Home » Vekst i Innlandet » Kulturell vekst i Innlandet
Kultur

Kulturell vekst i Innlandet

Museum
Museum
Foto: Bård Løken/Anno

Den kulturelle veksten er merkbart voksende i Innlandet. I dag er kultur synonymt med identitet, og folk bruker mer og mer tid på kultur.

– Identitet er viktig for folk, og kultur er en tydelig identitetsbærer, sier Svein Inge Sunde, administrerende direktør ved Anno-Museene i Hedmark.

– I et samfunn i stor utvikling, er folk opptatt av hva de bruker fritiden sin på. Og folk ønsker å bruke mer tid på kultur, sier han.

Museer betyr økt turiststrøm

Sunde mener museene har en veldig stor betydning for Innlandet, både for lokalbefolkningen, men også for turister. I sum drar museene i Anno 240.000 besøkende hvert år. En vesentlig del er besøkende fra andre steder enn Hedmark.

– Den lokale tilkoblingen til museene er stor. Våre egne innbyggere bruker museene aktivt og viser dem gjerne frem for gjester. Folk er stolte av historien og kulturarven sin, sier Sunde, og legger til at de alltid prøver å finne fram til det som gjør Innlandet bedre kjent ut over de som bor i regionen.

– Det er en tydelig sammenheng mellom kultur og turistbesøk. Kultur og historie selger. Det ser vi i alle land. Vi må forstå at det vi har å by på her i Innlandet også er interessant for andre enn oss selv, sier Sunde.

Identitet er viktig for folk, og kultur er en tydelig identitetsbærer, sier Svein Inge Sunde, administrerende direktør ved Anno-Museene i Hedmark (t.v.) Foto: Bård Løken/Anno

Kultur gir befolkningsvekst

Sunde forteller at veksten i Innlandet er veldig ulikt fordelt, og at en del kommuner med befolkningsnedgang ser på museene som en aktør for å motvirke dette.

– Mange kommuner ser på museene som et virkemiddel både til å stoppe befolkningsnedgang, men også til befolkningsvekst. Museene er en attraktiv arbeidsplass, kanskje fordi vi arbeider innenfor spesielle områder, men også fordi vi kan tilby stillinger som er ettertraktet for tilflyttere til flere av kommunene, sier Sunde.

500 antikvariske bygg

– Vi jobber hele tiden med å formidle kulturarv og historie på en interessant og relevant måte. Jeg opplever at når folk først kommer på museum, så trives de godt. De fleste vil bli overrasket over hvor mye friskere og moderne museene er i dag enn det folk gjerne forbinder med et museum. Det handler ikke bare om å vise frem gamle ting som samler støv, sier Sunde, som legger til at det også er en krevende jobb.

– Vi har nesten 500 antikvariske bygg som vi skal ta vare på. Det er krevende å vedlikeholde byggene, samtidig som vi må få pengene til å strekke til, sier han.

Dette er Anno-Museene i Hedmark

Anno består av små og store museer som formidler et bredt spekter av natur- og kulturhistorie, fra lokale bygdetun til museer av internasjonal betydning.

Blant Annos besøkssteder finner du:
Norsk skogmuseum
Glomdalsmuseet
Domkirkeodden
Kirsten Flagstad museum
Norsk utvandrermuseum
Klevfos industrimuseum
Sørlistøa fløtermuseum
Kongsvinger museum
Kvinnemuseet
Eidskog museum
Odalstunet
Musea i Nord-Østerdalen
Trysil bygdetun
Blokkodden villmarksmuseum

Av Marte Frimand

Neste artikkel