Skip to main content
Home » Kritisk infrastruktur » Korrosjonsbestandige kabelstiger rimeligere – og mer miljøvennlig
Sponset

Kabelstiger er som regel det foretrukne valget til tung kabellast eller store kabelbunter, spesielt hvis det er lange spenn mellom hvert oppheng, men de er ofte utsatt for korrosjon, og har ikke alltid vært like miljøvennlige.

Nå tilbyr Elis Elektro kabelstiger med det nyeste innen korrosjonsbestandige materialer. Det nye Z4-materialet, som brukes i kabelstigene, er mer miljøvennlig, men også billigere å fremstille enn alternativene bransjen har brukt til i dag.

– For å sikre at kabelstiger tåler røffe miljøer, som for eksempel fjellanlegg, skipsverft og rom med høy luftfuktighet, trengs det et galvaniserende belegg. Med Z4-materialet er dette belegget både blitt tynnere og avgir mindre sink, uten at det går på bekostning av kvaliteten, forteller Eli Elektros ansvarlige for kabelførings-veier, Vegard Sigvik.

Det nye Z4-belegget er rimeligere å produsere enn forgjengerne. Det har gitt et produkt som ikke bare er bedre, men som også koster kundene mindre. Det er Elis Elektro som distribuerer Z4-kabelstigene, produsert av MP Bolagen, i Norge.

Selvreparerende skader

Z4-kabelstigene er godkjent for bruk i miljøer opp til korrosivitetsklasse C4. De har en korrosjonsmotstand som tilsvarer et varmgalvanisert produkt med en lagtykkelse på 85 μm, mens standarden for utendørs bruk er 60 μm.

— Tradisjonelle varmgalvaniserte stiger må beskyttes aktivt mot rust, om det skulle oppstå hull eller andre skader i stålet. Z4-materialet bidrar til at materialet reparerer seg selv ved kutt eller skader, noe som gir produktet lengre holdbarhet, og kutter vedlikeholdskostnadene for sluttbrukeren, forklarer Sigvik.

Miljøvennlig vurdering

De svenske MP Bolagen produserer stigene, som er miljøvurdert av både Byggvarubedömningen og Sunda Hus i Sverige. Disse databasene vurderer miljøpåvirkningen og bærekraften til produkter.

Byggvarubedömningen har anbefalt kabelstigene, mens Sunda Hus har gitt dem karakteren A. Ifølge Vegard Sigvik betyr dette at produktene har minimal eller ingen negativ påvirkning på miljøet og helsen.

– Den store fordelen med Z4-produktene er at de avgir mindre sink til naturen, noe som reduserer miljøpåvirkningen. Z4 revolusjonerer dessuten galvanisering av løsninger for røffe værforhold. Når de i tillegg er rimeligere enn alternativene i produksjon, er dette noe alle parter vinner på – både kundene og miljøet, understreker han.

Om Elis Elektro

Etablert i 1945 under navnet ”Elektrisk Isolasjon AS”. Som navnet ga uttrykk for var det først og fremst elektriske isolasjonsmaterialer som stod i fokus de første driftsårene. Etter hvert som firmaet tok opp andre elektroprodukter ble navnet endret til ELIS ELEKTRO AS.

Våre viktigste produktområder i dag er kabel, kabelføringsveier, elektriske isolasjonsmaterialer, kabelbeskyttelse og komponenter for kraftelektronikk. På disse områdene er vi blant de ledende leverandører i Norge. Produktene henter vi fra anerkjente kvalitetsprodusenter i Europa.

Våre kunder er i hovedsak installatører, produsenter av elektrotekniske produkter og elektrogrossistene i Norge.

Les mer på eliselektro.no

Av Jarle Petterson

Next article