Skip to main content
Home » Kritisk infrastruktur » Hvordan kan vi beskytte oss mot fiendtlige droner?
Sponset

Trusselbildet har endret seg mye de siste årene, ikke bare på grunn av krigen i Ukraina, men også på grunn av den teknologiske utviklingen. I dag kan en avansert drone bli allemannseie. Det åpner opp for uante muligheter for kriminelle.

Securitas Technology er et sikkerhetsselskap som jobber med digitale sikkerhetsløsninger og tjenester. Den siste tiden har et nytt område blitt høyaktuelt: sikring av luftrommet. 

– Vi har fått en ny teknologi i form av droner, som kan bevege seg fritt i alle dimensjoner. De kriminelle kan transportere med seg både sensorikk og annet utstyr inn på restriksjonsbelagte områder, sier Lars Morten Olsen, New Solution Offering Manager i Securitas Technology.

Lars Morten Olsen

New Solution Offering Manager i Securitas Technology

Det å ikke ha kontroll over luftrommet over viktige institusjoner og bedrifter, kan få veldig alvorlige konsekvenser. 

Nye muligheter for kriminelle

Droner kan være et nyttig verktøy for kriminelle, ikke minst når det gjelder bedriftsspionasje. I dag kan kriminelle enkelt ta med seg sensorikk, både i form av kamera, infrarøde sensorer, lyttesensorer og Wifi sensorer, inn på restriksjonsbelagte områder.

De kan bevege seg inn på områder der de vanligvis ikke kommer til. Gjerder er ingen hindring lenger. Det flyr de lett over. Det er ingen som legger merke til det en gang, for dronene er nesten lydløse.

– Droner kan transportere inn utstyr i form av små datamaskiner, som kan ligge, og sakte men sikkert hacke seg inn på trådløse nettverk, sier Olsen. 

Det har vært gjort flere steder allerede, blant annet i en finansinstitusjon, der de har hacket nettverket via wifi. Det blir da satt opp utstyr som står på taket og bare venter og jobber seg innover.

– Kommer du først inn i det trådløse nettverket, kan du gjøre mye ugang. Du kan sperre trafikk, hacke deg videre inn og ta over kontrollen på datatrafikken, eventuelt gå direkte inn på maskiner og så videre, sier Olsen.

Terror og illegal transport

Kriminelle kan også bruke droner til å transportere noe ulovlig over landegrenser. Det kan være utstyr, våpen, narkotika eller noe annet som er høyrisiko. 

– Terror er et annet område som er svært aktuelt, især det å angripe kritisk infrastruktur, strøm og telefoni. Det vil kunne ha store konsekvenser for samfunnet. Nå er også oljeselskapene underlagt sikkerhetsloven. Det samme gjelder deres underleverandører, sier Olsen. 

– Mange vet lite om det nye trusselbildet. Spesielt det som gjelder hacking og transport av utstyr i et område.

Det er viktig å ha et aktivt forhold til sikring av luftrommet, se på hva slags trusler dette kan utgjøre for bedriften. Foto: Securitas Technology

Mulig å overvåke luftrommet med antenner

Det man imidlertid kan gjøre for å beskytte seg mot droner, er å sette ut antenner som overvåker luftrommet. Da kan du finne ut om det er droner i lufta over deg.

– Du vil samtidig få informasjon om hvor piloten befinner seg, hvordan dronen ser ut, hvilke kapasiteter den har og eventuelt kunne stoppe piloten og beslaglegge utstyret hans, sier Olsen. 

Når du vet hva som er i luftrommet over deg, vil du kunne forhindre at uvedkommende bruker droner til å legge hackerutstyr på taket eller til å spionere på deg.

– Jeg tror ikke mange vil få den problemstillingen der de jager dronepiloter, men det å oppsøke der dronene har vært etterpå for å finne ut om de har satt igjen noe, det tror jeg det kommer til å være mye av, sier Olsen.

–  Det er viktig å ha et aktivt forhold til sikring av luftrommet, se på hva slags trusler dette kan utgjøre for bedriften og gjerne ha en dialog med oss eller andre som driver med dette. Teknologien går fort fremover, avslutter Olsen.

Validrone™

Validrone™ er vår produktlinje med løsninger for å oppdage og posisjonere droner og deres piloter.

Av Sissel Nilsen

Next article