Skip to main content
Home » Havvind » Globale prosjekter i fornybar energi
Sponset

Seaway7 skiller seg ut som en global leder i fornybar energi, med prosjekter som lyser opp millioner av hjem. Møt noen av visjonærene bak denne suksessen.

–Prosjektarbeid hos Seaway7 er utrolig dynamisk og variert, noe som gjør hver dag spennende og uforutsigbar. Jeg har vært i offshorebransjen i nesten 20 år, og det meste av tiden har vært prosjektbasert arbeid. Det som virkelig tiltrekker meg hos Seaway7, er tempoet og energien som preger denne typen jobb. Du starter dagen med en plan, men raskt fylles den med spennende oppgaver og utfordringer, noe som holder deg på tå hev, sier prosjektleder i Seaway7, Simen Andersen engasjert.

Simen Andersen

Prosjektleder i Seaway7

Han forteller videre at dette er grunnen til at det aldri er et kjedelig øyeblikk, enten  det er møter, teknisk planlegging eller hands-on problemløsning, spesielt under de internasjonale operasjonene som selskapet jobber med.

Installerer havvindprosjekter

–Vi er et globalt selskap, som med rundt 1000 ansatte spesialiserer seg på å installere havvindparker verden over, forklarer Andersen.

Havvindparker består av vindturbingeneratorer som omformer vindkraft til ren elektrisitet, noe som reduserer den globale avhengigheten av fossile brennstoffer.

Selskapet håndterer hele konstruksjonsprosessen for vindparken; fra fabrikasjon og offshore transport av de store komponentene, til installasjon av fundamentene, kablene – og selve turbinene. Turbinene er vanligvis festet til havbunnen, eller på spesielle flytende strukturer for dypere vann.

–Vi kan være ansvarlige for hele prosessen eller bare deler av den, utdyper han og forteller at de, i skrivende stund, har startet  planleggingen av et prosjekt ved Østersjøen, hvor Seaway7 skal installere kabler som går mellom alle turbinene og kobler dem sammen i et knutepunkt offshore, som kalles for Offshore Susbstation.

–Dette arbeidet er essensielt for å sikre at elektrisiteten som genereres av vindturbinene ute i havet effektivt kan transporteres til strømnettet på land, hvor den kan brukes til å forsyne hjem, bedrifter og industrier med ren energi, legger han til.

Foto: Seaway7

Global aktør

Samtidig er dette bare ett av flere internasjonale prosjekter Seaway7 driver med.

Med en imponerende portefølje som omfatter installasjon av 12 GW offshore havvind-infrastruktur gjennom 51 offshore vindprosjekter verden over sålangt ,  har de etablert seg  som en pioner innen konstruksjon av offshore, bærekraftig energi globalt.

Et av årets mest iøynefallende prosjekter, er arbeidet med å installere fundamentene til vindturbinene ved Dogger Bank Havvindpark i Storbritannia. Her er Seaway7 ansvarlig for installasjonen av 277 fundamenter i Nordsjøen, som en del av det som skal bli verdens største havvindpark.

Dette prosjektet, et resultat av et samarbeid mellom SSE Renewables (40 %), Equinor (40 %), og Vårgrønn (20 %), vil ved ferdigstillelse ha kapasiteten til å forsyne 6 millioner britiske hjem med strøm årlig.

Team-arbeid viktig

Å jobbe med så store prosjekter krever, i tillegg til teknisk innsikt, også personlige egenskaper, forklarer visepresident Maria Eidesvik overfor oss.

–En vesentlig del av jobben i Seaway7, spesielt for Simen, er å fasilitere beslutningstaking og veilede teamet mot effektive løsninger. Dette krever fremragende kommunikasjon, noe vi verdsetter høyt. Samarbeid står sentralt i vår kultur, og det er nettopp dette som gjør arbeidet så engasjerende, legger Eidesvik til og belyser viktigheten av team-arbeid gjennom hele prosessen. Hun forteller også at et offshore-prosjekt normalt kan ta tre år, fra start til slutt.

Maria Eidesvik

Visepresident i Seaway7

–Det handler om å redusere risiko og optimalisere resultatene, noe som krever et sterkt samhold i teamet, legger hun til.

Av Kristian Mendoza

Next article