Skip to main content
Home » Grønn omstilling » Tar miljøet på alvor
Sponset

Tigergården på Ensjø Torg er et helt spesielt boligprosjekt med høye krav både på det sosiale og miljømessige plan. Sosiale møteplasser og muligheten for å kunne påvirke eget forbruk står sentralt i prosjektet.

Bærekraft er viktig i alle prosjektene til Skanska. Det er Tigergården et bevis på, som er deres hittil mest miljøvennlige prosjekt.

– Det legges blant annet vekt på bærekraftige materialer uten giftige stoffer, strømgenererende heiser, tilrettelegging for biologisk mangfold og registrering av CO2-utslipp fra byggeplassen, som er bare noen av de miljøbesparende tiltakene vi gjennomfører for å oppfylle kravene til miljøsertifiseringen BREEAM, sier Prosjektsjef i Skanska Eiendomsutvikling, Cathrine Knudsen.

Cathrine Knudsen

Prosjektsjef i Skanska Eiendomsutvikling

– Vi tar også vare på en del av de gamle trærne og bringer inn trestokker og fuglekasser. På taket har vi en blomstereng, som forhåpentligvis blir tilholdssted for bier, humler og insekter og bidrar til biologisk mangfold, legger hun til.

Grønne boliger

– BREEAM er Europas ledende miljøsertifiseringsverktøy for bygg som brukes av utbyggerne i dag. Den definerer hvilket nivå av miljøvennlige løsninger du tar inn i byggeprosjektet. Jo mer man gjør i forhold til denne sertifiseringsordningen, jo grønnere blir bygget, sier Salgs- og markedsdirektør i Smartly, Ketil Granbakken.

Ketil Granbakke

Salgs- og markedsdirektør i Smartly

Smartly er en av bidragsyterne i byggeprosjektet, og skal sikre at Tigergården oppfyller de strenge kravene for BREEAM-sertifiseringen.

– Det er ikke det første byggeprosjektet til Skanska som Breeam-sertifiseres, men det er det første som blir sertifisert som Very Good, sier Knudsen.

Kontroll over eget forbruk

Smartly er spesialisert i bærekraftige løsninger, deriblant energistyring. De jobber i bindeleddet mellom energi og teknologi, og skal hjelpe beboerne å kontrollere eget forbruk av strøm og varmt tappevann. Det skal de blant annet gjøre ved å sørge for at bygget får riktige løsninger for energistyring.

– Vi skal levere en løsning som gjør at hver leilighet har kontroll over sitt eget energiforbruk. Når du bor i en enebolig, har du kontroll på hva du selv bruker. Men i et bygg med flere beboere, er det viktig å lage løsninger som gir deg kontroll over ditt eget forbruk. Da betaler du kun for deg, ikke for naboen, sier Granbakken.

Hver enkel leilighet blir med andre ord utstyrt med enheter for å individuelt måle, fakturere og vise forbruket. Det blir dermed mulig å følge med på eget forbruk av strøm og vann på en skjerm inne i leiligheten.

Også kundeservice er viktig.

– Hvis det er et eller annet du lurer på fordi du er usikker på om den tekniske løsningen fungerer, eller du lurer på hvorfor du har betalt så mye for dusjing forrige måned, så har vi et kundesenter som er åpent for alle beboere 24 timer i døgnet hele året, sier Granbakken.

Raskt og stabilt kjernenett

De nye digitale miljøtjenestene har skapt nytt krav til raske og stabile bredbåndstjenester.

– I Tigergården er det Viken Fiber som sørger for at kommunikasjonsløsningene virker som de skal, og at det er kommunikasjon mellom bygget og hver leilighet, sier Granbakken.

For å få løsningene til å fungere og unngå usikkerhet om hvem som har ansvar for det, er det viktig med en leverandør som ser helheten.

– Da må du ha en leverandør som bygger solide og robuste løsninger som fungerer, ikke bare i dag, men også inn i fremtiden. Og det gjør Viken Fiber, sier han.

Alle disse dataene skal dessuten kunne visualiseres i sanntid.

– Hvis du skal vite at du har dusjet for mye, så er det viktig å vite det timen etter at du har dusjet, sier han.

Sosiale møteplasser og biologisk mangfold

Også sosial bærekraft står sentralt i Tigergården.

Derfor har Skanska engasjert anerkjent arkitekt (CODE Arkitektur) og landskapsarkitekt (IN`BY) for å gjøre det så unikt som mulig med høyt fokus på arkitektur og uterom.

Tigergården vil blant annet få en rekke sosiale møteplasser: Store og rause takterrasser, utearealer, fellesrom med kjøkken, ski-og sykkelverksted, utekjøkken med grill, dyrkingskasser med mulighet for kortreist mat, lekeplasser for barna og «zen-hage» der du kan være litt for deg selv.

– Du skal kunne føle deg som en del av fellesskapet selv om du ikke er sammen med de andre. Det er et bevisst valg fra oss å prøve å skape gode møteplasser, som forhåpentligvis bidrar til å bekjempe litt av den økende ensomheten i Norge.  Vi forsøker å lage et nabolag i Tigergården hvor man skal føle seg som en del av fellesskapet uten å være påtrengende, sier Knudsen.

– Alle disse gode fellesarealene gjør at man kan bo litt mindre, men allikevel ha mange muligheter rundt seg. Møtestedene kan for eksempel brukes til å organisere bursdager, konfirmasjoner eller andre fellesaktiviteter, sier Knudsen.

Miljøvennlig transport

Tigergården ligger rett ved t-banen, slik at beboerne lett skal kunne bruke kollektivtrafikken. Dessuten har de lagt til rette for veldig mange sykkelparkeringer, både vanlig sykkelparkering, varesykler og ikke minst elsykler med ladeskap.

– Tigergården er ferdig i oktober 2022. Hittil har vi solgt 160 av 161 leiligheter. Det har vært et utrolig populært prosjekt, avslutter Knudsen.

Les mer på smartly.no.

Tekst: Smartly

Next article