Home » Grønn omstilling » Revolusjonerende batteriteknologi
Sponset

For å nå klimamålene må overgangen til fornybar energi intensiveres, og bruken effektiviseres radikalt. Norske OneCo og tyske Wavetech har noen gode løsninger.

– Vi kaller oss fremtidens elektrikere, med fokus på miljø og bærekraft, og leverer systemer for sol, hydrogen og vind, kombinert med batterier. Nå elektrifiseres Norge i voldsom fart, spesielt når det kommer til solenergi, som er et felt tradisjonelle elektrikere har lite erfaring med. Av sikkerhetsmessige grunner må dette arbeidet utføres av faglig personell innenfor elektro, forteller leder for solsatsingen til OneCo, Ellen Kathrine Lie.

– Vi jobber med å informere om alternativene, og er ærlige om hvordan solcelleanlegg kan komme til nytte. De bør nemlig ikke overdimensjoneres. Derfor prøver vi å matche solcelleanleggenes ytelse med strømbehovet på timebasis, slik at dimensjonene blir riktige. I forbindelse med miljø stiller vi krav til leverandørene, i form av EPD ( Environmental Product Declaration), som enkelt forklart dokumenterer CO2-avtrykket. 

OneCo er Nordens beste selskap på å raskt utnytte eller omstille seg til nye trender og endringer i elektromarkedet og tilstøtende segmenter. Les mer på oneco.no.

Kjøp når billig, bruk når dyrt

– Vi har valgt å samarbeide med Wavetech, som har mye spennende teknologi. Det er mange blybatterier på markedet, og løsningene deres dobler levetiden på eksisterende blybatterier, som går hånd i hånd med bærekraft-intensjonene, for ikke å snakke om mulighetene for gjenoppliving av oppbrukte batterier.

– Det er ikke mange som tilbyr lignende, og Wavetech arbeider intensivt med innovasjon, så da de kontaktet oss, ble vi interessert, for her innfris både de grønne og de økonomiske målene. Mange tenker at batteriene brukes til lagring av solenergi, men her snakker vi om bufferlagring av kraft kjøpt ved lav pris, som brukes når prisen er høy, og jo mer vi bygger fornybart desto mer ustabilt blir strømnettet. Frekvensdropp blir en stor utfordring, så netteierne vil bruke batterier for å stabilisere forsyningen, Her vil litiumbatterier være drivende, men vi ser på om det kan være mulig med kombinerte løsninger.

– Næringslivet har tariffer, som gir høyere pris jo større forbruket er, men det innføres for forbrukerne fra årsskiftet, så batterier kan bli aktuelle i boliger, og vi er forberedt.

Wavetech leverer løsninger til OneCo, primært for telekomsegmentet. Selskapets COO Aasmund Erlandsen, forklarer at mobilnettet avhenger av strøm, og backup når den ryker.

Tredoblet energiuttak

– Da er det viktig at batteriene virker når de skal, og det er der vi kommer inn, med et system som og dobler levetiden, samt at energien som hentes ut tredobles, forklarer han.

– Batteriene lades raskere, og ved hjelp av pulser bryter vi ned belegget som forårsaker aldring og hjelper ioner å reagere mer effektivt mellom polene og batterivæsken. Løsningene gir en kraftig reduksjon i CO2-utslipp, batteribytter, drivstoffkostnader, vedlikehold og energiforbruk, samt et mer forutsigbart vedlikehold.

– Brukerne kan overvåke batteristatus og hele oppsettet i et mobiltårn. Skulle et avsidesliggende tårn gå ned, må OneCo sende et team, men her kan vi unngå den kostnaden. I tillegg kan systemet operere under høyere temperaturer, som fjerner behovet for strømkrevende airconditioning, så besparelsene er betydelige, men det stopper ikke der:

– FoU-avdelingen vår lanserer snart en løsning for å gjenopplive døde batterier, som ellers ville blitt sendt til resirkulering, så potensialet er nesten grenseløst, og dette er noe vi har OneCo med på, avslutter Erlandsen.

Les mer på oneco.no.

Av Jarle Petterson

Neste artikkel