Skip to main content
Home » Energieffektive bygg » Ekspertene svarer: Hvordan skal man bevege seg i boligmarkedet i dag?
Energieffektive bygg

Ekspertene svarer: Hvordan skal man bevege seg i boligmarkedet i dag?

Foto: Getty Images

Hvordan gå frem for å gjøre de beste kjøpene, hva er viktig å tenke på som førstegangskjøper og hva er det viktigste når man skal selge bolig nå? Få tips og råd fra ekspertene.

EIE Eiendomsmegling Stavanger

Michael R. Myhre

Daglig, leder, eiendomsmegler og partner ved EIE Eiendomsmegling Stavanger

Hva er dine tips til de som ønsker å selge boligen sin nå?

For å få det beste utgangspunktet for salg og øke mulighetene for å få mest mulig for eiendommen man selger, bør man som grunnregel alltid flikke litt på sårskader i vegger/tak samt male opp de rommene som trenger det. Er gulvene i dårlig forfatning kan det lønne seg å få pusset parketten også. Noen ganger lønner det seg å style boligen med nye freshe møbler som gjør at rommene kommer optimalt frem på bildene, veldig mange har overmøblerte hjem. Sterke farger er stort sett ikke å anbefale på vegger men en mer nøytral fargepalett slik at flertallet slipper å tenke at det første de må gjøre er å pusse opp huset ditt. Utvendig gjelder samme prinsippene, fjerning av mose på tak, passe på at hagen er på stell og male eller få vasket huset før bilder tas er og gode tips.

Hvilke råd har du for de som ønsker å kjøpe en bolig nå, hvordan bør de gå frem for å kunne gjøre de beste kjøpene?

Bruk tiden fornuftig, begynn gjerne å gå på visning lenge før du faktisk tenker å kjøpe noe, for å orientere deg i markedet og bli klokere på hva man egentlig får for pengene i de ulike bydelene. Bruk tiden på visningen fornuftig, ikke løp igjennom fordi du har dårlig tid, men få roen slik at du virkelig er sikker på at boligen er riktig for deg. Når du du etter hvert finner drømmeboligen, så er det ikke noe poeng i å sitte på gjerdet og vente på at alle andre skal by på det før deg, by så kjapt det lar seg gjøre etter visningen, således kan man komme andre i forkjøpet som kanskje ikke har snakket med banken enda. Sett en grense på hvor mye du vil by i forkant og prøv å holde på den, det kan være vanskelig om du virkelig vil ha huset. I et godt marked som vi har i Stavanger regionen så er det fortsatt rift om de beste objektene.

Hvilke tiltak ville du gjort om du nå var en førstegangskjøper på boligmarkedet i din region?

Her er stikkord som egenkapital og betjeningsevne viktig. Snakk med flere banker, ikke bare eksisterende bankforbindelse. Rentenivåene i de forskjellige bankene kan variere en del. Det samme kan bankens risikoprofil, noen banker vil gi deg mer i lån enn andre, sånn er det bare. Så er det viktig å spare så mye egenkapital man kan. Skal du kjøpe din første bolig så må man prioritere. Jo mer egenkapital man har, desto lettere er det å få lån i banken. Her spiller selvsagt inntekt inn. Har man foreldre som har anledning til å kausjonere eller bli med som medeier kan det og være et fint alternativ slik markedet er nå. For noen kan det å kjøpe leilighet med en kamerat eller en venninne være en god ide, da må man bare sørge for at man har en kontrakt seg i mellom i tilfelle en av dere plutselig får behov for å selge sin del osv.

EIE Stavanger

EIE er en eiendomsmegler i Stavanger med høy lokal kunnskap som kjenner alle bydelene i Stavanger, Randaberg, Sola og Sandnes veldig godt.

Eiendomsmegler 1 Jessheim

Marius Alstedt

Eiendomsmegler ved EiendomsMegler 1 Jessheim

Hva er dine tips til de som ønsker å selge boligen sin nå?

Kontakt en erfaren megler tidlig. Bruk god tid på å planlegge salget. Prøv å få boligen til å skille seg ut fra alle de andre i markedet. Vurder om det er lønnsomt å pusse opp og/eller utbedre kjente feil og mangler/ikke omsøkte bygningsmessige forhold. Det kan være lurt å tidlig få utarbeidet en tilstandsrapport fra takstmann, som gjerne vil avdekke både små og enkle mangler, til store og kostbare feil. Vær realistisk med tanke på pris på boligen din. Nøkternhet kan lønne seg i et «kjøpers marked» og husk at du også er kjøper i samme marked.

Hvilke råd har du for de som ønsker å kjøpe en bolig nå, hvordan bør de gå frem for å kunne gjøre de beste kjøpene?

Med tilnærmet doblet omløpshastighet er det mange eiendommer å velge mellom i markedet, noe som gir gode forutsetninger for et godt kjøp. Start allikevel med å legge inn et realistisk bud når du har funnet drømmeboligen din. Lave bud blir uansett avslått av selger og inviterer gjerne flere med i budrunden – som igjen kan presse prisen opp. Sett gjerne en lengre dato for overtakelse, slik at du gir deg god tid til eget salg.

Hvilke tiltak ville du gjort om du nå var en førstegangskjøper på boligmarkedet i din region?

Før du kan kjøpe bolig må du ha et finansieringsbevis fra din lokale Sparebank1. Husk at også husbanken kan hjelpe deg dersom du har spesielle behov. Orienter deg godt om markedet du ønsker å kjøpe i, for å en sikre deg en tryggest mulig bolighandel.

Eiendomsmegler 1 Jessheim

Du kan føle deg trygg på at vi har nødvendig kunnskap og erfaring fra nærområdet. Dette er det aller viktigste for å vurdere verdien på boligen din.

Next article