Skip to main content
Home » Hotell, restaurant og catering » Oljetestere og frityrolje-rensere: Har opplevd en stor forskjell
matsvinn

Oljetestere og frityrolje-rensere: Har opplevd en stor forskjell

Med de nye renserne fikk Tusenfryd muligheten til å gjøre innkjøp av rapsolje med høyere kvalitet. Oljetestere og frityrolje-rensere har gitt Norges største fornøyelsespark bedre kontroll, og sier i fra når oljen ikke kan brukes lenger. Foto: Daniel André Huth

Etter at Tusenfryd gikk til innkjøp av oljetestere og frityrolje-rensere har de merket økonomisk vekst, bedre kontroll på mattrygghet, og bidrar til å redusere matsvinn.

— Vi har benyttet oss av oljetestere og frityrolje-rensere de siste åtte årene, og var blant de første i Norge som investerte i det. Da vi gjorde investeringen var renserne relativt uprøvd i bransjen, og man visste ikke helt om dette var noe som ville fungere. Men investeringen vi gjorde for åtte år siden har vist seg å være besparende på mange måter, forteller Thea Talåsen, Food & Beverage Manager på Tusenfryd.

Med de nye renserne fikk Tusenfryd muligheten til å gjøre innkjøp av rapsolje med høyere kvalitet. Oljetestere og frityrolje-rensere har gitt Norges største fornøyelsespark bedre kontroll, og sier i fra når oljen ikke kan brukes lenger.

Måler verdien hver dag

— Både renseren og oljen vi nå kjøper utgjør sammen et forbedret produkt. Vi fant ut at det ikke bare er nok å selge pommes frittes, men at potetene stekes i noe som også er av kvalitet. Nå måler vi verdien på oljen hver dag, og opprettholder derfor kvaliteten på oljen vår. Vi vet også når vi skal bytte olje fordi vi får klare og tydelige indikasjoner fra oljetesteren, sier Talåsen.

Kvaliteten på produktene har etter byttet til oljefrityr-renserne økt betydelig. Det smaker bedre, og det blir mindre os for de ansatte som jobber på kjøkkenet, og det er helt klart at de har spart penger ved at de ikke trenger å skifte olje så ofte som før. Tusenfryd har nå store besparelser på forbruk av frityrolje, bestandig bedre olje, og bytter den ikke unødig.

Et ypperlig verktøy

— Av denne grunn er også mattryggheten på Tusenfryd blitt mye bedre. Særlig de siste årene har akrylamid vært et stort fokus hos mattilsynet. Frityr er en sikker måte å fjerne bakterier på, nettopp fordi det friteres i høy varme. Men hva den stekes i er en annen ting. Nå har det kommet nye retningslinjer i henhold til akrylamid, som vil hjelpe bransjen med å fjerne partikler og smuss fra frityren hver dag. Da er en oljetester og frityrolje-renser et ypperlig verktøy, fordi vi blir gitt en bedre kontroll, fortsetter Talåsen.

Oljetestere og frityrolje-rensere er ikke bare hensiktsmessige hva angår mattrygghet og økonomi, men også for matsvinn fordi kjøkkenet bruker vesentlig mindre frityrolje gjennom året. Eksakt besparelse er ikke målt, men sannsynligvis 30-40 prosent mindre enn før systemet ble tatt i bruk.

— Det at du får beskjed når oljen ikke kan brukes lenger gjør at vi reduserer matsvinn. Det ligger også økonomi i dette, fordi du bruker oljen mer enn hva du ellers ville gjort, og kan kjøpe inn bedre olje framfor å kaste den hyppigere. Ved forlenget bruk av oljen kan vi kjøpe det beste på markedet og heller fokusere på kvalitet kontra kvantitet.

Thea Talåsen, Food & Beverage Manager på Tusenfryd. Foto: Tusenfryd

Stolte ansatte

Tusenfryd bruker renserne på fem av deres utsalgsteder av mat. De kan nå trygt selge produktene sine som i dag er av bedre smak og kvalitet. Det utgjør en stor glede hos de ansatte og kundene deres.

— De ansatte er veldig fornøyde og stolte av at vi benytter oss av disse renserne. Jeg tror også det har økt bevisstheten deres rundt dette med frityrsikkerhet, og at de kan stå inne for det de selger. Sammensatt gjør det ting enklere for oss, avslutter Talåsen.

Av: Andreas Aguilera Myrvold

Next article