Skip to main content
Home » Vårt vann » Tar grep for å sikre vann- og avløpsnettet
Sponset

Stadig flere kommuner og entreprenører krever riktig kompetanse for å sikre kontrollen over nye og gamle drikkevannsrør. Dette for at innbyggerne skal føle seg trygge på at vannet vi tapper i springen er rent.

Plastrørene er ofte foretrukket som et mer bærekraftig alternativ sammenlignet med betong og stål. I tillegg er de mer robuste og tåler den tøffe påkjenningen ledningen får ved cracking og inntrekning.

– I Norge har vi over 1600 vannverk og 2700 renseanlegg. Disse skal til enhver tid sikres slik at det ikke skjer uønskede hendelser som fører til forurensning. I tillegg kan brudd og slitasje i gamle ledninger få omfattende økonomiske og infrastrukturelle konsekvenser, sier Asgeir Haukaas, senioringeniør for materialteknologi i Kiwa.

Trygt drikkevann

Med riktig sveisekompetanse og sikker testing av sammenføyninger vil man kunne forebygge og samtidig unngå at gamle og ødelagte rør medfører forurenset drikkevann.

– Eldre rør med tynne rørvegger, korrosjon og setningsskader kan gi brekkasje eller oppsprekking i rørveggen med det resultat at forurensede masser suges inn og forurenser vannet. Dette påvirker i høyeste grad helse- og miljøperspektivet også, avslutter Haukaas.

FAKTA

Kiwa Norge har i en årrekke bistått norske kommuner og entreprenører med rørproblematikk og sveisekompetanse. Selskapet har et stort kompetanse- og labmiljø, og fra selskapets sveiseskole i Stavanger får kursdeltakere opplæring iblant annet sammenføyning av PE-rør og andre materialer innen plast.

Av: Michelle Fjeldberg, Digital markedskonsulent i KIWA

Next article