Skip to main content
kaffe

Hele bønner

Foto: Janko Ferlič/Unsplash

Hva skjer i kaffebransjen for tiden, Er det noe nytt? Noen nye trender det er verdt å merke seg? Spørsmålene kommer med jevne mellomrom, men dessverre må vi ofte skuffe journalistene. Kaffevanene er stabile og endringer skjer over tid. Allikevel er det noen klare tendenser det er verdt å merke seg. En av dem dreier seg om hele bønner.

Bjørn Grydeland

Presse og kommunikasjonsansvarlig, Norsk Kaffeinformasjon

For noen tiår siden, før industrialisering og emballasjeteknologi gjorde det mulig å levere ferdigmalt kaffe i forpakninger med lang holdbarhet, ble kaffen malt i butikken. Den fantastiske duften som fylte lokalet etset seg inn i hukommelsen og ble til et minne for livet.

Det er tvilsomt om det er romantisk lengsel etter en gyllen fortid som har drevet fram salget av hele bønner. Snarere er det vel en kombinasjon av teknologi og interesse for kvalitet og råvarer.

Sur traktekaffe eller simpel maskinkaffe

Med de såkalte «kaffeautomatene» kunne man få kaffe rett i koppen ved å trykke på en knapp. I starten var det gjerne instant-kaffe, men etter hvert kom også fersk ferdigmalt kaffe. Det bredde raskt om seg, og både horeca- og kontormarkedet omfavnet disse løsningene. Kaffetrakterne måtte vike. Den «sure traktekaffen» ble plutselig et negativt begrep. I begeistringen over alt det nye var det nok mange som etter hvert savnet trakteren. For kaffen smakte annerledes og kvaliteten kunne variere, både når det kom til utstyr og råvare. Vi fikk et nytt skjellsord, nemlig «maskinkaffe». Kunnskapen er ikke alltid til stede, og det ble gjerne maskinen som fikk skylden.

Misforståelsen

Friskbryggere er helautomatiske kaffemaskiner som kverner og brygger kaffe. Stadig flere skaffer seg kaffekvern til hjemmebruk, og salget av hele bønner øker. Dessverre har dette skapt en ny misforståelse, nemlig at hele bønner innebærer høyere kvalitet. Men det er ikke nødvendigvis sannheten selv om holdbarheten er lenger.

For det første er kaffe ferskvare. Hele bønner blir også gamle, og det er samme krav til emballasje og oppbevaring. For det andre blir ikke dårlig kaffe bedre selv om bønnene er hele. Og til slutt hjelper det ikke med godkjent utstyr av topp kvalitet om kaffen er gammel eller dårlig.

Løsningen

Kaffe er ikke bare kaffe. Kun fersk kaffe av god kvalitet, brent på en måte som får frem det beste i råvaren, kan gi deg et godt resultat i koppen. Med korrekt tilberedning på skikkelig utstyr har du alle forutsetninger for å lykkes. Da blir både gjester og ansatte fornøyd.

Det finnes en godkjenningsordning for traktere og friskbryggere. Der tester man maskinens evne til å brygge en god kopp kaffe innenfor gitte krav til tid og temperatur. Stadig flere produsenter deltar i denne ordningen.

Råvare og lokal produksjon

Interessen for kaffe kom utover på 90-tallet i takt med kaffebarene som begynte å dukke opp i byene. Kaffens opprinnelse, smak og bryggemetoder fenger stadig flere. Lokal mat- og drikkeproduksjon brer om seg, og andelen små lokale kaffebrennerier i Norge har doblet seg på få år. Folk vil ha kvalitet og betalingsviljen er til stede.

Av: Bjørn Grydeland, Norsk Kaffeinformasjon

Next article