Skip to main content
Home » Norsk innovasjon » Kreftbehandling som gjør immunforsvaret til skarpskytter
Sponset

Når man skal fjerne ugress, kan man bruke gift som dreper alt levende i hagen – men det gjør de færreste. Vi luker heller ut løvetann og brennesle for seg. Fremtidens kreftbehandling blir også bedre til å treffe målet uten å skade omgivelsene unødvendig – og er her allerede.

– Det som er så meningsfullt med å jobbe for Amgen er at selskapet satser sterkt på å hjelpe pasientgrupper som ellers ikke ville hatt annen behandling, og det er BiTE et strålende eksempel på, sier kirurg og medisinsk leder Mariam Löfwander i Amgen Norge.

BiTE – som står for «bi-specific T-cell engager» – er en ny type teknologi innen kreftbehandling som fungerer helt annerledes enn tradisjonelle måter å angripe kreften på. Man prøver ikke lenger å drepe kreftcellene direkte, noe som også dreper mange andre celler. Istedenfor benytter BiTE kroppens eget immunforsvar ved å identifisere og drepe kreftcellene målrettet. BiTE-molekylet, som man lager i et laboratorium, rekker ut en arm til kreftcellen og en annen arm til den gode T-cellen. Når de to cellene kobles sammen, gjør T-cellen kort prosess med kreftcellen.

– Kreftcellene er vanligvis ganske smarte, og flinke til å gjemme seg. Ofte klarer ikke kroppens immunforsvar å finne dem. Men BiTE-molekylet gjør jobben for dem, og tvinger kreftcellene sammen med T-cellene. Da er kreftcellene sjanseløse, sier Löfwander.

Mariam Löfwander

Kirurg og medisinsk leder i Amgen Norge

Kan løse mange problemer

46-åringen fra Oslo har som kirurg jobbet mye med brystkreftpasienter, og det var spesielt Amgens ambisjon om å dekke udekkede medisinske behov som inspirerte Löfwander.

– Det forskes mye i Amgen på hvordan BiTE kan brukes mot ulike kreftformer. Det spennende med BiTE-teknologien er at den kan tilpasses langt flere og ulike kreftsykdommer i årene som kommer.

Teknologien utvikles

Samtidig som man jobber for å få godkjent BiTE for flere kreftsykdommer, utvikles teknologien videre. I dag må pasienten ha kontinuerlige infusjoner av BiTE , men i fremtiden vil behandlingen kunne gis sjeldnere.

– BiTE-molekylet brytes raskt ned i kroppen og skilles ut gjennom nyrene og urinen i løpet av få timer. Vi jobber med å øke virkningstiden før molekylet skilles ut av kroppen, forteller Amgens medisinske leder.

BiTE-teknologien er ikke uten bivirkninger, og pasientene må observeres på sykehus under behandlingen.

– Legene tar sine forholdsregler og vet hvordan man behandler eventuelle reaksjoner, så dette har man gode rutiner på, sier Löfwander, som ser lyst på fremtiden:

– Medisiner utviklet på BiTE-teknologien blir hyllevare, og kan brukes på pasienter med samme diagnose, sier Amgens medisinske leder.

– Til sammen mener vi teknologien representerer noe helt unikt – man dreper kreftcellene målrettet uten de vanlige bivirkningene man kjenner fra tradisjonell kreftbehandling. Og det er kroppens eget immunforsvar som gjør jobben, sier Mariam Löfwander.

Dette er BiTE

BiTE er sammen med CAR-T og immunterapi en presisjonsmedisin i kreftbehandlingen.

Kroppens egne T-celler er svært effektive til å ødelegge kreftceller i kroppen. Kreftcellene har imidlertid en evne til å gjemme seg fra T-cellene og dermed ikke bli ødelagt.

Bispesifikk T-celle-engager eller BiTE-molekyler er spesiallaget slik at pasientens eget immunforsvar skal ødelegge kreftcellene. Dette gjøres ved at den ene delen av BiTE-molekylet binder seg til kreftcellen og den andre delen til T-cellen i immunforsvaret, slik at kreftcellen og T-cellen kobles tett sammen.

Når BiTE binder seg til både en T-celle og en kreftcelle dannes det en forbindelse, og T-cellen frigjør stoffer som trenger inn i kreftcellen og fører til at kreftcellen dør. Når kreftcellen dør fører det til en kjedereaksjon slik at enda flere kreftceller blir ødelagt og dør.

Vanligvis brytes BiTE-molekylet ned i kroppen og skilles ut gjennom nyrene og urinen i løpet av få timer. Ved å tilsette en liten ekstra del på BiTE-molekylet, kan man få mye lengre virkningstid før den skilles ut av kroppen.

Kilder: Healthtalk (https://www.healthtalk.no/alle-artikler/onkologi-denne-teknologien-kan-revolusjonere-kreftbehandlingen/) Hentet 9.12.21

Hør PODKASTEN «Denne teknologien kan revolusjonere kreftbehandlingen» her!

Les mer om BiTe her.

Tekst: Amgen

Next article