Skip to main content
Home » Fremtidens Vestfold » Teknologibedriften Fosstech AS gjør seg bemerket i Vestfold og Telemark
Sponset

Vestfold og Telemark er en region med stor vekst som satser mye på teknologi og grønn utvikling. I så henseende er Fosstech AS en viktig bidragsyter.

Fosstech AS er en teknologibedrift stiftet i 1997 av Steven Foss, og er tilhørende på Stokke i Vestfold. Bedriften har i dag 57 ansatte, og hadde en omsetning i 2020 på 95 millioner – og er med dette en stor bidragsyter til vekst i regionen.

Steven Foss

Daglig leder

Fra blodrøde tall til overskudd

Daglig leder, Steven Foss, er veldig tydelig på at det ikke har alltid vært en dans på roser. På tampen av 2014 var Fosstech AS på randen av konkurs. På spørsmål om hva som var redningen for selskapet, sier Foss følgende:

– De tre viktigste stikkordene er differensiering, produktutvikling og kompetanse. Vi tok et strategisk valg i 2014 hvor vi bestemte oss for å satse mer på vanntette elektroniske produkter, fremfor kun mekaniske produkter, og å bruke den teknologiske kompetansen vi satt inne med til å produsere produkter til flere bransjer enn kun olje og gass.

I dag har Foss Tech kunder innenfor maritim, forsvar, havbruk/fiskeri, infrastruktur og helseteknologi, i tillegg til at de fortsatt er en foretrukket leverandør innenfor olje- og gassmarkedet.

– I tillegg til markedsdifferensiering og produktutvikling, har vi satset veldig på kompetanse. Ved at vi er en bedrift som leverer høyteknologiprodukter, så er kompetanse alfa og omega. De selskapene som ikke henger med teknologisk, er borte før man vet ordet av det, sier Foss.

At de har lykkes med snuoperasjonen er det ingen tvil om. De gikk fra 73 millioner i omsetning i 2018 til 96 millioner i 2019, og er i rute til å oppnå 130 millioner nå i 2022.

Les mer på fosstech.no.

Satser på høyt utdannet unge voksne

– Når du kommer opp i min alder, så begynner man å innse at om bedriften skal leve videre, må vi satse på ungdommen, sier Foss. Unge voksne som er høyt utdannet, og som ønsker å gjøre en forskjell. Og som evner å jobbe i team.

At Foss mener det han sier, er Andreas Norberg et levende bevis på. Anders er utdannet sivilingeniør og har ikke mindre enn to mastergrader. Han jobber som engineeringsleder i selskapet.

Andreas Norberg

Engineeringsleder, Fosstech AS

– Jeg valgte å begynne å jobbe for Fosstech fordi de holder et høyt faglig nivå, og er veldig fremoverlent. Siden Fosstech er en bedrift som både utvikler og produserer produkter selv, får jeg også en større forståelse for alle ledd i verdikjeden, fra idé til et ferdig kommersielt produkt, sier Andreas.

Og at Fosstech holder et høyt faglig nivå, er det ingen tvil om. De har ikke mindre enn åtte ansatte med mastergrad og én med doktorgrad.

Det grønne skiftet

På spørsmål om hvordan Fosstech forholder seg til det grønne skiftet, sier Steven Foss følgende:

– For Fosstech er det å ha fokus på det grønne skiftet viktig av flere grunner. Kundene våre krever det, finansverden krever det og de ansatte krever det.

Fosstech AS er miljøsertifisert og jobber blant annet sammen med Vestfold og Telemarks Fylkeskommune med et miljøregnskapsprosjekt.

– Skal bedriftene lokke til seg unge voksne med høy utdannelse, må bedriftene ha søkelys på det grønne skiftet. Ytterst få av oss unge ønsker å jobbe i en bedrift som ikke setter dette høyt på agendaen, sier Andreas Norberg avslutningsvis.

Fosstech AS er en teknologibedrift stiftet i 1997 av Steven Foss, og er tilhørende på Stokke i Vestfold. Bedriften har i dag 57 ansatte, og hadde en omsetning i 2020 på 95 millioner – og er med dette en stor bidragsyter til vekst i regionen.

Finn mer informasjon og les mer om Fosstech på fosstech.no.

Av Oddvar Meyer

Next article