Home » Elektrisk transport » Interessante endringer i elbilmarkedet
Sponset

I 2013 var det 19 700 elbiler i Norge. Nå har tallet økt til cirka 300 000. I LeasePlan har de analysert hvordan elbilmarkedet har utviklet seg.

– Markedet for elbiler i Norge har gått fra å være et innovativt, spennende og nyskapende marked, til å ha blitt et marked som er modent, sier Marius Paus, markedsdirektør i LeasePlan.

Den viktigste årsaken til elbilens suksess er alle fordelene. Elbiler har ingen avgifter ved kjøp, verken engangsavgift eller merverdiavgift. Du kjører gratis eller med elbilrabatt i alle bomringer, du betaler maksimalt halv pris på ferger og tidligere fikk du også rabattert, eller gratis parkering, på offentlige parkeringsplasser.

Mindre lojalitet til merker

Paus forteller også at bilmarkedet ikke lenger er så merkelojalt. Isteden drives salget av hvor tidsriktige og aktuelle de forskjellige bilmodellene er.

– Rekkevidde, ladekapasitet og pris er blant de viktige tingene som avgjør valget, sier han.

Espen Soltvedt, som er ansvarlig for flåterådgivning i LeasePlan, tilføyer:

– Nå kan mange av bilene oppgraderes over internett, og etter hvert har vi sett en økende gruppe som ønsker å anskaffe tech-biler, mens andre fortsatt velger mer tradisjonelt, sier han.

Usikker på hvilken bil som passer deg best? LeasePlans eksperter hjelper deg med å finne din drømmebil blant alle modellene som selges i Norge.

Siden elbilene har blitt mye mer moderne, og er utstyrt med tidsriktig teknologi, opplever elbilsjåførene en større kjøreglede med de elbilene vi har i dag enn med de vi hadde tidligere. Den første bilen blir ofte anskaffet på grunn av intensiver, mens den neste gjerne blir anskaffet fordi det er en elbil og ikke til tross for at den er det.

– Disse tingene har blitt viktigere enn den gamle merkelojaliteten. Trenden er helt tydelig, og noe vi legger merke til når vi hjelper kundene våre med å velge riktig elbil å lease, legger han til.

Tidligere var det også en trend at bilkjøperne nærmest måtte kjøpe de bilene som var tilgjengelige. I dagens personbilsegment finnes det nå modeller i de aller fleste markedssegmenter og prisklasser. Det betyr at kundene kan sette mye større krav til hvilke behov de faktisk har og velge biltype på bakgrunn av dette isteden.

Anbefalte biltyper

Premiumsegmentet
– Fortsatt mestselgende i klassen: Audi e-tron og Mercedes EQC.

Mellomklassen
– Den prisgunstige helelektriske kompakte SUV-en MG ZS EV og nyheten Xpeng G3.
– Polestar 2 fra Volvo, allroundbilen som dekker de fleste behov for familier.
– Skoda Enyaq har rekkevidde og attraktive egenskaper.

Elektriske varebiler
Mye nytt og spennede på gang:
– Maxus e-Deliver 3 fra Kina.
– Trillingene fra PSA-konsernet: Opel Vivaro, Citroën Jumpy og Peugeot Expert.
– Toyota sin versjon, PROACE, er produseret på samme lest.

Elektriske varebiler kommer for fullt

Kundene drives fortsatt av at de vil oppleve at totalopplevelsen av kjøpet er godt, og det er fortsatt fordelene som driver personbilmarkedet for elbiler. Fordeler vil også drive varebilmarkedet.

– En veldig spennende trend vi ser nå er den økte etterspørselen etter elektriske varebiler. Her har staten en målrettet støtteordning hvor bedrifter som går til innkjøp av slike biler kan få fra 15 til 50 000 kroner i støtte fra Enova, og ytterligere 5 000 kroner til å kjøpe ladeboks, så vi ser på et marked som fortsatt er inne i en spennende utvikling, avslutter markedsdirektør Marius Paus.

Leter du etter ny firmabil? Ta en titt på alle tilgjengelige biler her.

Forenklet biladministrasjon med leasing

LeasePlan tilbyr alle typer elektriske biler, både til privatpersoner og virksomheter. De legger stor vekt på å gjøre hele biladministrasjon så smidig som mulig slik at det blir enkelt for deg som kunde. For at det skal bli enklest mulig å sammenligne priser, og for at du skal få mindre å tenke på når du begynner å bruke bilen, har LeasePlan alltid service og vedlikehold inkludert i totalpakken. I tillegg kan kundene velge å ta med forsikring i pakken, hvis de vil det.

Vurderer du elbil?

Dette bør du ta hensyn til
– Pass på at bilen du vurderer har en tilstrekkelig rekkevidde for deg.
– Den bør ha universal lading så den kan lades overalt og den bør kunne hurtiglades.
– Tenk nøye igjennom hvilket bilbehov du har de neste tre-fire årene før du bestemmer deg.

Dette bør du unngå
– Ikke anskaff en bil som tilsynelatende virker som et god deal, men har kort rekkevidde og en ladeløsning som ikke er standard.
– Unngå å gå til anskaffelse av elektrisk bil fordi «alle» skal ha det. Vurder ditt eget behov.

Smart ladeløsning – én faktura

Hjemmelader kan også inkluderes når du leaser en elbil hos LeasePlan.

– Hvis bilen er en firma- eller tjenestebil, kan laderen settes opp slik at du får refundert ladekostnaden fra arbeidsgiver ved å benytte en brikke. Den samme brikken kan du bruke for å betale for lading på eksterne ladestasjoner. Enklere blir det ikke, fastslår Marius Paus i LeasePlan.

– Vår oppgave er å guide kundene våre slik at de gjør fornuftige valg og får en biladministrasjon som er mest mulig smidig. Derfor er det mange som velger hele totalpakken med leasing, service, vedlikehold og forsikring. Da får de også alt på én og samme faktura. Det er oversiktlig, enkelt og effektivt, avslutter han.

Av Tom Backe

Neste artikkel