Skip to main content
Home » Fremtidens havrom » Nanobobleteknologi: – En av de største nyvinningene innen oksygenering av vann
Sponset

Nanobobleteknologien gjør det mulig å tilføre oksygen i vannet på en mer effektiv måte. Nanoboblene stiger ikke til overflaten slik større bobler gjør, men forblir i vannet slik at fisk og planter kan dra nytte av oksygenet.

De siste årene er det blitt stadig større fokus på oksygenering med nanobobler. Nanoboblene er 2500 ganger mindre enn saltkorn og har ingen oppdrift, men sprer seg i vannet. Dette gjør vannet bedre for organismer som trenger oksygen.

– Det er mange case-studier på det her, men det er først nå at næringene har begynt å få opp øynene for dette, sier Jan Eric Haagensen, senior direktør for Skandinavia i Moleaer.

Jan Eric Haagensen

Daglig leder, Moleaer AS
Mobil: +47 908 22 923

Nanobobleteknologien benyttes i dag blant annet til å restaurere havbunnen og forbedre oksygentilførselen i oppdrettsanlegg.

Gjenoppliver havbunnen

Avløpsvann fra jordbruk og renseanlegg gir dårlige bunnforhold med lite oksygen og mye nitrogen der verken planter eller fisk kan leve. Oksygenmangelen gjør at det ikke finnes noen aerobe bakterier som kan fordøye slammet. Dermed får man en slambunn der ingenting kan leve. Nanobobleteknologien kan snu denne onde sirkelen.

– Da kan aerobe bakterier, altså bakterier som trives i et oksygenrikt miljø, få gjort jobben sin med å behandle sjøbunnen og man får et miljø der planter kan vokse, sier Haagensen.

Dermed har man fått satt i gang et økosystem der plantene produserer oksygen og fisken trives.

OPPDAG VERDIEN AV NANOBOBLE OKSYGENERING

Ta kontroll på fiskens velferdsmiljø mens oksygen – og driftskostnader reduseres

Bedre fiskevelferd

Nanobobleteknologien har også vist seg å være effektiv for å oksygenere vannet i oppdrettsanlegg. Dette har Beitveit Gruppen fått erfart i forbindelse med avlusing av fisken. Da trenges fisken sammen, og man blir nødt til å tilsette oksygen i vannet.

Problemet med det systemet de brukte tidligere, var at boblene steg til overflaten og forsvant ut i atmosfæren. Slik er det ikke med nanoboblene ettersom de ikke har noen oppdrift. Dette gir et mer oksygenrikt vann og bedre fiskevelferd.

– Det gamle systemet fungerte ikke i det hele tatt. Oksygenet forsvant fordi boblene var for store og kom opp som små geysirer, sier Kenneth Beitveit, eier i Beitveit Gruppen.

Kenneth A. Beitveit

Daglig leder, Beitveit Holding AS
Mobil: +47 950 29 631

I sommer begynte de derfor å bruke en nanoboblegenerator fra Moleaer istedenfor, og de er storfornøyde.

– Du får oksygenet inn i vannet på en bedre måte. Dette har vi brukt siden i sommer og det har vært et fantastisk system så langt. Dette er en av de største nyvinningene innen oksygeninnløsning, og er kommet for å bli, avslutter Beitveit.

FAKTA

Det amerikanske selskapet Moleaer ble grunnlagt i Los Angeles i California i 2016. Samme år ble selskapets første nanoboblegenerator patentert.

Datterselskapet Moleaer AS server det nordiske markedet og er ledet av Jan Eric Haagensen, som også leder konsernets globale satsing innen akvakultur.

Les mer på moleaer.no

Av Sissel Nilsen

Next article