Skip to main content
Home » Fremtidens havrom » Haaland og fotballandslagene er ambassadører for norsk sjømat
Sponset

I vår inngikk Erling Braut Haaland avtale om å fronte norsk sjømat i hele verden. Sjømatrådet og Norges Fotballforbund har i tillegg inngått en avtale som omfatter kvinne- og herrelandslaget.

I løpet av de neste par årene kommer vi til å bli eksponert for landslagsspillere som snakker varmt om norsk sjømat, med Godfisk og Seafood from Norway som avsendere. Norsk sjømat er nemlig en internasjonal stjerne i gastronomiverdenen, og er kjent for sin høye kvalitet og unike smak.

– Da passer det veldig godt å samarbeide med globale fotballstjerner, som er store forbilder for millioner av fans verden over, sier Camilla Beck, som er markedsdirektør i Norges sjømatråd.

Camilla Beck 

Markedsdirektør Norges Sjømatråd 

Hun understreker at begge parter har et felles engasjement for å etterstrebe det beste innenfor sine respektive felt, nemlig verdien av et sunt og bærekraftig kosthold – og gleden ved god sjømat.

– Vi har fått svært gode tilbakemeldinger fra hele sjømatnæringen, etter at vi gikk ut med nyheten om samarbeidet i april. Nå har vi produsert de første inspirasjonsfilmene, med fire av de norske landslagsspillerne. De kommer til å bli vist på det norske markedet, med nettsiden godfisk.no som avsender, forklarer Beck.

Løft for opphavs-markedsføring

Norge er verdens største sjømat-eksportør, målt i verdi, og på det globale markedet er kjennskapen til norsk sjømat, og logoen «Seafood from Norway», høy. Sjømatrådets innsikt viser at den globale kjennskapen til Erling Braut Haaland også er svært høy.

– Gjennom å bruke den felles avsender-identiteten «Seafood from Norway», får de norske sjømat-aktørene ta del i avtalen. Matchen mellom norsk sjømat og Haaland vil knytte sammen to av Norges viktigste merkevarer på eksportmarkedet. Det vil gi opphavs-markedsføringen et løft, og det er viktig, da stadig flere forbrukere er opptatt av hvor maten kommer fra, forteller Beck.

Guro Reiten (til venstre) spiller til daglig i Chelsea og Ingrid Syrstad Engen spiller til daglig i FC Barcelona. Foto: Norges Sjømatråd

Landslagsspiller Guro Reiten hadde en bestefar som fisket mye. Den gang gikk det mest i torsk og sei, men menyen utvidet seg snart.

– Norsk sjømat er godt, så det er visse ting jeg savner i England. Fisken føles alltid ferskere når du får den servert hjemme i Norge, synes hun.

– Ernæring er alfa omega for meg. Den sikrer at vi kan prestere best mulig, og rekker å restituere til neste kamp. I Storbritannia hører jeg ofte folk si at den gode sjømaten og laksen kommer fra Norge, og da kjenner jeg på en stolthet.

– Hver gang noen ber meg anbefale tradisjonelle retter fra Norge, svarer jeg alltid «fisk». Du må alltid spise fisk når du er i Norge, sier Guro Reiten.

– Avgjørende for å prestere

Landslagskollega Ingrid Syrstad Engen er hjertens enig:

– Jeg elsker sjømat! Jeg er vokst opp i en familie der vi alltid har spist mye fisk. Favoritten er laks, enten den er rå, grillet eller bakt i ovnen. Det er det jeg liker best. Også for meg er kosthold helt avgjørende for å prestere, og jeg spiser sjømat nesten hver dag, sier hun.

– Spanjolene ser veldig opp til sjømat fra Norge. Du kan trygt si at de er opptatt av at Norge er god på sjømat, så jeg høster mange godord om det. Norge og sjømat henger sammen, og kvaliteten er også veldig bra. Mitt inntrykk er at spanjolene har den samme oppfatningen, og det kjenner jeg stolthet over.

– Når det gjelder det spanske kjøkkenet, finnes det mye god tapas. Selv er jeg veldig glad i paella med sjømat. Der finnes det mange varianter som det kan være greit å ta med hjem. Dagen før jeg spilte finalen i Mesterligaen i mai, spiste vi for eksempel pasta og laks. Da vi feiret seieren, var det med reker, og det var veldig godt.

FAKTA

Norsges Sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.

Les mer på seafood.no

– Norsk fisk overalt

Også på herrelandslaget er kjærligheten til sjømat påtagelig. Oscar Bobb har familie i Trøndelag, og har fisket mye der igjennom årene – og han elsker sjømat.

– I Storbritannia får jeg ofte høre at den norske sjømaten er den beste. Da jeg bodde i Portugal fikk jeg ofte servert nasjonalretten bacalhau, som jo nesten utelukkende lages med norsk hvitfisk.

Ernæring er noe av det viktigste for en toppidrettsutøver. Derfor spiser jeg sjømat minst to ganger i uken. Det er både veldig godt og veldig sunt, forteller han.

– I utlandet merker jeg at det er norsk fisk overalt, og den er jo veldig god, så jeg kjenner på en stolthet. Jeg spiller på lag med tre portugisere i dag, og de nevner gjerne at fisken de spiser kommer fra Norge.

Landslagskollega Alexander Sørloth understreker også hvor viktig ernæring er for ham:

– Jeg trenger et balansert kosthold og næringsstoffene som finnes i fisk, så sjømat spiser jeg minst to ganger i uken. I Spania er favoritten havabbor, mens når jeg er i Norge, er laks favoritten.

– Norsk sjømat er best i verden. I Spania selges den norske laksen overalt. Den nærmest flyr ut av hyllene, sier Alexander.

Erling Braut Haaland istemmer og nøler heller ikke med å spre budskapet til de innpå 39 millioner følgerne sine på Instagram.

– Sjømat har vært en del av kostholdet mitt i oppveksten. Norsk sjømat, som jeg anser som verdens beste, har fortsatt en naturlig plass i livet mitt.

Bidrag til folkehelsen

– Norges sjømatråd gjør en viktig jobb med å inspirere og bygge kunnskap om god og sunn sjømat, globalt og hjemme i Norge. Derfor er det helt naturlig for meg å gå inn i dette samarbeidet, sier den feirede toppscoreren.

– NFF og våre klubber er allerede positive bidragsytere til folkehelsen i Norge, med den enorme aktiviteten vi står for. Det å fremme sunne, norske sjømatprodukter, passer derfor utmerket inn i dette bildet, sier Runar Pahr Andresen, markedsdirektør i Norges Fotballforbund.

– Våre landslagsstjerner er forbilder, og vi vet at de er opptatt av aktivitet, kosthold og ernæring. De vil bli stolte ambassadører for Godfisk i Norge, og forhåpentligvis bidra til at enda flere får øynene opp for gode fiskeprodukter, avslutter han.

Avtalen løper i 2,5 år fra 1. april i år, og gjennom en egen avtale vil Norges to landslag samle krefter for å fremme det rikholdige utvalget av sjømat Norge har å by på.

Sammen vinner vi verden for norsk sjømat

Vi er en markedsorganisasjon som sammen med den norske sjømatnæringen øker verdien av norsk sjømat

Av Jarle Petterson

Next article