Skip to main content
Home » Energieffektive bygg » Visjonen er mer solenergi til private og offentlige næringsbygg
Sponset

Mange eiendomsbesittere ønsker å bruke takene sine for å produsere sin egen solenergi, men ofte stopper ønskene opp på grunn av investerings- og vedlikeholdskostnader. Dette har energiselskapet Soleie en løsning på.

Energiselskapet Soleie tar initiativ for å avhjelpe disse bekymringene med Norges første leiemodell for solcelleanlegg til næringsbygg.

– Vi leverer nøkkelferdige anlegg og er også ansvarlig for drift og vedlikehold. Alt er bundet opp i en fast avtalt leiepris, sier Lars Erik Holmen som er daglig leder i Soleie.

Lars Erik Holmen

Daglig leder, Soleie

Ved å ta hele investeringen og forvaltningen av solcelleanlegget, gir Soleie bygningseiere muligheten til å produsere sin egen solenergi uten økonomisk risiko.

Lars Erik Holmen forteller videre:

– Med oss på laget kan man raskt produsere sin egen solenergi uten å ta risikoen ved å eie anlegget selv. Man slipper å investere mange millioner, men får alle fordelene ved kunne benytte anlegget på samme måte som om man skulle eid det selv.

Soleie eier og drifter allerede over 20 anlegg som årlig produserer totalt cirka åtte millioner kilowattimer.

En rekke fordeler

Fordelene ved å leie solcelleanlegg fra Soleie er mange. For bygningseiere innebærer det solenergi uten investerings- og vedlikeholdskostnader, mulighet for å tilby prisgunstig, miljøvennlig solenergi til leietakere, samt bedre energimerking og redusert CO2-avtrykk på bygget. Leietakerne på sin side får tilgang på solenergi uten å investere selv, slipper nettleie og el-avgift på strøm fra solenergi, samtidig som de får en forutsigbar leiepris, uavhengig av spotprisen.

– Hvis spotprisen er høy i markedet, kan leietakere tjene mye penger på å selge strøm tilbake fra anlegget, forklarer Holmen

Hvorfor velge Soleie?

Vi tar investeringen og vedlikeholdet – du får en forutsigbar leiekostnad. All solenergi som anlegget produserer, er selvfølgelig din. Enten du bruker alt selv eller du selger overskuddsenergien.

Les mer på soleie.no

Spesialdesignede anlegg

Soleie sørger også for at hvert anlegg er spesialdesignet til det spesifikke bygget.

– Vi bruker mye tid på å analysere strømforbruket og kartlegge behovene siden vi har en felles interesse av at anlegget passer brukerne av bygget, understreker Holmen.

Godt mottatt i markedet

Soleies modell har blitt tatt godt imot av flere næringsaktører. OTS Eiendom som eier og forvalter bygg i Bjørkelangen Næringspark er blant de selskapene som har inngått avtaler med Soleie. OTS Eiendom leier ut næringslokaler til Power, Skeidar og Gausdal Landhandleri.

– Den modellen vi har gått for, innebærer at vi låner bort takene, mens hver enkelt leietaker leier solcelleanlegg av Soleie. Det gir leietakerne besparelser i form av lavere energikostnader. Dette er ikke noe vi som utleier får noen gevinst av, utover at vi får et grønt bygg, forteller Sten Nordby, OTS Eiendom i et intervju med Indre Akershus Blad.

Kompetent og trygg leverandør

Teknologiselskapet Barco, som nylig flyttet inn i et nybygg utenfor Fredrikstad, så også fordeler knyttet til Soleies løsning:

– Vi slipper kapitalbindingen, hvilket er en klar fordel for byggeier. Soleies eiere, Akershus Energi og Østfold Energi, er store selskap med tyngde. De vil eksistere langt inn i fremtiden. Soleie innehar også betydelig kompetanse, og finner individuelle løsninger for hvert prosjekt, sier Terje Holmskau som forvalter eiendommen. Han legger også til at Holmskau eiendom har gjort avtale med Soleie om solcelle på flere bygg, både bygg på planstadiet og eksisterende.

Vurderer samme løsning flere steder i landet

En annen fornøyd kunde er Bulder Verksted. De har for tiden ni ulike lokasjoner over hele landet. Verkstedene utfører reparasjoner, vedlikehold, EU-kontroll, sertifisering, levering av deler, service og teknisk rådgivning til små og store markedsaktører. Avdelingen på Lindeberg er tilsluttet Meca Tungbilkjeden og flyttet ganske nylig inn i Bulk Park Lindeberg som er eid av Bulk Infrastructure.

– Går det som vi håper og tror, skal man ikke se bort fra at vi etablerer lignende anlegg på flere av våre øvrige verksteder, konkluderer daglig leder i Bulder Verksted AS, Hans-Olav Løen.

Lei solcelleanlegg, få solenergi

Norges første leiemodell for solcelleanlegg til offentlige og private næringsbygg

Av Tom Backe

Next article