Skip to main content
Home » Energieffektive bygg » Eier du store takflater? Da bør du utnytte den ledige plassen til å produsere strøm!
Sponset

Mange næringsbygg har store ledige takflater som kan utnyttes til å produsere strøm fra solceller. Det bidrar til å spare penger, oppfylle bedriftens bærekraftmål og øker verdien på eiendommen.

– En av fordelene med akkurat næringsbygg er dessuten at de har høyest strømforbruk på dagtid, samtidig med at strømproduksjonen fra solcellepanelene er størst. Og skulle solcellene produsere mer enn bygget forbruker, så kan du selge overskuddsstrømmen. På den måten får man inntekter på den strømmen bedriften ikke benytter selv, sier Simen Heggholmen som er daglig leder i Suno.

Simen Heggholmen

Daglig leder i Suno

Sondre Sandberg

Faglig Ansvarlig/ Sivilingeniør i Suno

Suno er spesialister på solcelleanlegg. De har installert solceller på næringsbygg siden 2016, og har bidratt til at mange små og store bedrifter nå får deler av sitt energibehov dekket av energi fra solen.

Bygningsintegrerte solceller

De fleste tenker nok at det bare er taket som kan benyttes til å produsere solenergi, men Suno har også levert anlegg til nybygg der de tradisjonelle fasadene er erstattet med solcellepaneler:

– Bygningsintegrerte solceller forsyner eiendommen med fornybar energi, og gir også bygningen et svært moderne uttrykk. Denne løsningen egner seg derfor utmerket for nybygg eller ved rehabilitering, forklarer William Wilson som er driftsansvarlig i Suno.

Lang levetid, lite vedlikehold

Solcelleanlegg har lang levetid, og en effektgaranti på 25 år. Det betyr at du fortsatt kan forvente at anlegget produserer 85 prosent av opprinnelig effekt etter 25 år. Anleggene krever heller ikke nevneverdig vedlikehold.

– Det kan hende det trengs litt oppsamling av kvist en gang iblant, og det blir omtrent på samme måte som du innimellom også må rense takrennene. Med klimaet vi har i Norge, hvor det er en del nedbør, er det heller ikke særlig stort behov for å vaske panelene, sier Heggholmen.

– Med andre ord er det veldig enkelt og greit. Solcellene produserer strøm uten at du trenger å tenke på det. I den lyse årstiden starter produksjonen lenge før folk står opp, og fortsetter etter at alle har gått hjem og til langt på kveld, sier han.

Suno tilbyr solcelleløsninger for alle typer næringsbygg og bedrifter.
Finn en riktig, og effektiv løsning for din bedrift

Enkelt å få en vurdering

For de som har et næringsbygg eller annen eiendom med store takareal, og som lurer på om solcelleanlegg er en god idé, kan Suno gjøre en første vurdering basert på kartinformasjon.

– Når vi har et anslag over hva et anlegg vil koste for kunden, tar vi gjerne en befaring for å kunne beregne eksakt investeringskostnad. I de fleste tilfeller vil kunden kunne regne hjem anlegget, både på grunn av strømmen det produserer og dets lange levetid, men også fordi det gir forutsigbarhet å ha garantert tilgang til egenprodusert strøm i mange tiår fremover.

Øker eiendommens verdi

Vedlikehold og oppgraderinger er en naturlig del av det å eie en portefølje av næringsbygg, og forbedring av energieffektiviteten er en svært viktig del av dette. Solceller er et godt virkemiddel for å redusere strømforbruket og gjøre bygget mer effektivt, på lik linje med andre energitiltak som varmepumpe, ventilasjonsanlegg og etterisolering.

I tillegg til å bidra til reduserte utgifter, vil et solcelleanlegg dessuten forbedre byggets energiklasse, og bidrar dermed også til å øke eiendommens verdi. Det er ingen tvil om at fremtidens næringsbygg vil ha solceller som en naturlig del av bygningsmassen, hvorfor ikke tilpasse eksisterende næringsbygg for fremtiden også?

Tekst: Tom Backe

Next article