Skip to main content
Home » Bærekraftig byutvikling » Miljøvennlig byggeplass med grønne anleggsmaskiner
Sponset

Norske byggeplasser avgir 420 000 tonn Co2 hvert år. Fossilt brennstoff er det som bidrar mest til klimautslippene. Spesielt byggtørk og de store anleggsmaskinene drar opp tallene. Det har Ramirent tenkt å gjøre noe med.

– Utviklingen der bygg- og anleggsbransjen skal bli grønnere, har gått fort de siste årene. Etterspørselen og villigheten til å ta elektriske anleggsmaskiner i bruk har gått kraftig opp, sier Per-Arne Eliassen, Fleet and Sourcing Manager i Ramirent. Han mener utviklingen er en pågående revolusjon.

– Fremtiden er avhengig av at vi planlegger for å redusere utslippene. I starten kan det føles vanskelig og det er en overgang, men brått blir det ikke vanskelig lenger. Det blir en livsstilsendring, sier Eliassen videre.

Per-Arne Eliassen, Fleet and Sourcing Manager i Ramirent. Foto: Ramirent

Tar bærekraft på alvor

Ramirent har alt man trenger av utstyr og maskiner for å gjøre en byggeplass helt utslippsfri, og har selv et mål om å være fossilfrie innen 2023.

– Som Norges største utleieleverandør, er det viktig at vi er med på den reisen og at vi er langt fremme i skoene. Direkte utslipp fra byggeprosessen blir i all hovedsak generert ved forbrenning av fossilt brennstoff ved bruk av maskiner og utstyr, samt transport til og fra byggeplassen. Vi har et stort ansvar for å gjøre en utslippsfri flåte tilgjengelig for våre kunder, sier Christina Niemi, marketingsjef i Ramirent.

Christina Niemi

Marketingsjef i Ramirent

At Ramirent tar bærekraft på alvor vises igjen på flere områder. De har blitt tildelt EcoVadis prestisjefylte gullrangering i samfunnsansvar og bærekraft, og er registrert blant de topp tre prosentene innen sin bransje.

Verstingene på byggeplassen

Byggtørk og byggvarme er helt nødvendig på byggeplassen, men det er også en av verstingene når det kommer til miljøgassutslipp.

– Man bruker nesten like mye energi til å varme opp et bygg under oppføring som bygget bruker de første 8-10 årene etter ferdigstilling, sier Niemi, og legger til at de har et bredt utvalg av mer miljøvennlige løsninger for byggtørk og byggvarme.

Bærekraftig gjenbruk

Det er ikke bare elektriske anleggsmaskiner som gjør Ramirent bærekraftig. Leie av maskiner og utstyr er også en effektiv tilnærming til å redusere det generelle klimautslippet i bygg og anleggsbransjen.

– At kundene våre kan leie maskiner og få akkurat det de trenger, bare når de trenger det i stedet for å kjøpe egne, er et miljøtiltak i seg selv. Utstyrsflåten blir brukt av mange i stedet for at aktørene skal eie det selv og maskinene står ubrukt store deler av året, sier Lars-Morten Rostad, HMS-sjef og ansvarlig for bærekraft i Ramirent.

Lars-Morten Rostad

HMS-sjef i Ramirent

Tilbyr fagkunnskap

– En må lære seg å ta høyde for at byggeplasser krever mer og mer infrastruktur for riktig strømtilførsel for de utslippsfrie maskinene. Vi merker på kundene at byggherrene stiller flere krav og mange vet ikke helt hvor de skal begynne. Begynner du i god tid med å planlegge infrastrukturen sammen med vår fagavdeling, så går det an å finne utslippsfrie løsninger til hele byggeplassen, sier Eliassen.

Elektriske anleggsmaskiner er en ganske ny teknologi, og maskinene krever mer av en entreprenør på byggeplassen. Mange har kanskje ikke tilstrekkelig med tilgjengelig strøm på plassen.

– Vi kan være med kunden og planlegge i god tid før oppstart og legge til rette for strømtilgang. Vi samarbeider med Eviny som leverer store batteripakker til lading av bygg- og anleggsmaskinene på byggeplassen. Vi har også fageksperter som hjelper med å finne den beste løsningen basert på budsjett, tilgang på energikilder og størrelse på prosjektet, sier Rostad. 

Les mer om Ramirent og tjenestene de tilbyr på ramirent.no.

Av Marte Frimand

Next article