Skip to main content
Home » Fremtidens havbruk » Norsk sjømatproduksjon må vokse – også på land
oppdrett

Norsk sjømatproduksjon må vokse – også på land

Foto: Tony Hall

Førti minutter utenfor Molde reiser det seg et høyteknologisk oppdrettsanlegg. På Indre Harøy bygger Salmon Evolution et anlegg som fullt utbygd skal produsere 36 000 tonn laks årlig.

Selskapet ble etablert i 2017, og notert på Oslo Børs i 2021. Første smoltutsett var i 2022, og produksjonen har siden vært i gang. Anlegget bygges trinnvis og dagens kapasitet er 7 900 tonn.

– Salmon Evolution er den globale lederen innen landbasert lakseoppdrett. Med vårt Hybrid Flow-Through System (HFS) tilfører vi store mengder friskt sjøvann, samtidig som vi resirkulerer rundt to tredeler av vannet. Denne kombinasjonen gir stabile og optimale vekstvilkår på land, og forener det beste fra sjø- og landbasert drift. Resultatet er en laks som både har det godt og smaker godt, sier markedssjef Ingrid Humlung.

Selskapet har oppnådd god tilvekst, høy overlevelse og kvalitet til konkurransedyktig pris. Løsningen gir økt kontroll og mindre biologisk risiko.

Må øke produksjonen

Ifølge FNs matorganisasjon (FAO) må den globale akvakulturproduksjonen øke med 25 prosent innen 2050 for å opprettholde dagens sjømatkonsum per innbygger. Samtidig peker FAO på at Norges totale sjømatproduksjon ikke ventes å øke frem mot 2032. Årsaken er biologiske, regulatoriske og politiske forhold som hemmer vekst i tradisjonelt sjøbasert oppdrett.

Foto: Tony Hall

Norge har et ansvar

Som verdens fremste havbruksnasjon har Norge et ansvar for å bidra til bærekraftig matproduksjon. Det krever innovasjon, og mange av Sjømatbedriftenes medlemmer leder an i denne utviklingen.

– Skal næringen vokse videre, må fremtidens oppdrett være et lappeteppe av teknologivalg tilpasset lokale miljøforhold. Derfor er tydelige og fremtidsrettede rammevilkår for landbasert oppdrett avgjørende, sier Johann Martin Krüger, næringspolitisk rådgiver i Sjømatbedriftene.

Sjømatbedriftene er den eneste organisasjonen med eget bransjeutvalg for landbasert oppdrett – og følger utviklingen tett.

Av Sjømatbedriftene

Next article