Skip to main content
Home » Fremtidens arbeidsplass » Triumferer med internkultur i egenart
Sponset

Med rett innstilling kan du få en kickstart på en spennende karriere i restaurantbransjen.

Restaurantgruppen Olivia har siden oppstarten i 2006 skapt et solid rennomme. For å oppnå suksess har restauranten støttet seg på mer enn bare den tradisjonelle italienske maten, og deres flotte lokaler. Olivia har triumfert ved å fremheve menneskene i bedriften som den viktigste bærebjelken, og har fostret en arbeidskultur i egenart.

I løpet av de siste tre årene har Olivia hevdet seg meget godt på Great Place To Works liste over Norges beste arbeidsplasser. Faktisk så godt at de har klatret nærmere og nærmere pallplass for hvert år som har gått. Det tror administrerende direktør, Tone Wicklund-Hansen skyldes engasjementet som er skapt i organisasjonen.

— Jeg mener vi har gjort mange tiltak som førte til at vi har klatret oppover listen over de ti beste arbeidsplassene i Norge, men aller mest handler det om en bevissthet rundt hva vi faktisk gjør, og en helhet i HR-arbeidet. Den strukturen som Great Place To Work brakte med seg, gjorde at vi ble mer bevisste på hvordan vi feirer, hvordan vi kommuniserer, og ikke minst hvordan vi lytter til våre medarbeidere, sier Wicklund-Hansen.

Tone Wicklund-Hansen

Administrerende direktør, Olivia

Gulloliven og programmet «fra oppvask til kokk»

Olivia har, på initiativ fra en tidligere servitør, nå daglig leder for Olivia restauranten i Gøteborg, innført sølv- og gulloliven som et symbol på gode kunnskaper, gode ferdigheter og gode holdninger.

— Slike tiltak er viktig for å synliggjøre rollemodeller som resulterer i at andre får et ønske om å utvikle seg og tilegne seg kunnskap. Vi har også et tilsvarende system for de som jobber på kjøkkenet som kalles «fra oppvask til kokk», der mulighetene for å utvikle seg videre fra oppvasken til kokk er til stede, såfremt du viser lidenskap og iver, forteller HR-direktør i Olivia, Fredrik Remmen.

Fredrik Remmen

HR-direktør, Olivia

Det finnes utrolig mange små og store positive initiativer, både sentralt og lokalt på hver enkelt restaurant, som bidrar til at både Wicklund-Hansen og Remmen trekker frem kulturen i selskapet som deres viktigste konkurransefortrinn sammenlignet med andre restauranter. Deres fire verdier; fremoverlent, lidenskapelig, uformell og profesjonell er aktivt brukt i rekrutteringen av nye ansatte.

— Hos oss er karrieremulighetene store. Du kan starte som servitør, få opplæringsansvar, bli flyttet opp som mellomleder i en hovmesterstilling, og siden bli forfremmet til restaurantsjef. Dette er noe vi kommuniserer allerede i annonsene, og kan være noe av grunnen til at så mange søker seg til oss, sier Kristin Arnkværn, rekruttering og opplæringsansvarlig i Olivia.

Kristin Arnkværn

Rekruttering og opplæringsansvarlig, Olivia

Mange søkere

Olivia er i dag representert i fire norske byer, og har åpnet restaurant i Göteborg. Da de i fjor la ut en annonse for stillinger på Pronto di Olivia i Oslo, mottok de over 450 søkere på knappe tre uker.

— Det var helt vilt, men også veldig gøy å se at mange fant vårt nye konsept så spennende. Våre medarbeidere formidler ofte at de føler de har fått en ekstra familie, og en jobb de er stolte av, sier Arnkværn.

— Alle som blir ansatt hos oss blir gitt en lønnet prøvevakt hvor de får opplæring og oppfølging av en erfaren opplæringsansvarlig, som på sin side gjennomfører sitt første steg i en lederutvikling. Etter den første prøvevakten vil kandidaten få tre opplæringsdager med opplæringsansvarlig for å gi den nyansatte en sømløs start i organisasjonen, legger hun til.

Olivia Academy

I takt med veksten i antall restauranter og medarbeidere har Olivia etablert en e-lærings-portal som heter Olivia Academy. Alle ansatte blir møtt med en «velkommen til Olivia» video, som er inngangsportal til mange ulike opplæringsvideoer hvor man lærer alt fra hvordan man dekanterer vin til introduksjon av de fantastiske italienske råvarene Olivia importerer selv, og dermed sikrer kvaliteten på maten som lages til gjestene.  

— Så fort du blir registrert til en prøvevakt, blir du integrert i et system for læring og inspirasjon. Her vil alle ansatte finne masse forskjellige kurs, informasjon om mat, øl og vin, samt annen kulturell informasjon om hvordan vi gjør ting i Olivia. Dette vil styrke følelsen av å være en del av noe større, og gi en pekepinn på våre verdier og hvilke forventninger vi har til hverandres roller. Slik sikrer vi at informasjonen når frem til alle som er en del av vår familie, og at opplæringen blir så god som mulig, avslutter Remmen.

Av: Andreas Aguilera Myrvold, [email protected]

Next article