Skip to main content
Home » Digitalisering » Tor er doktor i brukeropplevelser
Sponset

Den kystbaserte bedriften Ilder spesialutvikler digitale løsninger for norsk industri med fokus på det grønne skiftet. Tor Gjøsæter er en av flere nøkkelpersoner.

– Tor har tatt hele prosessen til neste nivå, skryter kommersiell direktør Mathilde Winther.

Mathilde Winther 

Kommersiell direktør i Ilder 

Hun snakker om kollegaen sin som har en doktorgrad i informasjonsvitenskap fra Universitet i Bergen. I Ilder jobber han med fokus på brukeropplevelse, brukervennlighet, programvareutvikling, 2D og 3D.

Felles erklæring i storbyene

Ilder knytter data fra apparater, maskiner og annet utstyr i sanntid. De skaper digitale brukeropplevelser.

– Vi er veldig gode på det vi holder på med. Hos oss blir kundene sett og får god hjelp. Vi har en selskapsfilosofi at vi skal hjelpe virksomheter med å bli mer effektive, og på den måten få ned utslippene gjennom moderne teknologi og digitale løsninger, sier Gjøsæter.

Tor Gjøsæter 

Ekspert på bruken av LLM (ChatGPT) og KI i Ilder 

Storbyene Bergen, Trondheim, Oslo og Stavanger har skrevet under en erklæring om en felles utslippsfri kommunal bygg- og anleggsnæring innen 2025. Det betyr i praksis at alle offentlige prosjekt må bli utslippsfrie.

– Vi i Ilder skal bistå med gode IT-løsninger for å håndtere slike ambisiøse utfordringer, sier Winther.

Både Gjøsæther og Winther påpeker at Ilders hovedmodell er å etablere et fleksibelt tverrfaglig team for å løse en utfordring ved bruk at teknologi.

– Vi tar eierskap til hele problemstillingen. Sammen med kundene bygger vi den digitale løsningen, forklarer Mathilde Winther.

Fakta

llder er en vestlandsbasert teknologibedrift som spesialutvikler digitale løsninger for norsk industri.

Les mer på ilder.no

Satser i nord

Digitalisering og oppdatering av gamle systemer representerer en enorm mulighet for norsk industri. Ved å utnytte moderne teknologi kan bedrifter forbedre sine operasjoner betydelig. Det gir økonomiske besparelser, men reduserer også miljøpåvirkningen.

– Den norske industrien har mye uforløst potensiale når det kommer til digitalisering og re-digitalisering. Vi har eksempler på arbeid der vi har tatt noe skikkelig snodig 90-tallsteknologi opp i skyen og spart bedrifter for millioner av kroner og enorme miljøkonsekvenser, sier Mathilde Winther.

Hennes utsagn understreker viktigheten av å modernisere eldre teknologiske løsninger. Ved å flytte gammel 90-tallsteknologi til skyen, kan bedrifter ikke bare spare betydelige summer, men også bidra til bærekraftig utvikling. Dette eksempelet viser hvordan innovasjon og teknologi kan gå hånd i hånd med økonomisk og miljømessig ansvarlighet.

– Nye verktøy innen AI har gjort dette til en mye enklere jobb enn tidligere. Gode utviklere kan bruke store språkmodeller til å raskt utvide funksjonalitet selv om kodebasen er i relativt obskure språk, sier Gjøsæter.

Ekspert på bruk av LLM og KI

Doktor Gjøsæter er ekspert på bruk av LLM (ChatGPT) og KI (kunstig intelligens).

– Vi synliggjør for bedriftene hvordan de kan utnytte verktøyene på en best mulig måte. Det er den menneskelige bruken som er viktig, og kanskje ofte minst like vanskelig som selve teknologibiten. Hvordan mennesker bruker, forstår og arbeider best mulig sammen med KI er nøkkelen, forteller Gjøsæter og fortsetter:

– Jeg er bekymret. Mange bedrifter har flere gamle systemer og IT-løsninger. De trenger å gjennomgå en oppgradering, mener Gjøsæter.

Hans kollega utdyper: – Utviklingen går raskt. Vi tar i bruk KI som et kraftfullt verktøy. Mange bedrifter sitter fast i forhold til teknologien, og ikke alle har eierskap til egne data. Ilder kan bistå. Vi har verdens beste jobb og løser ekte og meningsfulle problemer, sier Mathilde Winther.

⁠Innovasjon møter instinkt

Vi er ildere. Ditt team med problemløsere. Spesialister på digital produktutvikling.

Vi er konsulentteamet som utvikler de strategisk viktige løsningene.

Av Torbjørn Andersen

Next article