Skip to main content
Home » Digitalisering » Kickstart på IT-karrieren
Sponset

Computas’ nyetablerte avdeling NXT tilbyr et skreddersydd program med spennende faglig og sosialt innhold for nyutdannede teknologer. Og studenter som fremdeles er under utdanning, får anledning til å prøve seg på Computas-tilværelsen gjennom et eget sommerprogram.

Computas er en leverandør av IT-tjenester og rådgivningstjenester innen teknologisk innovasjon. Det norske selskapet som er 100 prosent ansatteid ble etablert allerede i 1985 basert på et spesialistmiljø innen AI. I dag tilbyr Computas et bredt spekter av konsulenttjenester og utvikler IT-systemer og løsninger for store kunder i offentlig og privat sektor.

Nå har de opprettet en helt ny avdeling med ambisjon om å gjøre overgangen fra IT-student til IT-konsulent mykere. Computas NXT er en avdeling for nyansatte konsulenter der de får praktisk erfaring og spesialtilpasset oppfølging for å kunne jobbe godt hos kunder i tverrfaglige team. 

– Computas NXT er en avdeling for nyutdannede, eller nyansatte med mindre enn to års erfaring, og de hører til her i to år før de går inn i en av de andre fagavdelingene, sier avdelingsleder i Computas NXT, Simon Isaksen.

Simon Isaksen

Avdelingsleder i Computas NXT

Han forteller at det er en spennende og lærerik vei inn i arbeidslivet, som samtidig tar på alvor at denne overgangen er stor. Avdelingen har også som mål å styrke nettverket mellom de nyutdannede slik at de enklere kan dele sine erfaringer med hverandre.

– Vår ambisjon er at dette skal være det beste oppstartsprogrammet for nyutdannede teknologer i Norge, sier han.

Fra student til konsulent

Som nyansatt IT-konsulent i Computas får man muligheten til å utforske ulike fagfelt og roller før det blir bestemt hvilken fagavdeling som passer den enkelte på sikt. Konsulentene i NXT-avdelingen får anledning til å være med på utfordrende og lærerike prosjekter, parallelt med et skreddersydd utviklingsprogram.

– I løpet av de to første årene skal du bygge grunnmuren for resten av karrieren. Det handler blant annet om det å bli god på å jobbe i tverrfaglige team, sier Isaksen.

De første ukene som konsulent er satt av til å gjennomføre et introprosjekt, hvor teamet av nyansatte skal levere på alt fra design, utvikling, prosjektledelse og kundekontakt. De går også gjennom en del workshops og kurs der de blir kjent med ulike fagområder og prosjekttilnærming.

Isaksen forteller at Computas nå ansetter flere nyutdannede og teknologer med mindre enn to års erfaring til avdelingen, med søknadsfrist 10. oktober.

Les mer om hvordan det er å være nyutdannet i Computas her!

Spennende og lærerik sommerjobb

For studenter som ikke enda er ferdig med utdanningen, tilby Computas et eget sommerjobbprogram. Det skal gi studentene en prøvesmak på konsulentyrket og se hvordan det er å jobbe i Computas. Sommerjobben varer i syv uker på Computas fargerike hovedkontor midt i Oslo sentrum. Den første uken settes av til en innføring. Deretter jobber studentene med et prosjekt i seks uker, i et team sammen med andre studenter. De får veiledning og oppfølging fra erfarne konsulenter i selskapet og jobber med reelle kundeprosjekter.

Ingrid Medalen er en av konsulentene som i dag jobber i Computas NXT. Hun har master i informatikk fra NTNU, og hadde sommerjobb i Computas to år på rad før hun begynte å jobbe fast i Computas. Sommerjobben ga henne et veldig godt innblikk i hvordan det er å jobbe som IT-konsulent. Medalen synes det var en fin måte å bli kjent med organisasjonen og menneskene på. Det var det som ga henne lyst til å søke fast stilling i Computas etter studiene.

Ingrid Medale

Konsulent i Computas NXT

– Vi jobbet i rene student-team. Hvert team hadde et sett av veiledere, gjerne to eller flere, tilgjengelig gjennom hele sommeren for å spørre om hjelp. Vi kunne også bruke veilederne fra de andre gruppene dersom det var behov for det. Veilederne var også med på det sosiale gjennom sommeren, sier Medalen.

– Jeg synes at begge sommerjobbene var både spennende og interessante. Jeg jobbet med mye teknologi som jeg ikke hadde vært borti før, og det var en litt mer reell kontekst enn det å være på skolen. Jeg hadde for eksempel et prosjekt for Helsedirektoratet sommeren 2019. Der jobbet vi med automatisert tolkning av skjemaer for å lette jobben for saksbehandlerne. Det var en veldig spennende oppgave med stor samfunnsnytte. Vi begynte med å se på hva vi kunne lage, så snakket vi med nøkkelpersoner hos kunden og kom fram til en løsning som vi mente passet deres behov med hjelp fra veiledere, sier Medalen.

Computas har også flere ledige stillinger utlyst, se de her!

Fra teori til praksis

Gjennom sommerjobben fikk hun verdifull erfaring som man ikke får på skolebenken. Hun fikk et bedre innblikk i hvordan det fungerer i praksis. Det er også en fin måte å finne ut hvor du har lyst å begynne å jobbe fast. Mange som starter i avdelingen NXT, har hatt sommerjobb i Computas tidligere.

Håkon Osland har en mastergrad i informatikk fra UiB. Også han hadde sommerjobb i Computas før han ble fast ansatt i Computas.

Håkon Osland

Konsulent i Computas NXT

– Jeg var interessert i maskinlæring og hadde inntrykk av at Computas var en bedrift med lang historie og mye kompetanse innenfor maskinlæring, sier Osland.

Det første året jobbet han med Aker Solutions.

– Det er en veldig stor ingeniørbedrift, så det var veldig spennende å få prøve seg der. I fjor var det et prosjekt for Teknisk Museum. Da lagde vi et spill som brukte maskinlæring til å la folk tegne bilder og la maskinen gjette hva de hadde tegnet bilde av, sier Osland.

– Fordelen med sommerjobben er at du får prøve å jobbe i et mer realistisk scenario, og i team sammen med andre. Dessuten får du brukt mye av det du har lært på skolen. Det var også veldig gøy å jobbe sammen med andre folk. Vi ble fort en sammenspleiset gruppe. Dessuten blir du godt kjent med veilederne dine og de andre i Computas, og det er veldig sosialt, sier Osland.

Trivelig arbeidsmiljø

I Computas er samarbeidskulturen viktig. Det er et sosialt selskap med mye fokus på faglig utvikling og teamarbeid. Det organiseres både fagdager og fagnettverkskvelder, i tillegg til sosiale, kulturelle og sportslige aktiviteter – alt fra brettspill og lønningspils til klatregruppe og fotballag.

– Noe av det jeg opplever som spesielt med Computas er den kulturen vi har. Folk i Computas er veldig faglig dyktige og veldig interesserte i faget sitt. For mange er det mer som en hobby. Det er veldig inspirerende å jobbe sammen med sånne folk, avslutter Isaksen.

Av Sissel Nilsen

Next article