Skip to main content
Home » Digitalisering » Ingen KI uten regnekraft
Sponset

De siste årene er det gjort banebrytende gjennombrudd innen kunstig intelligens. Grunnleggende KI/maskinlæring har eksistert i mange år, men med ChatGPT trådte KI inn i folks bevissthet. Ny programvare, økte datamengder og oppdaterte modeller gjør at KI er blitt samfunnskritisk. Det krever mye regnekraft, men heldigvis har også utviklingen i maskinvare også gjort kraftige byks.

Norskeide Nextron, med kontorer i Norge, Sverige, Danmark og Finland, leverer servere, systemløsninger og komponenter med kraft til å utføre de mest kompliserte beregninger. Blant annet takket være partnerskapet med NVIDIA.

– Mange kjenner nok NVIDIA fra gaming-verdenen, men evnen til å tegne opp et skjermbilde med tusenvis av piksler, adskillige ganger i sekundet, betyr også at de er gode på andre komplekse og repetitive beregninger. Det ble tydelig under kryptovaluta-boomen, men nå er det KI som er den store driveren for avanserte beregninger, forklarer Lasse Sandstone, Nextrons salgssjef for grafikkprosessorer (GPU) og KI.

Lasse Sandstone 

Salgssjef for grafikk-prosessorer (GPU) og KI, Nextron 

Valuta for pengene

NVIDIA er i dag verdens ledende produsent av KI-teknologi, og leverer kun via utvalgte partnere. Nextron har hatt rollen som elitepartner for alle KI-relaterte løsninger i Norge og Norden siden NVIDIA startet partnerprogrammet.

– KI-beregninger kan grovt sett deles i to kategorier: Training og Inference. Å lage KI-modeller (training) krever svært mye regnekraft, og utføres typisk på dedikert utstyr, enten lokalt eller i skyen. Å ekstrahere ny informasjon fra en KI-modell (inference) er ofte langt mindre ressurskrevende, men kan også kreve akselerasjon, om det er kritisk med hurtig respons, forklarer Lasse.

– Som maskinvare-leverandør hjelper vi kundene med å finne løsningene som gir mest valuta for pengene. Vi bistår dem med å se hvor de kan realisere nytte av KI i sin organisasjon, fra å identifisere muligheter til å levere utstyret de behøver, for eksempel til kalkulasjon, lagring og nettverk. Gjennom våre partnerskap kan vi sette kunder i kontakt med de rette ressursene. Men det er kunden som er ekspert på eget fagfelt, og vet hvor skoen trykker. Det de trenger hjelp til, er det datatekniske, og der er vi gode.

Nextrons hovedkontor ligger i Oslo, med lager, salg og teknisk avdeling. I de øvrige landene har de salgs- og supportressurser. Dette er en fordel for kunder med pan-nordisk virksomhet, og internasjonale bedrifter som ønsker et fortrinn på det nordiske markedet.

Helse og akvakultur

– Vi analyserer kundens behov i dag, så vel som fremtidig vekstpotensial. Det gjelder alle løsninger, ikke bare KI. Noen ganger handler det om kabinetter med rom for oppskalering, eller scale out-løsninger, der flere enheter spiller sammen. I GPU-computing er det ofte mest relevant. Fordelene med en nyere teknologigenerasjon kan være så store at det ikke lønner seg å overinvestere i snart utdatert materiell, fordi utviklingen av maskinvare nesten er eksponentiell, presiserer Lasse.

– Oslo universitetssykehus, Institutt for Kreftgenetikk og Informatikk, er verdensledende på kreftforskning innen KI og digital patologi, og bruker KI blant annet til å trene algoritmer som beregner risiko for tilbakefall og død for tarmkreft-pasienter etter operasjon. Arbeidet har potensial til å redusere både over- og underbehandling, ved å identifisere hvilke pasienter som mest sannsynlig har nytte av cellegift. Selskapet DoMore Diagnostics er etablert på basis av arbeidet, og har som mål å bringe metoden til pasienter. Her har OUS utviklet et potensielt veldig viktig bidrag for KI-assistert beslutningsstøtte. Hurtig og presis diagnose er viktig for å gi rett behandling til rett pasient i tide.

– Vi har også hjulpet Piscada, som utvikler KI- og IoT-løsninger for havbruksnæringen, blant annet for pellets-deteksjon, som sikrer at fisken får akkurat nok fôr. Det forbedrer både fiskehelsen, miljøet og økonomien. Vi ser store muligheter for norsk akvakultur, og jeg tror vi bare har sett begynnelsen, avslutter Lasse Sandstone.

FAKTA

Nextron er en ledende leverandør av skalerbare løsninger i Norden, spesialisert innenfor områder som IoT, edge computing, rack-servere og superdatamaskiner designet for kunstig intelligens.

Les mer på nextron.no

Av Jarle Petterson

Next article