Skip to main content
Home » Kritisk infrastruktur » Verdens mest bærekraftige kontorbygg sparer 25 millioner liter vann i året
Sponset

Finansmediagiganten Bloombergs nye europeiske hovedkvarter har satt en ny standard for hva et bærekraftig kontorbygg kan være. Med et kompromissløst fokus på bygningens miljøavtrykk har Bloomberg oppnådd en rekordhøy poengsum fra BREEAM, verdens ledende sertifiseringssystem for miljøsertifisering av bygg. Et resultat som kårer Bloomberg-bygget til verdens mest bærekraftige kontorbygg.

Det anerkjente arkitektkontoret Foster + Partners fikk utfordringen med å realisere Michael R. Bloombergs ambisjoner. Grunnleggeren av nyhets- og markedsdatabyrået Bloomberg LP, var opptatt av å prioritere bærekraft helt fra starten. Han hadde en klar visjon om hva han ønsket å oppnå, og uttalte:

– Vi mener miljøvennlige løsninger er like bra for firmaet som de er for planeten. Fra første dag var målet å presse grensene for bærekraftige kontorbygg, og dermed skape et sted som gleder og inspirerer våre ansatte.

Vannsparingssystem

Et innovativt og komplekst vannsparingssystem er sentral i byggets bærekraftige strategi. Det kombinerer vakuumteknologi, gjenbruk av gråvann og i tillegg behandling og gjenbruk av regnvann. Flere konsept ble vurdert og testet i utviklingsfasen og etter en prosess med sterk konkurranse, ble vakuumløsningen fra Jets Vacuum AS valgt for byggets sanitæranlegg. 

I forretningsbygg går så mye som 60 prosent av totalt vannforbruk til toaletter og urinaler. Med det innovative, norskutviklede vakuumsystemet reduserer en dette med opptil 90 prosent. I et bygg med over 4 000 ansatte og over 500 toaletter og urinaler, ville dette være nok til å redusere miljøavtrykket betraktelig.

Visjonen om å presse de bærekraftige løsningene til det ytterste gjorde imidlertid at det ble tatt i bruk enda flere avanserte løsninger for vannsparing i Bloomberg-bygget: Oppsamling av regnvann fra taket, vann tappet fra kjøletårn, samt gjenbruk av vann fra håndvasker og dusjer. Resultatet av dette er at i dette gigantbygget, med sine 102 000 m2 med kontorer og næringslokaler, skylles ikke én eneste dråpe med vann fra hovedvannledningen i do.

God fleksibilitet

I tillegg til drastiske kutt i vannforbruket har vakuumsystemet flere fordeler for slike byggeprosjekt. Vakuumavløp er ikke avhengig av tyngdekraften, og dette, kombinert med mindre rørdiameter, gir svært god fleksibilitet i plassering og installasjon. 

Under vurderingen utført av BREEAM, ble vakuumløsningen fremhevet og gitt ekstra poeng for innovasjon. Bygget fikk karakteren “Outstanding” med 99,1 prosentpoeng – den høyeste poengsummen tildelt et større kontorbygg noensinne. 

Bloomberg-bygget er et landemerke; ikke bare på grunn av sin særegne arkitektur i Londons finansdistrikt, men som en ny standard for bærekraftige kontorbygg over hele verden.

Av: Jets Vacuum AS

Next article