Skip to main content
Home » Fremtidens kommune » Vinner av Årets Trebyggeri 2022 – kortreist massivtre fra Splitkon
Sponset

Årets Trebyggeri 2022 er kåret. Vinneren er HasleTre, med Höegh Eiendom som byggherre. Bygg i massivtre gir en enorm miljøgevinst i tillegg til en rekke andre fordeler. – Dette vil markedet være opptatt av i overskuelig framtid, sier Salgsdirektør i Splitkon Per Roar Brox.

I dag står sementkonstruksjoner alene for omkring syv prosent av jordas CO2-utslipp, ifølge Cicero. En del av løsningen på dette enorme problemet er å oftere erstatte byggematerialet med tre.

– Treet suger opp CO2 når det vokser og bevares i trestrukturen, forteller Per Roar Brox, salgsdirektør I Splitkon.

Per Roar Brox

Salgsdirektør i Splitkon

Grønne tvers igjennom

Splitkon er den eneste norske industrielle produsenten av massivtre.

– Det gjør at vi har et særdeles godt utgangspunkt for å levere lavest mulig CO2-avtrykk til bygg i Norge. Vi har ikke behov for å grønnvaske fotavtrykket vårt, vi er grønne tvers igjennom, sier Brox, og legger til at med klimarapporten i bakhodet og hele den grønne omstillingen, så er dette fornuftig å satse på nå.

Høy kvalitet og kortreist bærekraft

Den nye gigantiske fabrikken til Splitkon på Åmot i Modum, produserer trolig verdens mest miljøvennlige byggemateriale.

– Hver dag får vi levert fire til fem trailerlass med trelast av beste kvalitet, sier Brox.

Han forteller at vi her i nord har ekstremt høy kvalitet på grantrærne. På grunn av kaldere årstider vokser de saktere, og det gir høyere styrke og bedre fasthet, som er viktig ved store konstruksjoner.

Foto: Einar Aslaksen / Höegh Eiendom

Brannsikker løsning

Kombinasjon av høy kvalitet på trelamellene og norskprodusert miljøvennlig harpikslim, gir god forutsigbarhet ved en eventuell brann.

– Limet har samme egenskaper som tre ved brann. Under brannforløpet forkulles det ytre laget. Dette reduserer oksygentilførsel innover i trematerialet, slik at brannen kveles, forteller Brox.

Flere fordeler med tre

G.C. Rieber Eiendom, Vestaksen og nå Höegh Eiendom, bygget med massivtre fra Splitkon da de skulle bygge henholdsvis Skipet, SporX og HasleTre. Skipet vant pris for Årets Trebyggeri i 2020, og SporX nominert i 2021 og HasleTre vant prisen i 2022.

– I tillegg til miljøgevinsten, gir trekonstruksjonen et veldig godt inneklima. I mange bygg i dag er det altfor tørr luft, men SplitkonMassivtre bidrar til gunstig luftfuktighet. Bygg i massivtre bedre akustikk. Alt dette skaper bedre oppholdsrom – både for dem skal bygge dem og de som skal oppholde seg der når bygget er ferdig.

Next article