Home » Fremtidens kommune » La roboten Jeeves ta seg av hagearbeidet
Sponset

Tenk å bli møtt av en liten, rullende robot med blå øyne som blunker til deg og gir deg en sprudlende hilsen når du kommer hjem fra jobb. Hageroboten Jeeves klipper både gress, luker ugress, tar snegler og kalker plenen, enten det er i hagen din eller byens park.

Ideen om Jeeves kom så smått til live i 2021. Hilde Arholm, som i dag er daglig leder/CEO i Hageroboten Jeeves AS, var alvorlig syk. En varm og fin vårdag i Stavanger stod hun og så ut over hagen sin som hun var så glad i, men som hun ikke hadde kapasitet til å gjøre noe med.

«Jeg skulle hatt en liten hagerobot», tenkte hun.

Hun må ha sagt det høyt for resten av familien tente skikkelig på ideen. Det var pandemi og familien brukte mange timer hver dag foran TV-en. Plutselig fikk de noe annet å tenke på, og Netflix ble byttet ut med planlegging av hagerobot.

Hilde Arholm 

Daglig leder/CEO Hageroboten Jeeves AS 

En vennlig robot

Det første de begynte å jobbe med var interaksjonen mellom menneske og robot. Mange av oss ser på roboter som litt skremmende. Tenk om de kommer for å ta over verden?

– Det var viktig å lage en robot som hadde et utseende og en personlighet som ikke var skremmende, og som man fikk tillit til, sier Hilde, som i dag leder et team med eksperter på forskjellige fagfelt.

Hoppende glad

Jeeves er liten, rund og søt, og har store, blå og uttrykksfulle øyne. Han kjenner deg igjen, og han blir skikkelig glad når han ser deg.

– Når du kommer hjem fra jobb, kan du sette deg ned på terrassen med noe godt i glasset mens Jeeves klipper gresset, luker grusgangen, plukker snegler og kalker plenen. Og når han er ferdig med en oppgave, blir han skikkelig glad og gjør et lite hopp, sier Hilde.

Jeeves vet alltid hvilke oppgaver han skal gjøre. Han vet at han ikke skal drepe de sorte skogsneglene, for de vil vi gjerne ha i hagen. Han tar bare brunsneglene. Han vet at han ikke skal klippe ned blomsterengen du har anlagt. Kommer det skadedyr inn i hagen din, enten det er et rådyr, fugler eller naboens irriterende hund, skremmer han dem forsiktig bort med bevegelse og lyder.

En kommunalt ansatt

Men det er ikke bare i private hager Jeeves vil gjøre en god jobb. Han kan også ta seg av kommunens parker, hager og grøntområder. Jeeves kan skreddersys etter kommunens behov. Han kan til og med hjelpe kommunen med å registrere sjeldne planter, blomster og fugler. I fremtiden kan kanskje Jeeves være med og gi omsorg til eldre. Hvem vet?

– Vi har en aldrende befolkning der flere skal bo hjemme så lenge som mulig. Det er lettere for folk å bo hjemme lenger hvis de føler seg trygge. Jeeves kan for eksempel registrere om noen faller, og ringe etter hjelp, sier Hilde.

Går på resirkulerte PC-batterier

Jeeves er basert på kunstig intelligens, brukt på en praktisk måte. Roboten lærer seg din hage og ditt behov. Du trenger ikke legge kabler rundt hagen eller området han skal jobbe i. Jeeves vet alltid hvor han er. Han har en sterk motor, og går lett opp bakker og på ujevnt underlag, laget for norske forhold. Og han er enkel å bruke. Universell design har vært grunntanken hele tiden.

– Energikilden er resirkulerte PC-batterier. Vi er opptatt av å ha en grønn profil, både i produksjon og funksjon, sier Hilde, som har kommet langt i arbeidet med prototypen, og nå er på utkikk etter de rette investorene.

Landbruk og søppel

Jeeves teknologi kan brukes til mye mer enn bare hager. Hageroboten har fått støtte fra Regionalt forskningsråd og jobber sammen med Universitetet i Stavanger for å se om Jeeves også kan brukes i landbruket.

Hilde har også blitt kontaktet av en stor skandinavisk kommune som lurte på om de kunne lage en søppelrobot basert på samme teknologi som Jeeves. Og det kunne de. Han har fått navnet Grit.

– Grit går rundt og plukker og sorterer søppel i bygater og parker. Han kan også brukes sammen med flere Grits for å plukke opp søppel etter store tilstelninger, som konserter og ulike arrangementer. Grit er like sprudlende, vennlig og omsorgsfull som Jeeves, sier Hilde.

Hageroboten Jeeves

Din nye assistent i hagen

Av Marte Frimand

Neste artikkel