Skip to main content
Home » Fremtidens kommune » Arendal – der fremtidens kommuner treffes
Sponset

8. og 9. juni arrangeres «Fremtidens kommuner», en innovasjonskonferanse der representanter fra kommunene kan få faglig påfyll, dele erfaringer, få inspirasjon, være sosiale og knytte kontakter.

Konferansen Fremtidens kommuner har blitt arrangert siden 2001 og trekker et sted mellom 400 – 500 deltakere til den hyggelige sørlandsbyen Arendal hvert år. Hensikten med innovasjonskonferansen er å bidra til at kommunene kan jobbe smartere og mer effektivt i en tid hvor budsjettene blir stadig strammere og samfunnet er i endring. På konferansen er det et uttalt mål at deltakerne skal lære og dra nytte av hverandres erfaringer ved å dele kompetanse for å skape utvikling.

– Det er absolutt viktig og nødvendig med en nasjonal innovasjonskonferanse for kommunesektoren siden sektoren står overfor store utfordringer. Spesielt innen helse og eldreomsorg vil det bli behov for omstilling slik at vi får utnyttet de ressursene vi har på en enda bedre måte enn i dag. Konferansen er bra både for å bli inspirert, men også for å gå i gang med krevende oppgaver og ikke minst få høre hvordan andre har løst sine oppgaver gjennom gode eksempler. Arenaen tilrettelegger for nettverksbygging og lar oss knytte verdifulle kontakter vi kan dra nytte av for å jobbe videre innen områder som vi trenger å utvikle fremover, sier Inger Hegna som er kommunedirektør i vertskapskommunen Arendal.

Inger Hegna

Kommunedirektør Arendal kommune

Nasjonale og internasjonale impulser

Under konferansen blir hovedforedragene servert i plenum, mens flere av eksemplene fra kommunene deles i valgfrie dypdykk slik at deltakerne gis mulighet til å plukke ut det de er mest interessert i. Blant årets høydepunkt er britiske Tessy Britton, samfunnsbyggeren som har utviklet Participatory City i England. Hun skal holde foredrag om hvordan man bygger et lokalsamfunn som gir plass til alle.

Den typiske deltakeren på Fremtidens kommuner er en fremoverlent leder eller rådgiver i en norsk kommune, en av dem er Øyvind Henriksen, kommunedirektøren i Nordre Follo:

– Jeg har deltatt på denne konferansen flere ganger og har hatt med meg topplederteamet mitt både da jeg var i bydel Nordre Aker og nå i Nordre Follo. Det kommer alltid opp temaer på denne konferansen som vi får glede av når vi kommer hjem. Det er også en stor verdi at vi opplever noe sammen og at hele ledergruppen får litt tid sammen rent sosialt. På den måten styrker vi teamet internt samtidig som vi får faglig påfyll. Når vi hører de samme historiene, er det dessuten lettere å gjennomføre endringer når vi kommer hjem. I tillegg treffer vi mange andre deltakere, det er også veldig verdifullt, forklarer han.

Øyvind Henriksen

Kommunedirektør Nordre Follo kommune

Nordre Follo kommune skal ikke bære være deltakere, men også bidragsytere på årets konferanse:

– Vi skal presentere et gatekunstprosjekt der vi har ansatt to gatekunstnere som utsmykker bygg og tekniske installasjoner for å begrense hærverk. Det er kombinasjonen her som er så spennende. De som driver med dette får arbeidstrening og holder kurs i gatekunst som kunstnerisk uttrykk for ungdom i skolen. Samtidig reduseres hærverket, sier han.

Arendal på sitt beste

Fremtidens kommuner omtales gjerne som en sosial og hyggelig møteplass. En litt annerledes konferanse der nettverk og opplevelser betyr mye, men også selve omgivelsene.

– Arendal har etter hvert blitt et etablert merkenavn mens innovasjonskonferansen er kjent over hele Norge og forbindes med høy kvalitet. Dessuten er Arendal et veldig hyggelig sted å møtes – kanskje særlig i juni når byen viser seg frem fra sin aller beste side. Det er også en fordel at er det enkelt å komme hit enten du flyr til Kjevik, kommer med buss, velger toget eller kjører egen bil. Så egentlig er det bare å ønske hjertelig velkommen til Arendal i juni, avslutter Inger Hegna.

FREMTIDENS KOMMUNER

8. – 9. JUNI 2023 i Arendal

Av Tom Backe

Next article