Skip to main content
Home » Fremtidens arbeidsplass » Opplever du smerter fra hode eller nakke etter endt arbeidsdag?
Sponset

Hjemmekontor ser ut til å ha kommet for å bli, og ifølge en undersøkelse vil to av tre fortsett ha hjemmekontor i fremtiden. Men om kontorplassen du har hjemme ikke er tilrettelagt for den nye hverdagen, risikerer du både vond nakke og trette øyne innen arbeidsdagen er over.

Ifølge Arbeidstilsynet skal en hjemmearbeidsplass være ergonomisk best mulig, med regulerbar arbeidsstol, god belysning samt stor nok og regulerbar dataskjerm. Samtidig bør arbeidstakeren ifølge tilsynets anbefalinger også kunne ta pauser og variere arbeidsstasjonen i løpet av dagen.

Mangler ergonomi på hjemmekontoret

Flere bedrifter har fokus på ergonomi på kontoret. Men da pandemien sendte folk på hjemmekontor, ble den nye arbeidsdagen en helt annen for mange, som nå ble sittende dag etter dag ved kjøkkenbord og andre lite tilrettelagte kontorløsninger. Ulrika Starkenberg er utdannet fysioterapeut med spesialkompetanse innen synergonomi. Hun frykter at slike løsninger kan utløse både smerter i rygg og nakke, og trette øyne i løpet av arbeidsdagen.

– Det går ikke å få en god arbeidsstilling med en laptop på kjøkkenbordet, sier hun.

Ulrika Starkenberg

Fysioterapeut og daglig leder i Ergo Optikk AS

Foto: Privat

Som daglig leder i Ergo Optikk AS, har Starkenberg spesialisert seg på arbeidsplassbesøk og kurs innen ergonomi. Her hjelper hun bedriftene å finne gode ergonomiske løsninger som forebygger belastningsproblemer.

– Hjemmekontor har vist seg å være mer stillesittende arbeid på grunn av færre avbrytelser gjennom dagen. Hvis du da i tillegg har dårlig arbeidsplassergonomi, kan dette bli uheldig for deg på sikt, forteller fysioterapeuten.

Også arbeidslyset er viktig.

– Dagslys og godt arbeidslys er viktig. Et problem med lys er blending hvis du har arbeidsplassen plassert rett foran et vindu eller har for sterk lampe. Vi gjør hjemmebesøk, og kan gi råd slik at du med enkle grep kan få til en bra arbeidsplass hjemme også.

Fordeler og ulemper ved hjemmekontor

Undersøkelser har funnet flere fordeler ved hjemmekontor, som mer fleksibilitet, mindre stress og økt produktivitet. Men også en rekke risikofaktorer, som dårlig tilrettelagt ergonomi eller teknologi, og stor variasjon til tilgang på hjemmekontorfasiliteter. I tillegg kommer psykologiske faktorer når arbeidstakere mister et sosialt nettverk med kolleger og med leder.

– Ikke alle har eget kontorrom hjemme. Vi i Ergo Optikk tilbyr rimelige løsninger som laptopstativ, tastatur og kilepute til hjemmekontoret. Disse enkle tiltakene gir god ergonomi gjennom dagen, og har du kontoret på kjøkkenbordet kan utstyret lett tas med eller pakkes bort når arbeidsdagen er over, smiler Starkenberg.

Ønsker du hjelp til gode løsninger i fremtidens kontorlandskap, kan Ergo Optikk bistå med hjemmebesøk og tilrettelegging uten at det går på bekostning av husets øvrige innredning. For det er viktig å huske at et hjemmekontor også skal være arbeidstakerens hjem to tredjedeler av døgnet.

Next article