Home » Fremtidens arbeidsplass » Bærekraftig energi til Europa: En mulighet for omstilling
Sponset

En skulle tro en karriere innen olje- og gassforsyning til Europa bryter med klima- og miljøbevissthet, men det er mulig vi må tro om igjen.

– Det er vanskelig å se for seg en mer spennende arbeidsplass i disse tider. Bare tenk å starte karrieren i et selskap som jobber hardt med å finne løsninger for energiomstillingen, som sannsynligvis er århundrets viktigste utfordring. Å være en del av dette er svært givende, sier lisensansvarlig Anna Østhus og geologen Kay Sørbø i Wintershall Dea.

– Vi er veldig klare over den enorme etterspørsel etter energi, men også hvordan industrien ser behovet for grunnleggende endringer til en fremtid med lave utslipp av CO2. Mye av kunnskapen og teknologien er alt på plass, og metodene fra leting og utvinning brukes i jakten på nye løsninger, forklarer Kay.

– Behovet for energi i verden øker, og samtidig har krigen i Ukraina synliggjort hvor viktig rolle gass og olje spiller for sikkerheten i Europa. Akkurat nå er det viktigste vi kan gjøre å fortsette å forsyne verden med energi fra Norge, samtidig er det avgjørende at vi ikke slutter med omstillingen, legger Anna til.

Påvirker fra innsiden

– Folk flest hadde blitt overrasket om de visste hvor stor innsats og ressurser som legges ned i å gjøre industrien mer bærekraftig. Ja, vi erkjenner utslippene, men arbeider også kontinuerlig for initiativer til å redusere dem, som for eksempel elektrifiseringen av felt på norsk sokkel. Jeg kan ikke tenke meg noe bedre sted å påvirke utviklingen enn nettopp fra innsiden.

Kays debut i bransjen gikk gjennom et såkalt trainee-program, som bød på en rekke muligheter:

– Jeg fikk muligheten til å jobbe i Nederland og Tyskland, der jeg stiftet gode bekjentskaper jeg nå får god bruk for i mitt daglige arbeid, mens andre programdeltagere dro til Argentina og Mexico. Det er flere kulturforskjeller, men du plukker jo opp litt av hvert på veien. Jeg fikk muligheter som passer veldig godt til egne interesser, som digitale verktøy, da jeg begynte som geolog. Nå deler jeg dagene mellom det og jobben som data scientist, der jeg utforsker mulighetene innen digital transformasjon. Jeg kunne ikke hatt det bedre, sier han, og legger til at maskinlæring fortsatt har mye å gå på.

Teknologer etterspurt

– Det er ennå lenge til den erstatter oss, men vi bruker kunstig intelligens som et tillegg som gir ny innsikt og produkter som utfordrer måten vi tenker på – som kan være tidsbesparende. Teknologer er svært etterspurt, men med tanke på hvor digital verden er blitt, skulle jeg ønske samarbeidet i bransjen var større.

Annas karriereløp var annerledes, med en debut som bore- og brønningeniør, via ledende ingeniørstillinger, off- og onshore, arbeider hun nå strategisk, som lisensansvarlig eller Asset Manager.

– I mine 20 år i bransjen har jeg vært heldig å få givende oppgaver. Ikke utelukkende på grunn av tilgjengelighet, men også tilpasset mine ambisjoner, så det er alltid lurt å planlegge karriereløpet. For tiden holder jeg på med en MBA, mens jeg er arbeider fulltid, som er et eksempel på selskapets vilje til å investere, også i oss litt voksne. For meg betyr det flere muligheter, men mye står og faller på de ansattes egen tilpasningsdyktighet, sier hun.

– Avslutningsvis vil jeg berømme selskapet for ordningen Flex Forward. I Wintershall Dea har vi to kjernedager på kontoret, resten kan vi fordele fritt. Det er ganske unikt – og det fungerer!

Bli en del av teamet til Wintershall Dea. Enten du er en ekspert eller nettopp har startet din karriere, eller jobber i et geologisk, teknisk, økonomisk eller administrativt yrke – vi ønsker deg velkommen!

Les mer på wintershalldea.no.

Av Jarle Petterson

Neste artikkel