Skip to main content
Home » Vekst i Rogaland » Stavanger er Norges spydspiss mot det grønne skiftet
Sponset

– Det koker i Stavanger for tiden, sier Anne Woie, næringssjef i Stavanger kommune. Stavanger har lenge jobbet med omstilling for et bredere næringsgrunnlag, og nå ser næringssjefen resultatene.

Behovet for omstilling ble aktualisert under oljekrisen i 2014/15, og mulighetsrommet for omstilling har bedriftene i Stavanger grepet med begge hender.

– På tross av pandemien har bedriftene klart seg godt, og vi har «all-time high» på etableringen av nye virksomheter. I vår region finnes det veldig mange spennende muligheter både for bedrifter, start-ups og andre gode ideer, sier Woie.  

– Hvis man ønsker å bidra til å utvikle et framtidsrettet næringsliv som tar ansvar for det grønne skiftet, er Stavanger plassen, sier næringssjefen.

Anne Woie

Næringssjef i Stavanger kommune

Fra oljehovedstad til energihovedstad

Stavanger er oljehovedstaden som har utviklet seg til å bli energihovedstad. Dette skjer i takt med de store internasjonale driverne, med fornybar energi som en viktig og framtidsrettet satsing. Stavangers styrke er den unike kompetansen fra 50 år med problemløsning mot oljeindustrien.

– Dette er en nøkkelfaktor for den grønne omstillingen og energiskiftet vi skal igjennom. Lykkes Stavanger i den grønne omstillingen, lykkes Norge, mener Woie.

Ny teknologi og bredere næringsgrunnlag

Siden 2015 har det utviklet seg et miljø og et solid økosystem for gründere. Både med store arbeidsfellesskap, gründerprogrammer og venturekapitalkapital.

– Mange har benyttet anledningen til å ta ut gründerdrømmen, og klyngene som har etablert seg har også vært svært viktige for utviklingen av nye bedrifter og gründermiljøet, sier Woie.

– Byen er en liten metropol i verdenssammenheng, men en stor norsk by med et internasjonalt miljø. Vi er store nok til at mange nye ideer kan vokse frem i denne smeltedigelen, men små nok til at folk lett kommer i kontakt med hverandre. Sterke og løse nettverk er en enorm styrke når det kommer til innovasjon, mener Woie.

Les mer om arbeidslivet i Stavanger kommune her!

Tone Therese Paulsen, CEO i Master Blaster: 

– Tunge, historiske industriaktører som Smedvig og Lyse, med sine datterselskap Veni og Altibox, gikk høsten 2020 sammen om en tech-startup i Stavanger, som driver innen e-sport (Master Blaster). Dette henger sammen med selskapenes vilje til å satse på barn og unge, viljen til å fornye seg, og bli med på omstillingen av Norge og Stavanger til å være aktuelle – uavhengig av epoke. En aktiv næringsavdeling i Stavanger kommune som spiller på lag med næringslivet, med lav terskel for dialog og samarbeid, har vært av stor verdi i oppstartsfasen.

Tone Therese Paulsen

CEO i Master Blaster

Martin Langeland, CMO i Easee: 

 – Det er utrolig spennende det som skjer i Rogaland akkurat nå. Utrolig mange dyktige og ambisiøse folk tør å satse på svært avansert teknologi, i flere industrier. Det grønne skiftet skjer nå, og det skjer i Rogaland med selskaper som Easee i spissen. Vi skal sette Stavanger og Rogaland på kartet for smart industri, og vise vei mot et bærekraftig samfunn.

Easee ble opprettet av tre gründere i januar 2018, med en visjon om å forme fremtidens strømnett. Easee har siden oppstart for tre år siden installert 150 000 elbilladere, og produsert 250 000. De leverer ladere til 14 land, og regner seg som størst i Europa.

Martin Langeland

CMO i Easee

Jon Stangeland, adm dir i NorSea:

– Stavanger-regionen har i alle år vært en strategisk god lokasjon for NorSea som oljeservicebedrift. Her har vi nærhet til beslutningstakerne hos våre viktigste kunder, vi har god tilgang på kompetanse som trengs for å drive logistikk, basedrift, infrastruktur og støttetjenester til offshoreaktiviteter.

I vår omstilling og satsning på fornybare segmenter, som blant annet offshore vind og karbonfangst, ser vi at tilgang til relevant erfaring og mulighet til å bygge på olje- og gasserfaringene er viktige. Stavanger, som en viktig energiregion, er også tydelig på sine ambisjoner og sin tilrettelegging for fornybarnæringen. Vi i NorSea og våre eiere vurderer dette som avgjørende for vår videre satsning og oppbygging av prosjekt- og hovedkontorfunksjon for fornybar satsning i Stavanger.

Jon Stangeland

Administrerende direktør i NorSea

Les mer om arbeidslivet i Stavanger kommune her!

Tekst: Stavanger kommune

Next article