Skip to main content
Home » Vekst i Rogaland » Gründerne lykkes i Sandnes!
Vekst i Rogaland

Gründerne lykkes i Sandnes!

Kenny Rettore, ordfører i Sandnes kommune. Foto: Sandnes Kommune

På få år har Sandnes gjennomgått en stille revolusjon, som har forvandlet den «lurvete industribyen» til en levende og innovativ gründer-magnet. – Vi har funnet opp byen på nytt. Nå er det et av de mest spennende miljøene jeg har vært borti, sier Nils-Henrik Stokke, grunnlegger av Innovation Dock.

Flere og flere begynner å få øynene opp for hva som foregår innerst i Gandsfjorden. Unormalt mange gasellebedrifter oppstår her, og byen oser i dag av moderne teknologi og gründerånd. Et knutepunkt for dette er Innovation Dock. Her møtes entreprenører, gründere og vekstbedrifter i et felles kontorlokale.

– Her sitter det selskaper som leverer tjenester og teknologi til hele verden. Gründere som tidligere har gjort suksess kommer tilbake og lærer opp neste generasjon, og både investorer og kunder sitter klare rett borti gangen, sier Stokke. – Det gir resultater.

En levende bykjerne

Mens Sandnes tidligere ble forbundet med industri og olje- og gassvirksomhet, finnes det i dag en levende bykjerne hvor du kan våkne midt i sentrum, rusle to minutter til jobben i næringsparken, ta sauna på fjorden i lunchpausen og spise på stjernerestauranter etter jobb.

– Vi tror mange som lykkes kommer hit, og at de som kommer til Sandnes lykkes, sier Kenny Rettore, ordfører i Sandnes kommune.

– Med gründerånd i blodet har vi alltid tilrettelagt for næringslivet, og det høster frukter. Vi har etablert sterke fagmiljøer innen blant annet billading, IT, boligbygging og betong, og vi har uvanlig mange gasellebedrifter og et stort gründermiljø. Og med store næringstomter tilgjengelig midt i sentrum, er vi klare for videre vekst.

53 gasellebedrifter

For når Dagens Næringsliv skal kåre landets mest fremgangsrike bedrift, skiller Sandnes seg ut. I 2023 var det 53 gasellebedrifter bare i Sandnes. Året før var tallet 77.

En av de som virkelig har skilt seg ut her er W3Schools. Selskapet har blitt bygget og driftet av en familie på fem siden 90-tallet uten å ansette noen utenfor familien. Men i 2021 etablerte de W3Schools Network i Innovation Dock og nå har de mer enn 25 ansatte! W3Schools er en av verdens største læringsplattformer for IT-kompetanse. 

Og de har gått fra 60 millioner besøk i måneden i 2020 til 75 millioner i 2024! Det er jo helt sykt, sier Stokke.

Innovation Dock huser omtrent 100 bedrifter, og Stokke spår at tallet vil tredoble seg i løpet av året.

– Hvis du starter her, har du en kultur rundt deg som vil deg vel. Erfarne folk, som vil dele og ønsker at alle skal lykkes. Og det gjør de i Sandnes!

Next article