Skip to main content
Home » Mangfold og inkludering » DNB mener det er et samfunnsansvar å jobbe med mangfold og inkludering
Sponset

Juni er Pride-måneden. En måned mange har fokus på de skeive sine rettigheter. DNB mener at inkludering- og mangfoldsarbeid er et så viktig arbeid at det ikke holder å ha fokus på dette én måned i året. Wenche Fredriksen og Hans-Kristian Buer er to ansatte i DNB som bruker mye tid på dette arbeidet året rundt.

Hans-Kristian Buer, IT forretningsanalytiker hos DNB Eiendom er leder for LHBT+ & Allies-nettverket i DNB, og er helt åpen om hvem han er og hva han står for.

Han lot seg nettopp avbilde i sko med høye hæler. Et bilde som ble spredt i sosiale medier, og som gav mye respons. Mest positiv respons, og noen få litt mindre positive.

Hans-Kristian Buer

IT forretningsanalytiker hos DNB Eiendom

– Jeg har blitt titulert mye forskjellig i oppveksten, sier han. «En raritet» er kanskje det mest spesielle jeg har blitt kalt, sier han mens han ler. Han har også blitt fortalt at han ikke kommer til å nå langt i karrieren sin fordi det er ikke så lett for «sånne som han»

– Og det er derfor inkluderingsarbeid er så viktig, sier han. Jo flere bedrifter som setter dette på dagsorden, dess lettere er det for ansatte å tørre å være åpen om hvem de er. Og jo flere som tør å være seg selv på jobb, dess lettere er det for andre å følge etter.

Har sin egen inkludering- og mangfoldsansvarlig

DNB har fått sin egen fagleder for mangfold og inkludering. Wenche Fredriksen ble ansatt i januar 2022, hun kommer fra mange år i konsulentbransjen. Mangfold og inkluderingsarbeid har hun jobbet med i snart 17 år. Et arbeid hun brenner veldig for.

Wenche Fredriksen

Fagleder for mangfold og inkludering i DNB

– Engasjementet mitt rundt mangfold og inkludering, kommer fra selve livet, sier hun. Når du er mamma til brune barn, skeive barn, og selv har møtt den berømte veggen, opplever du fort at verden ikke er helt kommet dit man ønsker den skal være.

– Men i DNB er jeg så heldig at jeg har en jobb hvor jeg får bruke min stemme og i tillegg får betalt for å utfordre, sier hun.

DNB er kommet langt

– DNB har kommet langt, og vi er stolt av å få jobbe her, sier de begge. På hovedkontoret i Bjørvika har vi blant annet fått kjønnsnøytrale toaletter for å ivareta kjønnsmangfoldet på en bedre måte. I tillegg skal det komme en permanent mangfoldsvegg ved hovedinngangen som et symbol på at alle skal få lov til å være den de er. En vegg som allerede er på plass i Sverige og DNB i London.

Og DNB skal koble LHBT+ & Allies-nettverket tettere til de internasjonale kontorene sine for å bidra til at også disse avdelingene arbeider med kjønns- og seksualitetsmangfold.

– Men kanskje det viktigste av alt, er at ansatte i DNB er blitt flinkere til å vite hvordan man skal snakke med folk etter at vi har jobbet med dette viktige arbeidet over tid, sier Hans-Kristian.

Hva som er greit å spørre andre om, og hva som ikke er så greit.

– Det er eksempelvis ingen som spør heterofile mennesker om når de kom ut av skapet, eller om når de oppdaget at de var hetero. Men slike spørsmål kan fort homofile få, sier Hans-Kristian.

Wenche er enig.

– Det som er så fantastisk med å jobbe med mangfold og inkludering i DNB, er at de er så modne, sier faglederen for mangfold og inkludering, Wenche Fredriksen. Ting jeg trodde skulle bli krevende å gjennomføre blir bare gjennomført uten store innsigelser, fortsetter hun.

Viktig å få bort «rosavaskingen»

Det å sette regnbueflagget i logoen sin skal forplikte sier både Hans-Kristian og Wenche.

Det hjelper ikke så mye at bedrifter markerer dette arbeidet en gang i året, under Pride.

– Skal man jobbe med inkludering så må man jobbe med dette hele året, slik at alle ansatte virkelig får oppleve i hverdagen at på denne arbeidsplassen så er det rom for alle, sier Wenche.

Danse som om ingen ser på

Målet vårt er at vi skal komme dit at ingen trenger å skjule deler av hvem de er. Når man kan være hele seg, først da kan man konsentrere seg fullt ut om å yte sitt beste ut fra de ferdigheter og egenskaper man besitter. Først da kan alle danse som om ingen ser på.

– Mangfoldet er der uansett hva man mener om det. Inkludering er et bevisst valg, sier Wenche avslutningsvis.

DNB sitt mangfoldsarbeid

På DNBs hovedkontor i Bjørvika er det etablert kjønnsnøytrale toaletter for å ivareta kjønnsmangfoldet på en bedre måte.

Straks lanseres en permanent mangfoldsvegg ved hovedinngangen i DNB Bjørvika som et symbol på og en påminnelse om at alle skal få lov til å være den de er.

Fremover skal DNB koble LHBT Pluss & Allies -nettverket tettere til de internasjonale kontorene for å bidra til at også disse arbeider med kjønns- og seksualitetsmangfold.

LHBT+ & Allies sitt arbeid i DNB

Organisert kurs i «rosa kompetanse». Nå vil de jobbe for at dette kurset blir obligatorisk for alle ledere i konsernet.

Organisert foredrag med Esben Esther Pirelli Benestad om kjønnsmangfold for å lære mer om transpersoner.

Markert den internasjonale transsynlighetssdagen med foredrag og sosial samling i samarbeid med andre arbeidsplasser.

Organisert Pride Events og deltagelse i Pride paraden i Oslo. DNB i Latvia skal i år delta i Riga Pride.

Vært en pådriver for mangfoldsveggen som snart kommer på plass i DNB Bjørvika.

Støttet DNB-kolleger i andre land som f.eks. Latvia i deres arbeid med LHBT+

Samarbeidet med tilsvarende nettverk i Sopra Steria, Cap Gemini, Microsoft, Accenture og flere andre arbeidsplasser.

Etablert en Pride-pakke i DNB-shoppen (intern nettbutikk med profilartikler), som ansatte på bankkontorer landet rundt kan bruke hvis DNB skal delta i lokale parader eller arrangementer. Som DNB Moss, som har fått plass i den lokale Pride-paraden der.

Av Oddvar Meyer

Next article