Skip to main content
Home » Mangfold og inkludering » Det perfekte eksemplet på flerdimensjonalt mangfold
Sponset

Lorena Carthy-Wilmot er lesbisk, døv, innvandrer og kvinne, og har med det følt på baksiden av mangfoldets medalje. Men med hardt arbeid og lidenskap for data har hun smidd sin egen lykke i det multinasjonale selskapet PwC.

Etter å ha møtt kjærligheten i sitt liv i norske Mathilde, forlot 28 år gamle Lorena for åtte år siden Peru til fordel for den amerikanske drømmen. Derfra gikk ferden videre til Norge, og varmegrader ble byttet ut med kuldegrader. Med seg i bagasjen har hun medbrakt et mangfold av karaktertrekk. Hun er døv, lesbisk, innvandrer og kvinne, men er også hardtarbeidende og lidenskapelig interessert i data og teknologisk etterretning.

— Jeg faller innunder en heller spesiell kategori da jeg i tillegg til å være døv både er latina og homofil, noe som i peruansk kultur tradisjonelt sett ikke går hånd i hånd. Den gammeldagse tankegangen om at kvinner hører til på kjøkkenet, og i hovedsak er «til» for å lage barn er fremdeles sterkt utbredt, og livet mitt i Peru ville verken vært enkelt eller trygt. Derfor er jeg også utrolig takknemlig for at jeg var privilegert nok til å få muligheten til å flytte til et annet land, sier Lorena som i dag jobber med Forensic Technology Services i PwC.

Smart valg av arbeidsplass

At det ble nettopp PwC som ble hennes arbeidsgiver er på lik linje som Lorena grunnet mangfoldige faktorer.

— Jeg valgte PwC fordi jeg følte det var smart å velge en trygg og stabil arbeidsplass med en ledelse som virkelig bryr seg om sine medarbeidere. Jeg begynte som trainee mens jeg fullførte det siste året av bacheloren min, noe som ga meg muligheten til å bli bedre kjent med kulturen, verdiene og ikke minst mine kolleger over tid. Da jeg fikk tilbud om en fulltidsstilling året etter var det et enkelt valg å si ja, sier en stolt Lorena.

Til tross for komplikasjonene som medføres av det å være døv, klarer Lorena å tilpasse seg hverdagene på jobb. Hun sier hennes hørselshemminger har ført til mange morsomme situasjoner, som for eksempel at hun svarer «ja» når noen spør hva hun heter, eller at hun til tider er på feil side i samtaler, men påpeker også at dagene går opp og ned.

Hverdagen tilrettelegges

— Det jeg føler er vanskeligst er sosiale settinger som lunsj i kantina eller fredagspils etter jobb. Jeg har brukt store deler av livet mitt på å være opptatt av å ikke virke uhøflig i situasjoner der noen snakker til meg, hvor jeg av naturlige årsaker ikke hører. I tillegg må jeg ofte ta pauser, og slå av høreapparatene mine ved større arrangementer fordi det rett og slett blir for mye lyd i hodet mitt. Jeg kaller dette mine «døvepauser».

— På jobb er det også til tider vanskelig, men PwC tilrettelegger for meg, og har nå blant annet begynt å legge til undertekster i videoer. Ellers passer de på at jeg får sitte foran ved foredrag, og har forståelse for at jeg kan bruke mine små hørselshjelpere. Teamet mitt har også vært veldig forståelig og tålmodige. Nå som jeg har blitt bedre kjent med stemmene deres er det mye enklere for meg å ta inn det som blir sagt, og kan med det også henge med i samtalene. Slike ting tar tid, men det blir bare bedre.

Utstyr Lorena bruker i forbindelse med jobben. Foto: Sarah Casu

Alle dimensjoner mangfold

Lorena vet hvor viktig mangfold er i dagens samfunn, og mener det er en fundamental del av menneskeligheten å søke kontakt med andre mennesker, spesielt de som skiller seg ut og som bidrar til å skape mangfoldighet. Det mener hun også kan bidra til at bedrifter åpner øynene for et bredere perspektiv slik de gjør i PwC.

— Det er de med andre bakgrunner og andre livserfaringer som kan hjelpe bedrifter og dens ansatte til å se ting fra mer enn et perspektiv. Jeg mener det er viktig for bedrifter å ikke glemme at mangfold og inkludering går hånd i hånd. Hvis du bare fokuserer på én av dem fyller man bare opp en kvote, og man glemmer det å faktisk inkludere. Det er ennå slik at flere av oss er lei av å måtte ta med vår egen stol til bordet, slår hun fast.

— Personlig mener jeg at mangfold er flerdimensjonalt. Mange av oss faller ikke innunder kun én kategori, men står mer i et veikryss som Guro Sibeko forklarte på en vakker måte under årets Pride Talk. Og jeg er et prakteksempel på nettopp dette. Jeg er skeiv, brun, innvandrer og kvinne. Jeg er alle dimensjoner mangfold, men jeg er også mer. Jeg er hardtarbeidende, jeg lærer raskt, jeg har lidenskap om ting jeg bryr meg om, og jeg vet at det finnes mange fantastiske og dyktige mennesker der ute som også faller under innunder de mange kategoriene som gjør oss mangfoldige, sier hun.

Mangfold som forretningsstrategi

Leif Arne Jensen er administrerende direktør i PwC Norge, og deler samme oppfatning som Lorena, som han også mener er en viktig ressurs for selskapet.

— Å ha et mangfold av mennesker som tenker med hodet og hjertet er én av tre dimensjoner i PwCs forretningsstrategi. Vi vet at vi ikke kan løse kundenes problemer uten å ha et mangfold av ulike perspektiver i teamene våre. Derfor er mangfold bra for business. Lorena har vært en viktig ressurs i vårt granskningsteam og har stor lidenskap for faget, sier Jensen.

Av Andreas Aguilera Myrvold

Next article