Home » Mangfold og inkludering » Berikende mangfold på Hemnes
Sponset

Nylig ble Natre vinduer, ytterst i Hemnes kommune, kåret til Årets mangfoldsvirksomhet 2022. Ifølge juryen vant de fordi bedriften legger til rette for at alle skal føle seg inkludert på arbeidsplassen. Og her er det mange karrieremuligheter.

For noen år siden flyttet Dušan Negić og kjæresten til Norge fra Serbia, og kan ikke få rost Natre nok for å gi ham en fin start på karrieren.

– Jeg er utdannet sivilingeniør, og da vi flyttet hit, hørte jeg om et firma som produserer vinduer og balkongdører, og tenkte at det kunne være en fin inngang til det norske arbeidslivet. Spesielt etter at jeg fikk vite at det arbeider folk av mange nasjonaliteter i fabrikken, gjorde jeg meg jo forhåpninger, sier han.

Dušan Negić

– Natre vinduer ligger dessuten like i nærheten av der jeg bor, så jeg bestemte meg for å prøve, og har ikke angret.

Skryter av ledelsen

– Arbeidsmiljøet er veldig godt. Nå har jeg vært her i to år, men det er den første jobben i landet, så jeg vet ikke hvordan det er andre steder, men her har vi det veldig bra. Spesielt må jeg nevne  den gode stemningen, med lite stress og imøtekommende kolleger. Vi er mange forskjellige nasjonaliteter, med forskjellige mentaliteter, som gjør arbeidsdagen veldig interessant, sier Dušan, som er imponert over ledelsen.

– Når du kommer fra et land der lederne er litt mer sjef, er det en hyggelig overraskelse. Her er de mer kolleger. Det liker jeg, og er ikke overrasket over pristildelingen. Vi som kommer fra utlandet, merker at bedriften hjelper oss, sånn at vi hele tiden føler oss inkludert.

– Jeg tror juryen for Mangfoldsprisen merket den gode stemningen, da de var på besøk. Nå vil bedriften bistå ansatte som ønsker det å ta fagbrev, avslutter han, og hans litauiske kollega Evelina Mizeraite stemmer i:

Evelina Mizeraite

– Jeg kom til Norge for seks-syv år siden, og hørte etter hvert mye skryt fra andre som jobber hos Natre, om at de trivdes godt, arbeidstidene er gode og kollegene veldig hyggelige. Så jeg bestemte meg for å prøve, og her er jeg, tre år senere, forteller hun.

Legger til rette

– Jeg vil fremheve det gode samholdet og det sterke fokuset på sikkerhet på arbeidsplassen, men viktigst av alt er nok den gode ledelsen. Vi snakker ikke bare jobb, det er plass til mye tull og fliring også.

Evelina syns ikke det er rart at Natre vinduer vant Mangfoldsprisen:

– Bedriften legger veldig godt til rette for utenlandsk arbeidskraft, og er svært inkluderende. Og da må jeg spesielt nevne fabrikksjefen, som er veldig hyggelig og inkluderende.

Selv er Evelina  27 år gammel, men berømmer arbeidsplassen for å favne alle aldersgrupper. Hun er også mor til to, og syns arbeidstiden er perfekt for familielivet.

– Det Dušan sier om fagbrev er sant, men helt gratis er det jo ikke. Det krever mye arbeid, spesielt for en som ikke behersker språket godt, legger Kjetil Gjerdalen til. Han har ansvaret for Natres fabrikker, og fortsetter:

Kjetil Gjerdalen

Ansvarlig for Natre vinduers fabrikker

– Mangfoldsprisen vil forhåpentlig gi oss fortrinn i konkurransen om arbeidskraften, og det er jo viktig å fremstå som en attraktiv og positiv arbeidsplass. Vi har jo et krevende arbeidsmarked, som har gjort det nødvendig å rekruttere utenlandsk arbeidskraft. Det kan ha sine utfordringer, men vi føler at vi har løst det godt, sier han.

– Vi bistår med etablering i lokalsamfunnet, språkkurs og de nevnte fagbrevene. Med god bistand fra lokale aktører, er utdanningen tilrettelagt for ansatte som ikke har norsk som morsmål. I sum blir det lettere for oss å rekruttere, og så skal vi ikke stikke under stol at kundene nok også merker seg de positive verdiene, og vi legger mye i mangfold. Det kan være alt fra alder, yrkesfaglig bakgrunn, nasjonalitet, språk og kultur, kjønn eller etnisitet, og vi ser positive effekter av et slikt mangfold.

– Vi ser etter folk som kan tenke seg å bosette seg lokalt, og har respekt for forskjellige kulturer. Det går naturligvis begge veier, men for oss har det vært en berikelse. Og så må jeg berømme lokalsamfunnet på Hemnes, som også har tatt så godt imot sine nye innbyggere.

Gode jobbmuligheter

– Vi er alltid interessert i mennesker som vil jobbe i produksjon. Om det ikke er noe ledig der og da, kan det bli muligheter veldig raskt, forteller Synnøve Grepperud, HR-ansvarlig i Natre.

– Det er ikke nødvendig med spesiell utdannelse, men man må ha lyst til å lære, være pliktoppfyllende, arbeidsom og nøyaktig – og villig til å lære norsk.

Dovista Norge består av i alt fire fabrikker – tre i Natre vinduer og én i Lian vinduer, på Gjøvik, Vatne, Hemnesberget og Kyrksæterøra.

Interesserte kan sende en epost til: [email protected]

Les mer på natre.no

Av Jarle Petterson

Neste artikkel