Skip to main content
Home » Kvinner i karrieren » — Teknologi er alt annet enn snevert
kvinner i tech

— Teknologi er alt annet enn snevert

Roboten AV1 er utviklet for å bekjempe ufrivillig ensomhet og sosial isolasjon for barn og unge med langtidssykdom. Foto: No Isolation

Gründeren bak teknologiselskapet No Isolation mener teknologi som studieretning kan åpne mange dører både under studiene og i etterkant.

Karen Dolva er én av med-gründerne bak No Isolation, kjent for å ha utviklet roboten AV1 og kommunikasjonsverktøyet KOMP. Men at Dolva og teknologi i det hele tatt ble sammensvorent var som mye annet en ren tilfeldighet.

— Det skal sies at jeg ikke hadde noe reelt forhold til teknologi og informatikkstudier før en venninne av meg anbefalte meg å søke. Hun hadde selv begynt året før og mente jeg ville komme til å like det, noe hun fikk rett i. Det tok meg tid å skjønne at programmering ikke er magi, men et håndverk – et håndverk jeg er redd jeg ikke har blitt spesielt god i, men har stor respekt for, sier Dolva, som sammen med vennene Marius, Matias og Anna etablerte teknologiselskapet No Isolation i 2015.

— Teknologi er alt annet enn en snever studieretning. Tvert i mot er teknologi like bredt som å gå studiespesialisering på videregående. Du kan studere teknologi og velge den retningen du ønsker å gå mens du studerer og i etterkant av studiene, sier Dolva.

Karen Dolva er én av med-gründerne bak No Isolation. Foto: No Isolation

Bekjemper ensomhet

No Isolation står bak roboten AV1 som er utviklet for å bekjempe ufrivillig ensomhet og sosial isolasjon for barn og unge med langtidssykdom. Roboten består av kamera, høyttaler og mikrofon som muliggjør at barn kan følge undervisningen i klassen, samt holde kontakt med klassekamerater uten å være fysisk tilstede.

— No Isolation ble til av mange grunner, men det var aldri ideen som var det viktigste for oss, men problemområdet. Vi trodde på – og tror fortsatt i dag – at vi faktisk kan gjøre noe med ensomhet og sosial isolasjon. Det var unge langtidssyke barn som fikk oss i gang med No Isolation, og det var også det som ble «the point of no return» for oss, men No Isolation har bestandig handlet om ensomhet. Vi håper å på sikt kunne jobbe med enda flere grupper enn det vi gjør i dag, sier Dolva.

— KOMP ser vel ut som et mindre spennende produkt enn vårt første produkt, AV1, men de sosiale effektene av KOMP er minst like spennende. KOMP kobler en ellers analog person opp til internett, og muliggjør en trygg og sosial kontakt på de eldres premisser. Det har vært spesielt gøy å se at barn og barnebarn bruker de digitale vanene sine til noe positivt, nemlig å invitere bestemor eller bestefar inn i hverdagen gjennom teknologi.

Gode tips

Til andre som vurderer å starte egen virksomhet har hun noen gode tips:

— Velg et område eller fagfelt du kan vie all din oppmerksomhet til uten å gå lei. Bruk tid på å lese deg opp, og vær en god lytter. Du trenger ikke å kunne så mye fra før, så lenge du har lyst til å lære, og hører på de rundt deg. Jeg tror det også er nærmest umulig å få til noe på egenhånd, så vær sikker på at du har et par mennesker rundt deg som vil dette like mye som du vil, sier hun.

Av Andreas Aguilera Myrvold

Next article