Home » Kvinner i karrieren » – Økt mangfold gir økt kompetanse
Sponset

Det begynner å bli lenge siden rekruttering av jenter til teknologiske fag kom på dagsorden. Det er liten tvil om at holdninger er endret og tiltak har virket. Likevel er det fremdeles overvekt av menn på selve arbeidsplassen, men dette er nå i ferd med å endre seg, mener rådgiver i selskapet Capra Consulting, Kristine Bjerke.

– Jeg tror at kvinner ofte kan ha med seg litt andre erfaringer enn menn, noe som kan bidra til at flere perspektiver tas med i diskusjoner og beslutningsgrunnlag, sier Bjerke, og hevder at selv om det er flertall av menn innen typiske tech-bedrifter, tror hun dette vil endre seg og at det er bra med flere arbeidsmiljøer som ikke er for skjevt kjønnsmessig sammensatt.

– Jeg jobber med det jeg brenner for og synes bare det er gøy å være omgitt av dyktige kollegaer, uavhengig av kjønn, som har masse kompetanse og erfaring innen IT, det lærer jeg masse av, sier Bjerke.

Hun arbeider med å gi råd om bruk av teknologi til verdiskapning hos kundene gjennom å analysere nå-situasjonen, og å forstå ønsker og behov for deretter å gi anbefalinger til videre løp.

– Vårt fokus er i stor grad å se etter hvilke teknologier det er aktuelt å ta i bruk for å effektivisere prosesser og arbeidsmetodikker. Dessuten har teknologi en dynamikk som i seg selv åpner opp for nye løsninger og muligheter, som igjen kan lede til nye forretningsmuligheter.

Til høsten blir hun kollega med Sandra Skarshaug, som skal arbeide som utvikler i selskapet.

– Det som er mest spennende med å starte som utvikler nettopp i Capra, er at jeg vet at alle rundt meg er utrolig dyktige og at selskapet vi gi meg bratt læringskurve, sier Skarshaug og forteller at interessen for data startet allerede i tre-årsalderen.

Sandra Skarshaug

Utvikler i Capra Consulting

– Jeg har likt datamaskiner og internett siden jeg var liten. Da jeg lærte om MySQL og å programmere i Javascript på videregående fikk jeg øynene ordentlig opp for alle mulighetene programmering gir. Jeg hadde allerede bestemt meg for å studere på NTNU, og datateknologi ble det naturlige valget. At IT og data var forbundet med gutter var ikke noe jeg tenkte over da jeg valgte studieretning, jeg ville bare studere det jeg syntes var spennende, forteller hun.

Likevel understreker hun at selv om det er en kraftig pågående økning i antall kvinner i IT-bransjen, så trenger vi fremdeles flere. – Økt mangfold gir økt kompetanse, sier Skarshaug.  

Skaper verdi hos kundene

– Som leveranseansvarlig følger jeg opp alle konsulentene som jobber i Capra og som er leid ut til våre forskjellige kunder. Det er viktig for oss at våre konsulenter trives i oppdragene og at de har den rette balansen mellom spennende oppgaver og klarer å holde hodet over vannet, sier teknisk prosjektleder og leveranseansvarlig, Therese Engen. 

– Jeg hjelper derfor konsulenten med å vurdere om vi skal sette i gang noen tiltak for å bistå med enten faglig utvikling eller bare sparring. Spesielt om man er fersk i arbeidslivet er det godt å ha noen å kontakte for de små og større utfordringene man kan møte i ett oppdrag.

Therese Engen

Teknisk prosjektleder og leveranseansvarig i Capra Consulting

– Hvorfor tror du kundene benytter dere? 

– Når jeg prater med våre konsulenter ser jeg hvor utrolig flinke de er. Jeg blir stolt av å jobbe med så mange flinke folk. Jeg ser også at de som jobber i Capra virkelig bryr seg om å skape verdi ute hos kundene de jobber med. Dette tror jeg kundene ser og at de derfor gjerne vil fortsette å bruke våre konsulenter.

Teknologien er stadig i utvikling

Man kan få gjort så mye ved bruk av teknologi. Det er nesten bare fantasien som setter grenser for hvilke problemer man kan løse, i følge Engen.

– Teknologien er i stadig utvikling, slik at det som var vanskelig, eller nesten umulig i går, kan løses enkelt i dag ved hjelp av Open Source-komponenter som andre har utviklet og som er tilgjengelig for deg. Det er mye å følge med på, og det er krevende å holde seg oppdatert, men det er også veldig spennende å befinne seg i en bransje hvor det skjer så mye, sier hun.

Av Julie Malvik

Neste artikkel