Skip to main content
Home » Kvinner i karrieren » Marita (34) har gått fra lærling til leder i Lerøy – slik satser konsernet på nye talenter
Sponset

Lerøy merker at stadig flere kvinner søker seg til sjømatnæringen. Marita tror hennes egen karrierereise er et bevis på at Lerøy er blant sjømatnæringens mest attraktive arbeidsplasser.

Marita Gundersen er en av mange i Lerøy-systemet som har gått gradene, og med tiden fått mer ansvar. Oppvokst på gård, var Maritas mål lenge å eie og drive sin egen gård, men da hun begynte på naturbruk på videregående, endret alt seg.

– Der var det nemlig bare snakk om fisk, ikke så mye landbruk, og det passet jo ikke meg. I starten av skoleåret ble vi sendt ut i praksis. Jeg havnet hos Lerøy utenfor Sommarøya, og der ble det fort klart at dette var noe jeg ville fortsette med. Jeg var jo ikke vant til å være på sjøen i det hele tatt, men storkoste meg, sier Marita, som nå er driftsleder hos Lerøy Aurora i Ersfjorden.

Marita Gundersen

Driftsleder hos Lerøy Aurora i Ersfjorden

Med tiden fikk hun vikar- og helgejobb, etterfulgt av læreplass. Siden har Marita blitt værende i konsernet.

Jobbe i fremtidens næring?

Å jobbe i et verdensledende sjømatkonsern, Norges største konsern for fangst og bearbeiding av hvitfisk, gir unike og spennende karrieremuligheter. Vår visjon er å bli den ledende og mest lønnsomme globale leverandøren av bærekraftig kvalitetssjømat. For å kunne oppfylle denne visjonen, er vi avhengige av å ha dyktige medarbeidere som er motiverte og engasjerte innen sitt fagfelt.

Mer å bevise

– Jeg trives utrolig godt i denne bransjen, for ingen dager er like. Det er utfordrende og gir meg muligheten til å bruke kroppen utendørs i frisk luft. Å vite at jeg er med på å produsere mat til en så stor del av verdens befolkning, gjør meg stolt. Jeg føler virkelig at jeg gjør en viktig jobb, forteller hun.

Selv om det fortsatt er flest menn som jobber i sjømatnæringen, er ikke det noe Marita tenker mye over i det daglige.

Marita hadde egentlig planer om å drive et gårdsbruk, men endte opp i akvakultur, som hun anbefaler yngre jenter å satse på. Foto: Foto: Marius Fiskum/Lerøy Seafood Group

– Jeg opplever ikke at jeg tildeles spesielle oppgaver fordi jeg er kvinne. Derimot har jeg fått høre at jeg er sta, som insisterer på å fikse alt selv. Som kvinne føler du kanskje at du har noe å bevise.

Hvordan er det å være leder?

– Å være driftsleder i Lerøy er en tillitserklæring. Jeg føler meg ansvarlig, og blir inkludert i avgjørelser som angår meg og anlegget mitt. Som driftsleder hos Lerøy Aurora har jeg stor innvirkning på å skape et godt arbeidsmiljø på lokaliteten min. Jeg legger til rette for at alle ansatte trives og har det bra på jobb.

Marita har fått mange muligheter til å utvikle seg gjennom hele ansettelsesforholdet, som startet i 2008.

– Jeg har hatt to mammapermisjoner. Da jeg fikk førstemann, jobbet jeg fortsatt på sjøen, men etter hvert ønsket jeg forandringer, og ble overført til kontoret på land, selv om jeg da var driftstekniker. Det ga et helt nytt innblikk i alt som foregår der, og har bidratt til et variert og spennende arbeid. I dag er jeg leder for åtte medarbeidere, og har vært driftsleder i seks år.

Hun er glad for at stadig flere kvinner søker seg til Lerøy, og håper at trenden fortsetter.

– Det er bruk for kvinner i bransjen, så om du er nysgjerrig, er det bare å prøve! Jeg tror det er mange som har lyst, men kanskje ikke tør. Du kan enten gå veien via yrkesfaglig eller akademisk utdanning. Jeg kan love at det er fort gjort å lære alle triksene og verktøyene, for Lerøy tilbyr både lederutdanning og kursing underveis.

Lerøy Traineeprogram

Lerøy Seafood Group tilbyr et ettårig traineeprogram, som byr på en bratt læringskurve med utfordrende og spennende oppgaver i et fremtidsrettet konsern.

Mange karrieremuligheter

Konsernleder HR Siren Grønhaug ble selv headhuntet til Lerøy Seafood Group for over 30 år siden, og har hatt en variert og imponerende karriere i konsernet, noe hun håper kan inspirere andre.

Intern mobilitet er noe våre medarbeidere oppfordres til, og vi heier på alle som ønsker å prøve seg på nye områder i konsernet, og ser stor verdi av kompetansedelingen det gir. Det skal bli spennende å se neste steg for Marita, forteller Siren Grønhaug.

Siren Grønhaug

Konserndirektør HR i Lerøy Seafood Group ASA

– I Lerøy skal vi bidra til at vi har mennesker som kan og vil være med på å utvikle verdens mest effektive og bærekraftige verdikjede for sjømat. Jeg visste selv ganske lite om Lerøys aktiviteter da jeg begynte som controller i økonomiavdelingen. Konsernet består i dag av cirka 70 selskaper over hele verden, som bidrar i ulike deler av Lerøys helintegrerte verdikjede. Lerøy betyr mye for de lokalsamfunnene vi opererer i, samtidig som vi skal samarbeide på tvers, lære av hverandre og sammen ta konsernet fremover, sier hun.

Sjømatnæringen har historisk vært en mannsdominert bransje. Derfor har Lerøy gjennom flere år jobbet aktivt med å øke kvinneandelen i selskapet, ettersom mangfold er positivt for arbeidsplassen.

– Konsernet har de siste årene sett en økning i kvinneandelen, særlig i tradisjonelt «mannsdominerte» yrker, som havbruk og villfangst. Vi ser samme trend i ulike studieretninger for sjømatnæringen. Dette vil bane vei for en bedre kjønnsbalanse i fremtiden, sier hun og fortsetter:

– Det å skape et rettferdig, likestilt, inkluderende og engasjerende arbeidsmiljø, bygget på samarbeid, kompetanse, læring og kontinuerlig utvikling, er essensielt for oss i Lerøy. Vi har alltid lagt vekt på dette i vår rekrutteringsstrategi, og det kan jeg, med over 30 års erfaring, bekrefte, sier Siren.

FAKTA

• Verdensledende sjømatkonsern, med røtter tilbake til 1899.
• Notert ved Oslo Børs i 2002.
• Vår visjon er å bli den ledende og mest lønnsomme globale leverandøren av bærekraftig kvalitetssjømat.
• Leverer daglig sjømat tilsvarende fem millioner måltider til over 80 land.
• Kjernevirksomheten til konsernet er produksjon av laks og ørret, fangst av hvitfisk, videreforedling, produktutvikling, markedsføring, salg og distribusjon av sjømat.
• 6000 ansatte globalt.
• Hovedkontor Bergen.
• Har aktivitet og selskap i 13 land.
• Kultur basert på verdiene ærlig, åpen, ansvarlig og skapende, der vi verdsetter et inkluderende og engasjerende arbeidsmiljø, som er tuftet på samarbeid, læring og utvikling.
• Ny teknologi og digital transformasjon krever spesialkompetanse og er fokusområder konsernet også ønsker å rekruttere til.

Les mer på leroyseafood.com/no/karriere

Next article