Skip to main content
Home » Kvinner i karrieren » – Ikke la det du ikke er så god til stå i veien for det du virkelig kan
likestilling

– Ikke la det du ikke er så god til stå i veien for det du virkelig kan

Kristin Skogen Lund. Foto: Martin Slottemo Lyngstad, Paragon

Kristin Skogen Lund er konsernsjef i Schibsted og har blitt kåret til Norges mektigste kvinne to ganger. Vi spurte henne om hva som er oppskriften bak karrieren hennes og hvilke råd hun vil gi andre.

Det er rett og slett ikke plass til å nevne alle stillinger og verv som Kristin Skogen Lund har hatt i løpet av yrkeslivet. At hun både har vært president og administrerende direktør i Næringslivets Hovedorganisasjon, toppleder i Aftenposten, konserndirektør i Telenor, innehar en rekke styreverv og er utnevnt til ridder av den franske Æreslegionen illustrerer litt av bredden i Kristins CV. Men hva skal til for å få en sånn CV? Selv mener hun at noe av forklaringen ligger i en trygg oppvekst der hun alltid ble oppmuntret til å utfordre seg selv.

– Jeg er attpåklatt i en søskenflokk på fire og har alltid blitt heiet frem av resten av familien, smiler hun.

 – Utgangspunktet for å klare seg og gjøre det bra er nok mye bedre hvis du føler at de rundt deg har tiltro til deg istedenfor at de holder deg nede. Jeg har bestandig blitt fortalt at «dette får du helt sikkert til bare du prøver, Kristin», og den tryggheten dette ga tror jeg var viktig for hvordan jeg utviklet selvtilliten min, og var avgjørende for hva jeg turte å gjøre senere, sier hun ettertenksomt.

Etter videregående reiste Kristin til Amerika for å studere. Det var ikke så vanlig den gang, men var også med å definere og forme henne som person.

– Å reise når du er 20 gjør noe med deg, for da må du stort sett klare deg på egenhånd når du er helt alene på den andre siden av verden.

Vil du bidra til å utjevne forskjeller? Se NHHs programtilbud her

Si ja, selv om det er skummelt

Kristin forteller at den viktigste støttespilleren hennes er mannen. Han har alltid vært en god støtte for henne, er hennes fremste rådgiver og har alltid sagt at hun skal tørre å si ja. Det har også vært viktig for hvilke karrierevalg hun har tatt.

– Ellers har jeg vært så heldig å ha vært på riktig sted til riktig tid mange ganger. Jeg har liksom ikke rukket opp hånda og bedt om å få nye utfordringer, men ofte blitt spurt om jeg ville påta meg nye oppgaver og blitt oppfordret til å ta mer ansvar. Mange ganger kunne det nok vært mer komfortabelt og mindre risikofylt å bli der jeg var enn å begi meg ut på nye, store og utfordrende oppgaver. Et eksempel var da jeg var sjef i Aftenposten. En dag ringte Jon Fredrik Baksaas, som var konsernsjef i Telenor, og lurte på om jeg var interessert i nye oppgaver. Jobben innebar ansvaret for halve omsetningen til Telenor – 53 milliarder kroner. I Aftenposten hadde jeg ansvaret for tre milliarder. Det var et gigantisk steg som grenset til å være fryktinngytende! Mange advarte meg faktisk også, men jeg fant ut at jeg ville prøve, forklarer hun.

Ikke vær så redd for at noe kan gå galt

Kristin synes også, uavhengig av kjønn, at mange setter for mye fokus på hva som kan gå galt.

– Skal du sette spor etter deg, eller gjøre en forskjell, så må du faktisk tørre å gå noen nye veier og gå litt utenfor de grensene du har. Det kan både være skummelt og ukomfortabelt, men samtidig veldig givende hvis du først tør. Noen ganger er det lett at vi blir våre egne aller verste fiender hvis vi lar de rammene vi setter selv begrense vår egen utvikling. Som regel får vi til mye mer enn vi tror hvis vi først tør å prøve. Vanligvis er det også begrenset hvor galt det egentlig kan gå. Og prøver du deg på noe det viser seg at du ikke klarer helt, så er heller ikke det så veldig farlig, sier hun.

Vil du bidra til å utjevne forskjeller? Se NHHs programtilbud her

Kristins råd

– Selv var jeg så heldig at ting gikk bra for meg veldig tidlig. Allikevel klarte jeg ikke helt å anerkjenne at det hadde noe med meg selv og min egen innsats å gjøre. Jeg var liksom redd for at det skulle komme for en dag at det jeg hadde oppnådd kanskje bare var tilfeldig eller flaks. Sånne tanker tror jeg er ganske vanlige. Derfor tror jeg det er sunt å jobbe med sin egen trygghet, finne sine egne fortrinn, fokusere mye på det du er god på og ikke være så opptatt av det du ikke er så flink til, avslutter hun.

Av Tom Backe

Next article