Skip to main content
Home » Kvinner i karrieren » Gjør stas på kvinner innen tech
kvinner i tech

Gjør stas på kvinner innen tech

Øystein Eriksen Søreide, administrerende direktør i Abelia. Foto: Ilja C. Hendel

For femte gang skal 50 av Norges fremste kvinner innen tech kåres. Formålet med kåringen er å løfte frem talenter og gode rollemodeller, samt bidra til at flere kvinner blir inspirert til å velge teknologi og ledelse som karrierevei.

Det er ODA-Nettverk, Nordens ledende nettverk for kvinner i tech, og Abelia, NHO-foreningen for kunnskaps- og teknologibedrifter, som står bak kåringen på selveste kvinnedagen 8. mars.

– NHOs kompetansebarometer viser at 75 prosent av bedriftene som er spurt mangler IKT-kompetanse. Samtidig konkluderer en rapport, som Abelia nettopp har fått utarbeidet, at Norge egentlig trenger rundt 1 700 nye studieplasser allerede i år for å dekke opp noe av underskuddet etter folk med riktig bakgrunn, sier administrerende direktør i Abelia, Øystein Eriksen Søreide.

– Når vi samtidig vet at bare 29 prosent av de ansatte og 33 prosent av lederne i IKT-bedrifter i Norge er kvinner, ligger det et stort uutnyttet potensiale her. Derfor er kåringen et viktig virkemiddel for å vise frem kvinnelige forbilder innen tech. Målet er også å bidra til økt rekruttering av flere kvinner på dette feltet. Kompetansen mellom menn og kvinner er likt fordelt, og vi går rett og slett glipp av viktig kompetanse og arbeidskraft hvis vi ikke får flere kvinner til å gå i denne retningen. Derfor må vi satse, tilføyer Eriksen Søreide, som også er juryleder for kåringen.

Vil anerkjenne kvinner i Tech

Kristin Skogen Lund, konsernsjef i Schibsted, sitter også i juryen. Hun er opptatt av at kåringen bidrar til å sette temaet «kvinner i tech» på dagsorden ved å vise frem fantastiske rollemodeller og anerkjenne kvinnelige forbilder.

Kristin Skogen Lund. Foto: Martin Slottemo Lyngstad, Paragon

– Da jeg jobbet i NHO intervjuet vi en del unge kvinner om det å jobbe innen IKT. Mange av dem svarte at de foretrakk å jobbe med mennesker heller enn teknologi. Det er jo ingenting som påvirker mennesker mer enn det teknologien gjør, så her tenker jeg vi har en jobb å gjøre for å få fram det.  Dessuten er teknologi veldig mye mer enn hardcore matematikk og programmering, som jeg vet skremmer noen. For å skape de beste teknologiske løsningene trengs det også mye kunnskap innen design, psykologi, brukerforståelse og lingvistikk – for å nevne noe. Med andre ord favner teknologiområdet bredt innen flere kompetansefelt, og selvfølgelig bør flere kvinner velge en karriere innen teknologi, forklarer hun.

– Alle påvirkes av teknologien, den gjennomsyrer alt vi driver med og kan være langt viktigere enn politikk når det kommer til hvordan verden formes. Derfor må selvfølgelig begge kjønn være med i denne utviklingen, tilføyer hun.

Digital kåring som alle kan følge

– Kåringen av 50 kvinner i tech er så viktig at vi aldri vurderte avlyse kåringen i år til tross for koronasituasjonen, men selve arrangementet blir digitalt. Oppsiden er at alle som vil kan overvære begivenheten i år, forklarer Eriksen Søreide.

– Jeg gleder meg veldig siden jeg heier på jenter som jobber med teknologi og vil mer enn gjerne bidra til å løfte fagområdet ytterligere. For kvinner som velger teknologi åpner det seg et hav av spennende oppgaver, de låser seg ikke inne i et snevert fagfelt, men kan bli ettertraktet arbeidskraft i alle bransjer. Derfor er dette viktig, avslutter Skogen Lund.

Fakta om 50 kvinner i tech

– Norges 50 fremste tech-kvinner har blitt kåret siden 2016.
– Arrangører er ODA-Nettverk, Nordens ledende nettverk for kvinner i tech, og Abelia, NHO-foreningen for kunnskaps- og teknologibedrifter.
– I år gjennomføres arrangementet digitalt den 8. mars klokken 08:30 – 10:00.
– Du kan melde deg på ved å følge denne linken: https://events.provisoevent.no/nho/events/50techkvinner/register

Av Tom Backe

Next article