Skip to main content
Home » Kvinner i karrieren » Flere kvinner velger tech
Sponset

Da Aurora Voje gikk på videregående, leste hun om den tyske, kvinnelige matematikeren Emmy Noether. Tidlig på 1900-tallet satt hun i skjul bak en gardin på universitetet og fulgte undervisningen. På den tiden hadde ikke kvinner lov til å ta utdanning. Kvinnen bak gardinen er senere erkjent som en av sin tids mest innflytelsesrike kvinnelige matematikere.

– Jeg ble veldig lei meg da jeg leste hvor mye motstand hun måtte stå i. Jeg husker det så godt, sier Aurora Voje, Senior Manager Data Science i PwC.

Voje har alltid vært interessert i naturen, matematikk og teknologi. På videregående valgte hun realfag med fysikk, matte og kjemi.

– Fysikk forklarer naturens ulike fenomener ved hjelp av matematikk. En fysiker må også kunne programmere godt for å løse problemer. Det er slik mange av oss møter tech, sier hun.

Tok doktorgrad i Sverige

Etter å ha tatt en master i fysikk, fikk Voje tilbud om å ta doktorgrad ved Chalmers Universitet i Gøteborg. Der forsket hun i fem år på vidundermaterialet Grafén, for å undersøke om det kunne anvendes i kvantedatamaskiner.

Etter endt doktorgrad, kom hun hjem til Norge, og etter hvert fikk hun jobb som data scientist. En dag holdt den ferske data scientisten foredrag om kunstig intelligens. I salen satt representanter fra PwC. De tok kontakt i ettertid og lurte på om hun hadde lyst til å komme på et intervju.

PwCs kompetanserapport 2021 viser at bedrifter med fokus på kompetanseheving er mer positive til framtiden

Får leke detektiv

– Nettverk er viktig, og jeg fikk mulighet til å bli kjent med firmaet. Da jeg noen år senere var klar for å bytte beite, gikk jeg over til PwC. De fremstod som dyktige, hyggelige og hadde den mest ryddige intervjuprosessen. Det var et enkelt valg, sier Voje.

– I dag jobber jeg med å utvikle AI- og maskinlæringsløsninger for kunder. Det er en veldig spennende jobb. Hver gang jeg kommer til en ny kunde, lærer jeg noe nytt. Hver kunde har sitt fagområde som jeg må forstå. I startfasen må jeg også leke litt detektiv. Den delen kan være veldig frustrerende, men også veldig spennende, sier hun videre.

Må kjempe ekstra som kvinne

Voje har selv kjent på utfordringene ved å være kvinne i akademia.

– Jeg er liten og blond, og har opplevd at jeg må kjempe ekstra for å bevise at jeg forstår de vanskelige konseptene. Som kvinne er det heller ikke lett å få jobb i akademia. Den akademiske veien er ikke tilrettelagt for familieliv, og hvis man har ambisjoner om å bli professor, må man ofre mye. Kanskje er det derfor vi ikke har så mange kvinner på toppen i akademia, sier Voje.

Lurt å lære programmering

Voje understreker at vi trenger mangfold, og kommer samtidig med noen gode råd til unge jenter som kan tenke seg en karriere innen tech.

– Invester tid i å lære programmering, gjerne flere språk. Dette åpner opp for valgmuligheter innen teknologirettede yrker, samtidig som man lærer abstrakt tenkning og problemløsning, sier hun og legger til at man også må jobbe hardt og ikke gi opp.

Les mer om karrieremuligheter i PwC

Finn et trygt miljø

– Jeg vil også oppfordre kvinner til å lete opp foreninger og nettverk innen sitt fagfelt, sier Voje som selv er med og driver nettverket «R-Ladies Oslo» for kvinnelige programmerere.

– Man trenger et sted der man kan stille spørsmål og få svar i et trygt miljø, uten å oppleve en synkende selvtillit, sier hun.

– Vi ser at flere og flere kvinner velger retning innen tech, og det synes jeg er kjempegøy. I PwC har vi et blomstrende miljø innen IT- og datateknologi, og i et av avdelingens største kundeprosjekter, er vi faktisk flertall av kvinner på teamet, sier Voje.

Av Marte Frimand

Next article