Skip to main content
Home » Kvinner i karrieren » Fagskole med uante muligheter
Sponset

Med fagskole-utdanning får du en høyere yrkesrettet utdanning, som gir svært gode muligheter i arbeidslivet. Ksenia Novikova fikk jobb som NRK-fotograf, etter teknisk medieproduksjon-studiet ved Nordland fagskole.

Fagskole-studiene bygger på videregående opplæring. Samtidig går den teknologiske utviklingen videre. Det gjør også behovet for kunnskap, som er av største betydning for arbeidsgiverne.

– For arbeidstagerne betyr en fagskoleutdanning at de kan kvalifisere seg for andre stillinger på arbeidsplassen, også som mellomleder eller leder. Flertallet av studentene har alt et fagbrev i bunn, som de bygger videre på. Så vil jeg nevne at de med generell studiekompetanse kan søke opptak ved studiene Teknisk medieproduksjon, Reiseliv og opplevelser, samt Bærekraftige matopplevelser, sier John Andreas Ness, som er utviklingsleder ved Nordland fagskole.

John Andreas Ness

Utviklingsleder, Nordland fagskole

Bredt studietilbud

– En student som tar dekksoffiserutdanningen, vil kunne kvalifisere seg til førerrettigheter på et cruiseskip. Elkraftutdanningen kvalifiserer for å gå videre til mange ulike lederroller i bransjen.

– Vi har med andre ord en god bredde i studietilbudet, men i disse omstillingstider bør jeg også nevne studiet for batteriproduksjon, forteller han.

Ksenia Novikova har fullført studiet i teknisk medieproduksjon ved Nordland fagskole. Nå arbeider hun som fotograf i NRK, der hun både filmer og redigerer for NRK Nyheter og Sporten.

– På videregående gikk jeg medier og kommunikasjon, og fortsatte med journalistutdanning, så jeg hadde bakgrunn fra journalistikk og innholdsproduksjon. I dagens medievirkelighet er det imidlertid behov for å kunne mer enn én ting, så jeg hadde veldig lyst til å øke den tekniske kompetansen, sier hun.

Glad tilbudet fins i landsdelen

Før fagskolen jobbet Ksenia med innholdsproduksjon for Barentssekretariatet, der hun fort oppdaget bredden i arbeidsoppgaver, som også bidro til at hun savnet faglig påfyll.

– Det har nemlig skjedd veldig mye på ti år, og man vil jo ikke ligge i bakkant. Siden jeg befant meg i Nord-Norge på den tiden, syns jeg også det var veldig fint at tilbudet fantes i landsdelen. Dessuten var det bare Fagskolen i Nordland som tilbød et samlingsbasert studium, som lot seg kombinere med jobb, fortsetter Ksenia.

– For meg var det et ideelt tidspunkt for påfyll, og studentgruppen bød på store doser inspirasjon. Ikke minst ga det mye å lære mer om hva andre jobber med, og så syns jeg prosjektsamarbeidet var veldig givende. Dette var midt oppi pandemien, så for meg var studiet en eneste stor åpenbaring av inspirasjon og motivasjon. Det var svært allsidig, med mye teori, til å være en praktisk rettet utdanning, men sånn må det også være, med teknikken og alt det multimediale.

FAKTA

Nordland fagskole tilbyr høyere yrkesfaglig utdanning innen ulike fagfelt – med en praktisk tilnærming og mange karrieremuligheter. Nordland fagskole er en offentlig fagskole og vi krever ikke skolepenger fra våre studenter. Vi har ledige studieplasser.

Les mer på nordlandfagskole.no

Viktig formalkompetanse

– Samtidig handlet det mye om innhold og dramaturgi, så det er en veldig allsidig utdanning, også fordi studentene har så mangfoldig bakgrunn, så om jeg skulle sammenfatte, ville ordet være «gøy». På toppen av alt, kunne jeg altså jobbe ved siden av.

Ksenia er ikke i tvil om at studiet har styrket karrieremulighetene:

– Jeg tror det er viktig å ha litt formalkompetanse i ryggen når man søker jobb innen teknisk medieproduksjon. For min egen del fikk i alle fall selvtilliten en kraftig boost da jeg søkte jobben jeg har i dag. I stillingsannonsene står det gjerne at formalkompetanse ikke er et krav, men den er nå engang en fordel, for konkurransen om de kule jobbene er tøff, så jeg angrer ikke ett sekund.

Ta fagskoleutdanningen bransjen etterspør!

Nordland fagskole tilbyr høyere yrkesfaglig utdanning innen flere ulike fagfelt – med en praktisk tilnærming og mange karrieremuligheter.

Av Jarle Petterson

Next article