Home » Kvinner i karrieren » En fantastisk jobb i en spennende bedrift med utrolig godt arbeidsmiljø
Sponset

– Kvinner og menn har forskjellige interesser. Det former yrkesvalgene og gjør at kjønnsfordelingen i mange yrker blir skjev. Men det viktigste er at kvinner tør å prøve og at de gjør det de virkelig har lyst til uavhengig av kjønn, sier systemingeniøren Ida Kristine Sollie Flaatten.

Da Ida Kristine Sollie Flaatten var ferdig på tegning, form og farge på videregående visste hun ikke hva hun ville gjøre. Siden hun var skolelei valgte hun å jobbe et halvt år i butikk.

Ida Kristine Sollie Flaatten

Systemingeniør

Jeg har en fantastisk spennende jobb i Indra.

– Det var helt feil, for jeg holdt på å kjede livet av meg og fant ut at jeg måtte gjøre noe annet. Valget falt på et realfagkurs på Høyskolen i Vestfold, og deretter på ingeniørstudiet. Jeg visste ikke hva jeg ville bli, men syns det hørtes interessant ut og har ikke angret et sekund, for jeg har en fantastisk spennende jobb i Indra, forteller hun.

Et selskap som sørger for flysikkerheten

Indra, som Ida Kristine jobber i, utvikler avanserte sikkerhets- og kontrollsystemer som brukes på flyplasser over hele verden. Selskapet er verdensledende i sin bransje, hvor de enkelt sagt utvikler systemer som gjør at flygeledere kan snakke med pilotene, se hvor flyene er, og som hjelper pilotene til å få flyene trygt ned på rullebanen selv i tett tåke.

Systemene deres bidrar blant annet til at Heathrow kan operere med 98 prosent kapasitetsutnyttelse samidig som sikkerheten er ivaretatt. Indra holder til i Asker og teller cirka 200 ansatte. De fleste er teknologer av ulik art og halvparten av dem innehar enten master- eller doktorgrad. Målet er å gjøre flytrafikken trygg og sikker, men også mer miljøvennlig.

– Vi utvikler sikkerhetskritiske landings- og overvåkingssystemer, samt kommunikasjonssystemer som er mitt fagfelt, sier Ida Kristine.

En spennende jobb

Ida Kristine er entusiastisk når hun begynner å snakke om jobben sin hvor hun jobber med såkalte «voice switch’er».

– Det er et kommunikasjonssystem som monteres inne på flyplasser og som kobler sammen radio og telefoni slik at flygelederne får sikker kontakt med pilotene i flyene, med andre flygeledere og alle andre de trenger å kommunisere med på flyplassen. Det kan være alt fra bakkemannskaper til de som driver med brann og redning, forklarer hun.

Man må bare tørre å satse og ta sjansen på å gjøre ting som kan føles litt skummelt.

Jobben hennes går i hovedsak ut på å sette sammen systemene, teste dem, følge dem ut på flyplassen, passe på at de integreres med annet utstyr og bistå hvis det skulle oppstå problemer etter at leveransen er fullført.

– Jeg syns det er ekstra spennende at jeg får delta og følge med på hele prosessen, fra bestilling til systemet har blitt levert og satt i drift. Det er ikke så mange jobber hvor man får følge hele prosessen, fortsetter hun.

Én av tre i bedriften er kvinner

Jobben har bragt henne ut på en rekke spennende oppdrag. Hun var involvert da flyplassen på Røst ble fjernstyrt som den første i Norge, og hun måtte ta sikkerhetskurs for offshore da hun ble sendt til Gullfaks C i Nordsjøen for å bistå dem med installasjonen av en ny voice switch.

Vi har et positivt miljø der alle jobber sammen i et sammensveiset team hvor vi sørger for å hjelpe hverandre.

– Det var litt av et oppdrag og utrolig spennende. Jeg får masse ansvar – ja noen ganger er det nesten så det blir litt mye, smiler hun.

– Men jeg får god støtte av alle rundt meg, og vi har et positivt miljø der alle jobber sammen i et sammensveiset team hvor vi sørger for å hjelpe hverandre. Én av tre i bedriften er kvinner, men i min avdeling er jeg den eneste kvinnelige ingeniøren blant 18 personer. Man må bare tørre å satse og ta sjansen på å gjøre ting som kan føles litt skummelt. For som regel går det veldig bra. Jeg angrer iallfall ikke på noe jeg har gjort, jeg har en variert hverdag og trives utrolig godt, avslutter Ida Kristine.

Neste artikkel