Skip to main content
Home » Kvinner i karrieren » Dette er mitt mest minneverdige karriereøyeblikk
Kvinner i karrieren

Dette er mitt mest minneverdige karriereøyeblikk

Foto: Getty Images

Seks kvinner forteller om høydepunktet i karrieren, hvordan det er å være kvinne i arbeidslivet og gir sine tips til andre kvinner.

 Ingeborg Heldal  

Redaktør for kvinnemagasinet KK

Hva er ditt mest minneverdig øyeblikk i karrieren?

Det er vanskelig å velge ett, jeg er så heldig at jeg har flere. Men det er vanskelig å komme unna det øyeblikket jeg satt på hjørnekontoret til Helen Gurley Brown (den originale Carrie Bradshaw) i 48. etasje i Hearst Tower på Manhattan, som nyslått redaktør av norske Cosmopolitan. Det er fremdeles uvirkelig å ha fått diskutere magasinjournalistikk med en legende som henne. 

Har du noen gang tvilt på dine egne ferdigheter eller følt deg undervurdert i arbeidslivet? 

Absolutt! Det hender fremdeles jeg tviler på egne ferdigheter. Tidlig i medielederkarrieren var jeg så stresset for å mislykkes at jeg fikk utslett over hele kroppen, som klødde så infernalsk at jeg lå i hvitvask fra apoteket inntullet i et laken om natta. Nå har jeg heldigvis bedre redskaper for å håndtere det, så det er lenge siden jeg har klødd. 

Hva vil du si til kvinner som står ovenfor lignende utfordringer?

Vær bevisst på styrkene dine og bruk dem riktig. Velg dine kamper, for konflikt er utmattende. Let alltid etter gode intensjoner. Vær godt forberedt – alltid! Det er ikke en svakhet å be om hjelp. Sørg for å finne luftlommer som gir deg det påfyllet du trenger. Det kan selvsagt være yoga eller topptur, men det kan også være gamle episoder av Dynastiet. Legg lista der den hører hjemme for deg. 

Lea Erlandsen 

 Elektriker og vinner av Norges hyggeligste håndverker 2023 

Hva er ditt mest minneverdige øyeblikk i karrieren? 

Syns det er vanskelig å velge kun et øyeblikk. Men det å fullføre og ferdigstille et prosjekt, og se at kunder blir fornøyd er veldig gøy. Men det jeg har best minner fra må være det første prosjektet jeg fikk ansvar for etter jeg var ferdig med læretiden min. Det var en ny leilighet, med mye gøy belysning. Det er nok også en av jobbene jeg er mest stolt av også!

Har du noen gang tvilt på dine ferdigheter eller følt deg undervurdert i arbeidslivet?

Absolutt, ganske så ofte faktisk. Jeg føler meg ofte dårligere enn gutta. Litt fordi jeg ikke er like sterk og klarer å ta i samme tak som de. Men også fordi jeg føler jeg må bevise så veldig at jeg som jente kan få til det samme som de, som kan være ganske tungt og slitsomt. Å måtte jobbe dobbelt så hardt for å bli tatt seriøst. Men så er jeg jo ei lita jente på 159cm. Og jeg kan gjøre mye ikke de andre får til og har mine sterke faglige sider også!

Det er ikke så ofte jeg blir undervurdert, men det har forekommet at jeg ikke har fått visse jobber fordi det er «mannearbeid». Også har det hendt seg at kunder har henvend seg til den mannlige lærlingen og automatisk tenker at jeg er den ufaglærte. Det er litt irriterende.

Hva vil du si til kvinner som står ovenfor lignende utfordringer?

Snakk med HR eller nærmeste leder om utfordringene du kjenner på. De er pliktige til å hjelpe deg. Ellers, snakk med likesinnede i bransjen, det har hjulpet meg masse. Og der har jeg fått utrolige mange gode råd. Det er også mange kvinnenettverk man kan snakke med, som er godt kjent med kvinnelige utfordringer i bransjen. Også må du bare fortsette å jobbe på, og bevise at damer gjøre en like bra jobb, og ikke har noe problem med å arbeide i bransjen! 

 Christine Kvaalen 

Medgründer av Stackby.me

Hva er ditt mest minneverdige øyeblikk i karrieren?

En helt vanlig venninnelunsj på vestkanttorvet i Oslo en augustdag i 2020, er vel det som endret mye av karriereveien min. På denne lunsjen med Madeleine pitchet hun sine første tanker om å starte en investeringsplattform, og dette ble starten på hele Stack-eventyret. I ettertid har vi blant annet fått æren av å snakke for fullsatt scene i Oslo spektrum, gjestet TV2 Nyhetene, fått konsesjon fra Finanstilsynet, samt hjulpet over 10 000 nordmenn med å starte sin investeringsreise i Stack-appen. 

Har du noen gang tvilt på dine egne ferdigheter eller følt deg undervurdert i arbeidslivet? 

Absolutt, jeg føler ofte at jeg ikke passer inn, og føler jeg må prestere ekstra bra for å bevise at jeg er rett person til oppgaven. Da jeg var i beautybransjen følte jeg at alle andre hadde mye mer kunnskap enn meg om bransjen, og at jeg var den som så ting mer fra et business-perspektiv. I ettertid tenker jeg at det er jo en svært viktig rolle å ha i teamet. Nå som jeg er i finans, skiller jeg meg i hvert fall ut, men det er hele ideen bak Stack, nemlig at vi skal være annerledes og tilby noe nytt på markedet. Jeg har nok en sterk selvtillit, for jeg tenker som regel at ingen oppgaver er for vanskelige – hvis andre kan klare det, så kan vel jeg og?

Hva vil du si til kvinner som står overfor lignende utfordringer?

Min filosofi er å se det positive i at man skiller seg ut, og bruke det som sin x-factor! All forskning viser at sammensatte team med ulike perspektiver gir det beste utfall, så vi er avhengige av at ulikhetene våre blir verdsatt. Overalt ser vi mennesker som er imponerende og får til de utroligste ting, men husk at alle er ikke gode på alt. Alle er veldig gode på noe. Så jeg tenker det er viktig å ikke sammenligne seg med andre på alle områder, for da er det fort gjort å sitte igjen med en følelse av at man kanskje ikke er bra nok.

Emilie Enger Mehl

 Justis- og beredskapsminister

Hva er ditt mest minneverdig øyeblikk i karrieren?

Å komme ut på Slottsplassen som justis- og beredskapsminister i landets nye regjering 14. oktober 2021. Det var en dag med store kontraster. Arbeiderpartiet og Senterpartiet gikk inn i regjering, som egentlig er et gledens øyeblikk. Rørende og overveldende. Sammen når man et mål man har jobbet hardt for lenge. Samtidig hadde fem mennesker blitt drept med pil og bue på Kongsberg kvelden før, i det som da var et mulig terrorangrep selv om det viste seg å være et angrep av en psykisk-syk person. På den måten lå det et stort mørke og alvor over dagen, og jeg skulle overta justis- og beredskapsdepartementet midt i håndteringen av dette. Lillesøsteren min hadde også bursdag og ble 8 år. Derfor startet dagen med en familiefrokost hvor både terror og regjeringsmakt var langt unna. For en jente på 8, er det lite som er større enn bursdag.  

Har du noen gang tvilt på dine egne ferdigheter eller følt deg undervurdert i arbeidslivet? 

Situasjoner hvor man tviler på seg selv eller tenker: «kan jeg få til dette?» tror jeg er en naturlig del av å være menneske. Man må snakke pent til seg selv og etablere en trygghet i den man er. Det er et fundament for å takle press, kritikk og utrette det man vil. Men jeg mener det er sunt å tvile på de riktige tingene. Når strategier skal legges eller store beslutninger skal tas finnes det sjelden et enkelt svar på hva som er rett. Det er viktig å ha et bevisst forhold til hva man kan og er trygg på, og hvor man reelt sett kommer til kort. Da kan man også forstå når og hvor man bør søke råd, kunnskap eller forberede seg litt ekstra. Det å lene seg på andre eller kjenne sine egne begrensninger ser jeg på som en styrke. Det er sjelden vits å være overmodig.

Hva vil du si til kvinner som står ovenfor lignende utfordringer?

Det er ikke alltid en ulempe å bli undervurdert. Hvis folk ikke har troen eller ikke ser hva du har i deg, gir det desto større mulighet til å overgå andres forventninger.

 Silje Landevåg 

Gründer av Get Inspired & Do it with passion

Hva er ditt mest minneverdige øyeblikk i karrieren?

Det må være da det endelig tok av med Get Inspired. De første årene solgte jeg alt mulig i nettbutikken. Vi traff blink med en treningstights som plutselig ALLE skulle ha. Jeg var den eneste i Norge som hadde tightsen. Bestillingene rant inn, jeg hoppet av glede og poppet champagnen. Det var starten på eventyret. Det gjelder å prøve, feile, optimalisere og prøve igjen, helt til det går.

Har du noen gang tvilt på dine egne ferdigheter eller følt deg undervurdert i arbeidslivet?

Jeg har alltid hatt troen på at jeg kan få ting til. Når jeg setter meg et mål, har jeg tunnelsyn; det skal jeg få til. Jeg har ikke brukt så mye tid på å tvile, men jeg har vært i ekstremt mange situasjoner hvor jeg ikke har følt meg kompetent nok til å håndtere det. Men så er jeg god på å finne ut hvordan jeg skal få det til likevel, finne ressurser og folk til å hjelpe meg videre.

Hva vil du si til kvinner som står overfor lignende utfordringer?

Fight the feeling! Vær modig og ta plass. Forbered deg godt i situasjoner hvor du er usikker. Det gir trygghet og fører til bedre prestasjoner. For min del hjelper det å powerdresse og gire seg opp (Alicia Keys med «Girl on Fire»!). Vi må være vår egen beste venn. Når ting er ubehagelige, så skal du gjøre det likevel. Det skaper fremgang og en enorm mestringsfølelse. For du kan så utrolig mye mer enn du tror!

 Katarina Flatland 

 Programleder og lege

Hva er ditt mest minneverdig øyeblikk i karrieren?

Det må være «Aksjon Sunnaas» på TV2, sammen med min far. Det var stort å få lede et program sammen, samtidig som formålet var en innsamling til sykehuset som hadde hjulpet familien gjennom store prøvelser.

Har du noen gang tvilt på dine egne ferdigheter eller følt deg undervurdert i arbeidslivet?

Gjennom årene har jeg stort sett følt på selvtillit, i større eller mindre grad, enten det var som programleder eller medisinstudent. Jeg har alltid satt pris på denne selvtilliten, for den har drevet meg til å utforske nye utfordringer med en positiv innstilling.

Men da jeg ble mor for første gang, følte jeg det annerledes. Spørsmål som «er jeg fortsatt en attraktiv kandidat for tidligere jobber», eller «er mine endrede prioriteringer svekkende for min posisjon i TV-bransjen» fylte plutselig tankene mine. Det var en liten kamp mellom min nye identitet som mor, og min profesjonelle karriere. Under min andre graviditet fullførte jeg legestudiene, og gikk rett ut i permisjon, uten å ha praktisert som ferdigutdannet lege. Da jeg nylig søkte min første legejobb, var jeg nervøs. Jeg valgte en åpen og ærlig tilnærming i søknaden, forklarte mine styrker, men også mine begrensninger, og diskuterte åpent utfordringene med småbarnslivet. Til min glede ble jeg tilbudt jobben, ikke til tross for, men på grunn av min ærlighet, sa de. Denne erfaringen bekreftet for meg at ærlighet og vilje til å lære, kan være like viktige som teknisk kunnskap og erfaring. Jeg lærte at balansen mellom personlig og profesjonell utvikling ikke bare er mulig, men også nødvendig, for å bygge en bærekraftig karriere.

Hva vil du si til kvinner som står ovenfor lignende utfordringer?

Jeg vil gjerne sitere Margaret Thatcher: «Any woman who understands the problems of running a home, will be nearer to understanding the problems of running a country.» I stedet for å være redd for de begrensningene eller utfordringene det kan by på å kombinere morsrollen med en karriere, prøver jeg å fokusere på de unike erfaringene og perspektivene det gir meg. Disse er ikke bare berikende på det personlige plan, de kan også anvendes i profesjonelle sammenhenger på måter som ofte undervurderes. Og skal vi tro på Thatcher, er jeg, sammen med mange andre arbeidende mødre, godt rustet til å håndtere komplekse og krevende situasjoner – ikke bare i hjemmet, men også i arbeidslivet. 

Next article