Home » Lokalmat i Norge » – Norsk mat har god kvalitet og er trygg
Lokalmat i Norge

– Norsk mat har god kvalitet og er trygg

De som har sett kokken Christer Rødseth i Matsjokket på NRK vet at han brenner for at vi skal redusere matsvinnet, men selvfølgelig på en slik måte at det aldri går på bekostning av matsikkerheten. Foto: Sarah Casu

Kjendiskokken Christer Rødseth er opptatt av at råvarene skal være gode, matsikkerheten bra og matsvinnet lavt. Vi spurte han om hvordan det står til med norsk matproduksjon, og om hva vi kan gjøre selv på vårt eget kjøkken.

– Utgangspunktet er at norsk mat er trygg og at norske matprodukter generelt har god kvalitet, sier Christer Rødseth.

Du kjenner kanskje fjeset hans fra Farmen kjendis, Matsjokket på NRK, eller som gjestekokk på God Morgen Norge på mandager. Men det stopper ikke her, Christer eier også sin egen restaurant, som har fått navnet Code, han jobber på restaurant Vaaghals og har også vært kaptein på det norske kokkelandslaget. Så hvis det er noen som virkelig har greie på mat, så er det Christer.

Tar matsikkerhet på alvor

Matsikkerheten i Norge er strengt regulert, og det er Mattilsynet som har fått ansvaret for å passe på at matsikkerheten blir skikkelig ivaretatt. De overvåker hele verdikjeden i den norske matproduksjonen. Ute hos bonden, eller ute på oppdrettsanleggene langs kysten, er de til stede for å sjekke at dyrevelferden er god. De sjekker også at maten holder riktig temperatur hele veien, fra grossistens lager og ut i butikker og restauranter.

Mattilsynet fører i tillegg kontroll med at produksjonen på serveringssteder holder en god standard, og det er også Mattilsynets rolle å følge opp Smilefjesordningen, som ble innført i 2016.

– Restaurantbransjen er gjennomregulert på de fleste områder, og det er nok mange kokker som har blitt frustrert over nye regler som de stadig har måttet forholde seg til. Men det er viktig å vite at reguleringene, enten det er i dagligvare, eller på serveringssteder, til syvende og sist kommer forbrukerne til gode. Det bidrar til at vi kan være trygge på at matsikkerheten i Norge virkelig er bra, og det er den, forsikrer Christer.

Sørg for god hygiene

Men Christer påpeker også at det ikke bare er regelverk og tilsyn som skal til for at maten vår skal være trygg å spise. Det handler vel så mye om de valgene vi tar hjemme på våre egne kjøkken.

– Det aller viktigste for folk hjemme er nok å ta hygiene på alvor. For eksempel er det veldig viktig at ikke bakterier fra fersk kylling, fersk fisk eller kjøtt kommer i kontakt med andre produkter, særlig de som ikke skal varmebehandles, for da kan du bli syk. Derfor bør alle være opptatt av hygiene når de lager mat. Dette handler selvfølgelig om å vaske hendene, men også om å vaske utstyr som fat, boller, skjærefjeler og kniver som har vært i kontakt med ferske kjøtt- eller fiskeprodukter godt, og aldri la det samme utstyret komme i kontakt med andre matvarer før utstyret har blitt vasket og tørket grundig, fortsetter Christer.

Foto: Sarah Casu

Hva om maten har gått ut på dato?

De som har sett Christer i Matsjokket på NRK vet at han brenner for at vi skal redusere matsvinnet, men selvfølgelig på en slik måte at det aldri går på bekostning av matsikkerheten.

Det aller første han mener vi bør gjøre er å planlegge innkjøpene bedre. For hvis du har planlagt menyene for uka, skriver lister, og bare kjøper inn det du trenger, blir også sjansen mindre både for at maten går over datostempling, at den blir dårlig og at du kanskje må kaste den. Men hvor farlig er det egentlig å spise mat som har gått over dato, spør vi?

– Noen er livredde for å spise mat som har gått ut på dato, selv om veldig mange produkter er like gode etter siste dato også, men det er forskjell på produktene. Hvis du for eksempel finner en god ost med dårlig dato i tilbudsdisken på butikken kan du trygt kjøpe og lagre den videre. Den kommer bare til å bli bedre, men en slik avgjørelse må du selv ta ansvar for. Min hovedregel er å stole på sansene mine. Hvis råvarene ser fine ut og lukter bra, så bruker jeg dem selv om de har gått noen dager over datostemplingen, men hvis jeg er i minste tvil, eller får en dårlig følelse så kaster jeg dem. Jeg er heller ikke redd for å skjære bort litt brunt som har kommet på en grønnsak. Hvis resten av løken, gulroten, agurken eller paprikaen ser fin og frisk ut så bruker jeg den, og det går ikke på bekostning av matsikkerheten, sier han og smiler.

Lukter dette egentlig bra?

Du har kanskje kjent den litt ekle lukten som kan komme fra kjøtt og kylling som kommer rett fra vakuumpakningen? Men fortvil ikke – varene trenger ikke å være dårlige av den grunn.

– Hvis jeg er i tvil tar jeg ut råvarene, skyller og tørker dem. Deretter lar jeg dem ligge å lufte seg et kvarters tid før jeg lukter på dem igjen. Hvis det nå lukter bra, var det bare lukten fra vakuumpakningen du kjente, og det er ikke farlig, forklarer han.

Den norske maten

Christer forteller at han er glad i å bruke norske råvarer og at han gjerne kombinerer råvarer fra lokale produsenter og fra de store grossistene.

– Produktene er generelt veldig bra, og i norsk matproduksjon bruker vi for eksempel ikke antibiotika forebyggende i fôret som de gjør i mange andre land. Jeg syns det er veldig gøy med råvarer som ost, fjærfe og andre produkter som har en lokal historie vi kan formidle i restauranten, men jeg bruker også produkter fra for eksempel Nortura. Disse produktene kommer fra den norske bonden og da vet jeg at både dyrevelferd, produksjon og distribusjon er godt ivaretatt, avslutter han.

Av Tom Backe

Neste artikkel