Home » Kvinner i karrieren » Vil ha flere kvinner inn i maritim næring
Sponset

Norge er en verdensledende sjøfartsnasjon. Maritim næring byr på spennende muligheter for alle som vil se verden, jobbe internasjonalt og bidra til å gjøre verdens varetransport mer miljøvennlig.

Som administrerende direktør i rederiet Utkilen er Siri-Anne Mjåtvedt en av få kvinnelige toppledere i maritim næring.

– Jeg begynte i shipping fordi jeg ønsket å jobbe internasjonalt. Dette er en jobb i konstant forandring og hvor man møter spennende utfordringer og mennesker fra hele verden. Det kjekkeste med jobben er å reise og besøke skipene våre og sjøfolkene, sier Mjåtvedt.

Vil ha bedre kjønnsbalansen

Av alle ansatte i norske rederier er kun 15 prosent kvinner. Det ønsker Norges Rederiforbund å gjøre noe med.

– Næringen vår står overfor store muligheter og utfordringer i tiden fremover, som blant annet digitalisering og klima. Skal vi finne de beste hodene må vi selvfølgelig også lete aktivt blant dyktige kvinner, sier Harald Solberg, administrerende direktør i Norges Rederiforbund.

Siri-Anne Mjåtvedt, administrerende direktør i rederiet Utkilen, og Harald Solberg, administrerende direktør i Norges Rederiforbund. Foto: Utkilen/Rederiforbundet

Mye har skjedd på 20 år

Mjåtvedt har fulgt utviklingen gjennom forskjellige stillinger i skipsfart i over 20 år.

– Jeg var den første kvinnelige traineen som ble ansatt og var lenge den eneste jenta på avdelingen. Mye har heldigvis endret seg med årene, og det hjelper at mangfold og likestilling er på den offentlige agendaen. Alle undersøkelser viser at mangfold gir best resultater, sier Siri-Anne Mjåtvedt i Utkilen.

Les mer om Norges Rederiforbund

Stolt over å heise det norske flagget

Norske skip frakter varer over hele verden. Camilla Vambeseth fra Nordfjordeid er andrestyrmann på kjemikalietankeren Bow Spring i rederiet Odfjell.

–  I 5. klasse besøkte vi et av Kystvaktens skip, og jeg syntes med en gang at båt var spennende og at dette var noe jeg ville jobbe med. Jeg elsker jobben min og at jeg får se verden. Det skal likevel ikke legges skjul på at det har vært utfordringer rundt det å være kvinne, og at jeg har blitt møtt med motstand opp gjennom årene, sier Camilla Vambeseth. 

Odfjell tilstreber at det skal være minimum to kvinner om bord samtidig på de skipene som har kvinnelige besetningsmedlemmer, noe Vambeseth opplever som et godt tiltak.

– Jeg synes det er utrolig spennende og motiverende å jobbe i utenriksfart. Vi går hele veien for å frakte produkter som verden trenger. Jeg blir stolt og rørt over å heise det norske flagget overalt hvor vi er i verden, sier Vambeseth.

Av Norges Rederiforbund

Neste artikkel