Home » Kvinner i karrieren » Koding og kobling
Sponset

I en lab ved NTNU i Ålesund sitter to studenter som har valgt to forskjellige studieretninger, men som har dette til felles: begge snakker maskinenes språk. Etter realfag fra videregående tok Julia Vik Remøy og Silje Melkild fatt på hvert sitt ingeniørstudium ved NTNU i Ålesund. De er to av rekordmange kvinner som har valgt en teknologiutdanning denne høsten.

I en verden som blir stadig mer digitalisert er programmering selve nøkkelen til innovative løsninger. Visste du at med en ingeniørfaglig bakgrunn er du sikret jobb etter studiene? Arbeidslivet skriker etter IT-kompetanse, og det er en global mangel på ressurser.

– Med realfag er mulighetene nærmest uendelige, sier Silje Melkild ingeniørstudent.

Helt siden hun var et barn hadde hun båret på en drøm om å bli veterinær, men ombestemte seg da hun fikk høre om ingeniørstudiet, Automatisering og intelligente systemer.

– Det er jo denne veien teknologien går. Ting kommer til å bli mer og mer automatisert; det å automatisere ting kan for eksempel gjøre arbeidsplasser sikrere. Roboter kan avlaste mennesker, de kan ta over tunge løft og erstatte kronglete manuelle prosesser, sier Silje.

Dataingeniører bruker kreativitet

I studieretningen applikasjonsutvikling jobber Julia til å bli dataingeniør. Hun har også realfag i sekken, og etter et tips fra pappa tok hun IT som valgfag på videregående.

– Pappa oppfordret meg til å velge noe innenfor teknologi, og sa at det å kunne programmere var veldig nyttig. Jeg synes det er utrolig gøy og har rett og slett blitt forelsket i faget, smiler Julia. Som er rask med å nevne hva som er det beste med ingeniørstudiet.

– Kreativiteten! Det er kun fantasien som setter grenser. Jeg kan komme med en idé, og kan realisere den som en app.

Hun mener kunstig intelligens og programmering kan løse alt mulig i fremtiden.

Vi kan ta fatt på utfordringer i helsesektoren, løse bemanningsproblemer og hjelpe leger med å tolke store mengder data, for å nevne noe, sier hun.

Tett på næringslivet som student


Både Julia og Silje trekker frem det gode samarbeidet med næringslivet som er unikt for NTNU i Ålesund.
– Vi får ofte bedriftspresentasjoner og mulighet til å gå på kurs, forteller Silje.

De har også et populært konsept som heter «Endelig fredag». Da slutter studentene litt tidligere, og får ofte pizza og brus i kombinasjon med faglig påfyll og foredrag fra næringslivet.

– Jeg får følelsen av at vi er veldig ettertraktet på jobbmarkedet, skyter Julia inn. – Jeg har lest at vi trenger mange flere teknologer innen 2030.

Foto: Martin Nilsen/Fjellfotografen.no, bilde er tatt i en annen sammenheng på ett av fjellene i nærheten. Ålesund er nært fjellet og sjøen, nydelige turmuligheter og skimuligheter på vinteren.  Dette er en del av studiemiljøet som ingeniørstudentene trekker frem som et pluss.

I Ålesund får studentene knyttet verdifulle kontakter gjennom prosjektarbeid og praksis. I tillegg blir de nøye fulgt opp av kyndige faglærere. Denne tette kontakten mellom underviser og student er unikt i Ålesund.

– Vi føler oss sett av lærerne, de kommer rundt i rommet og hjelper oss, sier studentene.

Studentene jobber mye på laboratorier hvor de tester ut ulik teknologi slik at de studerer fagene, både i teori og praksis.

Godt studiemiljø


Silje trekker også frem det gode studentmiljøet på som et stort pluss. Hun forteller at de er veldig sammensveiset. I tillegg har Ålesund også mange vakre naturopplevelser å by på.

– Vi er nært sjøen og fjellene, så enten du vil surfe, gå på topptur, stå på ski eller fiske så er mulighetene rett utenfor døra, smiler Julia.

På NTNU i Ålesund jobber de med kjønnsbalanse de er i mindretall, men det blir stadig flere. I år var det det økning av kvinnelige søkere på NTNU. Totalt 20 prosent flere kvinner som ville bli ingeniør enn året før. NTNU jobber for at de skal ha et godt miljø på tvers av klasser og programmer. Visste du at når kvinneandelen går opp på et studium så faller det totale frafallet? Kjønnsbalanse gagner alle. På Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk har de prosjektet Ada som bidrar til at det uteksamineres flere kvinner fra teknologiutdanninger.

Begge studentene er enige om at det bør rekrutteres flere jenter til å velge teknologi. På tross av få jenter i klassen trives disse studentene godt.

– Vi er en sammensveiset gjeng her i Ålesund, sier Silje.
– Vi skal vise at jenter kan kode, at jenter kan koble, vi må bekjempe stereotypene om at dette kun er for gutter. Dette er absolutt ikke noe guttefag!

For deg som ikke har realfag fra videregående er flere veien til en ingeniørgrad på NTNU

For deg med fagbrev kan du søke y-vei

For deg med studiekompetanse kan du søke tresemesterordningen

For deg Uten Studiekompetanse kan du søke forkurs. Les mer her.

Neste artikkel