Home » Kvinner i karrieren » Kvinner må ut på byggeplassen for å lære
Kvinner i karrieren

Kvinner må ut på byggeplassen for å lære

Inger-Johanne Tollaas
Inger-Johanne Tollaas
Inger-Johanne Tollaas trives godt som kvinne i et mannsdominert yrke, og oppfordrer jenter til å ta mannsdominerte utdanninger. Foto: Trond Isaksen/Statsbygg

Prosjektleder i Statsbygg, Inger-Johanne Tollaas, sier hun som kvinne aldri har opplevd å bli diskriminert i byggebransjen. Likevel mener hun noen forhold blir lettere med erfaring, og anbefaler unge kvinner å være modige, og gå ut på byggeplassen og se hva som skjer.

Sivilarkitekt Inger-Johanne har 35 års erfaring fra en mannsdominert byggebransje. Hun har tidligere jobbet i London og Berlin, men siden 2012 har hun vært prosjektleder i Statsbygg.

– Du må tørre å være modig, spesielt hvis du er en ung kvinne. Mitt tips er at du må bevege deg ut på en byggeplass, for der vil du lære mye, sier hun.

Kom deg ut

Hun er prosjektleder for et viktig byggeprosjekt i Gruvedalen i Longyearbyen på Svalbard. Etter tidligere ras og fortsatt skredfare, skulle 60 nye boliger og infrastruktur som vann, avløp, elektro og sykkelvei komme på plass.

– Men det var så og si bare menn der, utenom rådgivere som ofte er kvinner. Jeg husker kun to kvinnelige sjåfører. Min anbefaling til unge jenter er å ta en mannsdominert utdanning, og så være modig og komme seg ut i praksis, det vil si ut på en byggeplass. Der vil du lære utrolig mye, for den beste måten å lære på er å oppleve og se ting selv. Og lurer du på noe spesielt, så snakk om det, det trenger ikke å bli noe drama rundt det. Kom deg ut, oppfordrer hun.

Egne garderober og sanitærforhold for kvinner er noen ganger en mangelvare på byggeplasser og i brakkerigger, men det ser Inger-Johanne som en selvfølge at arbeidsgiveren legger godt til rette for.

Slipp deg løs

Hun trives på en mannsdominert arbeidsplass, og har noen flere råd til unge kvinner.

– Når kjønnet ditt er i undertall og du samtidig er ung, har du færre å støtte deg på enn andre. For meg er det ikke noe problem nå, fordi jeg er eldre og har mye erfaring, men dette var vanskeligere før. Jeg kunne føle at jeg ikke ble vurdert helt alvorlig. En annen ting er at mange unge kvinner skal være så flinke, og tror de må kunne alt og ha full oversikt. Men du trenger ikke kunne alt hundre prosent! Du må likevel kunne klare å ta avgjørelser, unge menn er ofte bedre enn unge kvinner til nettopp det. Slipp deg løs, oppfordrer hun.

– Vi skal bli fornøyde sammen

Nå for tiden leder Inger-Johanne en omfattende prosess for det som skal som skal bli Statens hus i Vadsø. Hun samarbeider tett med rådgivere og brukere i skissefasen, før hun skal lede selve gjennomføringen av bygget.

– Du må være diplomatisk som prosjektleder. Du vil treffe mange mennesker og like å samarbeide med dem, både menn og kvinner. Samtidig vil du alltid oppleve noe nytt eller spennende. Vi skal bli fornøyde sammen, sier hun.

Hun ser bare positivt på flere kvinner i byggebransjen.

– Jeg tror nok folk flest liker å ha begge kjønn på arbeidsplassen. Man tar seg kanskje litt sammen når begge kjønn er til stede. Dessuten tror jeg kvinner ofte kan være flinke til å lage en god stemning, noe som er positivt når vi skal få til noe sammen, sier hun.

Av Marius Morstøl Jenssen

Neste artikkel