Home » Kvinner i karrieren » Grip mulighetene og ta sjansen
Sponset

Agnete Johnsgaard-Lewis, som ble toppsjef for Norske Shell sist sommer, har arbeidet over hele verden og stadig fått nye og større utfordringer. Vi spurte henne om hvordan kvinner best kan gjøre karriere.

Agnete er født og oppvokst på Jessheim. Etter å ha utdannet seg til prosessingeniør i Storbritannia, begynte hun som nyutdannet sivilingeniør i Shells offshore-avdeling i Nederland i 1996. Det skulle bli starten på en over 20 år lang internasjonal karriere i Shell.

– Jeg trodde at jeg bare skulle være i Shell i en periode, men fordelen med å jobbe i et så stort selskap er at det finnes mange muligheter til å gjøre ulike karrierevalg. Først hadde jeg roller som var veldig tekniske, og etter hvert fikk jeg mulighet til å arbeide mer kommersielt. Gjennom hele karrieren, og kanskje særlig i den jobben jeg har nå, har jeg hatt muligheten til å bidra til at Shell i stadig større grad fokuserer på bærekraftig energiutvikling. Det er utrolig viktig og spennende, forteller hun.

Agnete Johnsgaard-Lewis

Agnete Johnsgaard-Lewis

Administrerende direktør, Norske Shell

Foto: Jan Soppeland/Shell

CV’en til Agnete er for lang til at vi kan gå i detaljer. Hun har bodd lengre perioder i Nederland, Nigeria, England, Houston i USA og kom tilbake til Norge i 2011. Da ble hun ansvarlig for Shell sin andel i Trollfeltet i Nordsjøen og teknologisenteret som drev med karbonfangst på Mongstad. Etter tre år her hjemme pakket hun nok en gang sammen og flyttet med mannen og de to guttene – først til Brasil, deretter til Houston igjen. I fjor kom de tilbake til Norge og i august ble hun administrerende direktør i Norske Shell.

Kjønn er ingen hindring

Agnete forteller at hun aldri har tenkt at det å være kvinne skulle legge begrensninger på hvilke muligheter hun hadde. Hun var oppdratt til å stå på egne ben, og dessuten hadde vi jo kvinnelig statsminister.

– Jeg har alltid ment at det må være faglig kompetanse og resultater som avgjørende. Jeg vil ikke kvoteres til en stilling, men velges på bakgrunn av hva jeg kan. Samtidig har jeg sett at det av og til trengs slike virkemidler for å bryte mønstre og sikre mangfold, understreker hun.

Gi kvinner muligheter

Det er forholdsvis få kvinner i topplederstillinger, men Agnete tror ikke det nødvendigvis skyldes at noen ikke vil at kvinner skal stige i gradene.

– Mange ledere kan ubevisst gjøre valg på vegne av sine kvinnelige ansatte basert på en forestilling der de tror at kvinnene ikke ønsker å ta på seg nye oppgaver. De bør heller spørre kvinnene om hva de vil, istedenfor å tro at nye karrierevalg ikke passer inn i deres livssituasjon, fortsetter Agnete.

Fortell hva du ønsker

Kvinner må heller ikke anta at andre vet hva de vil. Har du karriereønsker er det viktig å fortelle dem rundt deg hva du ønsker:

– Jeg har vært tydelig og fortalt mine ledere hva jeg ønsker meg i min karriere. Det er nok også en viktig grunn til at jeg sitter her jeg gjør i dag. Men samtidig må du jo også være ydmyk og diskutere med lederen din hva du må utvikle av egenskaper for å kunne ta det neste karrieresteget. Det er mye bedre å være åpen enn å sitte å lure på hvorfor ingen kommer og spør deg, sier hun.

Fokuser på det du kan – ikke det du ikke kan

Mange kvinner har en tendens til å si at «det er masse jeg ikke kan, og derfor kan jeg ikke ta det neste steget».

– Men det er feil. Du vil lære det du trenger når du kommer dit. Hvis du får tilbud om forfremmelse, så ikke bruk alt for lang tid på å vurdere for og imot, men aksepter tilbudet. De som velger deg har tro på at du vil klare jobben. Hvis ikke ville de ikke spurt, slår Agnete fast.

Ofte kommer nye muligheter på et tidspunkt som ikke er optimalt. Allikevel er det viktig å tenke godt igjennom det før du sier nei.

– Der er alltid en god grunn til at noe ikke passer, men det er faktisk ikke sikkert at du får den samme sjansen igjen. Jeg opplever spesielt med kvinner at flytting kan være vanskelig, og dette kan være en stor utfordring i forhold til å få de mest spennende jobbene, særlig i internasjonale selskaper som trenger å eksponere sine ledere for ulike kulturer og forskjellige deler av virksomheten. Jeg vil derfor utfordre kvinner til å gripe mulighetene og ta sjansen, avslutter Agnete.

Av Tom Backe

Neste artikkel