Home » Kvinner i karrieren » Flere jenter bør søke seg til bygg- og anlegg!
Sponset

Det er den klare oppfordringen fra maskinfører Helene Øvsthus (20) og planleggingsingeniør Lucia Calzado Teruel (34). De er to av flere jenter som jobber for Skanska på ett av Norges største veiprosjekt.

Helene fra Voss i Hordaland og Lucia fra Andujar i Spania, beskriver godt arbeidsmiljø, store utviklingsmuligheter og spennende oppgaver i en jobb hvor man virkelig setter spor etter seg. Selv om det på veiprosjektet ny Rv 3/25 Løten-Elverum er representert et stort mangfold, er det fortsatt et betydelig overtall av menn. Helene og Lucia lurer på om det er et gammeldags bilde av hvordan ting var før, og mangel på informasjon om hvordan det er å jobbe på et anleggsprosjekt , som kan være grunnen til at ikke flere jenter søker seg til bransjen.

– I så fall må vi bli flinkere til å vise hvordan vi har det og mulighetene som finnes i bransjen, sier Lucia.

Mange muligheter

Lucia kom til Norge i 2014. Hun hadde tatt norskkurs for ingeniører i regi av den tekniske fagforeningen i Spania, og gjennomført språkkurs i Oslo, før hun søkte seg til Skanska.  

I jobben har hun stor innflytelse på planer, prognoser og tidsstyring.

– Jeg må vite om alt som skjer i prosjektet, og det er både utfordrende og spennende i et enormt prosjekt som dette. Jeg trives med å analysere hva som skjer, og hvordan aktiviteter påvirker hverandre. Det er også en viktig jobb, da forsinkelser på ett område kan få store konsekvenser for fremdriften i resten av prosjektet, sier hun.

Kjører store maskiner

Helene er agronom, men i studietiden tok hun kurs som maskinfører. Det brakte henne til Skanska som lærling for et og et halvt år siden.

– Jeg gikk rett fra skolebenken til jobb. Nå kjører jeg gravemaskiner, dosere, valser, dumpere og hjullastere. Det gjør ikke meg noe at det er mange menn på prosjektet, men det kunne vært flere kvinner. Jenter kan være litt forsiktige, så min anbefaling er å bare hoppe ut i det. I prosjekt jobber vi skift og de fleste bor på brakkeriggen i de ukene de er på jobb. Det gjør at vi som jobber sammen blir veldig godt kjent, og finner på mye hyggelig. Vi blir som en liten familie, forteller Helene.

Opptatt av å sikre inkludering og mangfold

HR-direktør Linda Kayser påpeker at Skanska har fokus på å være en mangfoldig og inkluderende arbeidsplass.

– Folk med ulik kompetanse, etnisitet, bakgrunn, kjønn og profil representerer et mangfold som vi ønsker å ha i Skanska. Vi tar ut potensialet av mangfoldet ved å verdsette ulikheter i et inkluderende arbeidsmiljø. Dette er viktig ikke kun for å tilrettelegge for ansatte, men fordi det gir grunnlag for bedre prestasjoner, mer optimale løsninger for kunder og bedre lønnsomhet for Skanska, sier hun.​

Av Marius Morstøl Jenssen

Neste artikkel