Home » Bærekraftig matproduksjon » Vårt viktigste bærekraftsmål er bistå våre kunder med å nå sine bærekraftsmål
Sponsored

Til tross for at den norske serveringsbransjen er enig om at matsvinnet skal reduseres med 50 prosent innen 2030, kastes det fortsatt mat for milliardbeløp hvert år. Hvordan kan vi best tilnærme oss dette?

Foodtech, som er en ledende leverandør av utstyr, maskiner og tilbehør til matindustrien og serveringsbransjen, har stadig større miljø- og klimafokus.

– Vår rolle er å hjelpe kundene våre slik at de klarer å oppfylle sine bærekraftsmål, både ved å veilede dem og gi dem gode faglige råd, men også ved å tilby dem de riktige, bærekraftige produktene. På mange måter blir vi en del av den verktøykassen som aktørene i matindustrien og serveringsbransjen trenger for å lykkes med dette, sier Raymond Wiig som er markedsdirektør for Foodtech Gruppen.

avatar

Raymond Wiig

Markedsdirektør, Foodtech Gruppen

Studerer hvert trinn i verdikjeden

Det aller første serveringsbedriftene må ha på plass er gode systemer og rutiner for innkjøp slik at de har kontroll på råvarene sine og kjøper inn riktig mengde i forhold til aktiviteten og produktenes holdbarhet.

– Gode rutiner rundt nedkjøling og lagring, samt effektive løsninger med god logistikk gir økt matsikkerhet og lengre levetid på produktene. Gamle kjøleanlegg med treg nedkjøling påvirker produktkvaliteten. Nå er vi i ferd med å teste ut nye systemer der vi bruker Co2 som kjølemedium. Resultatene er svært lovende, fortsetter Wiig.

Foodtech har også kjøledisker som både ivaretar behovet for korrekt kjøling og god eksponering av produktene. I tillegg tilbyr de systemer for «High Pressure Processing» (HPP), en konserveringsmetode der matvarene utsettes for et ekstremt høyt trykk som dreper bakterier og gjærsopp. Denne metoden kan øke holdbarheten på enkelte matvarer med opptil 50 dager.

– Vi arbeider også mye med hvordan vi kan redusere matavfallet med systemer der vi trekker ut fuktigheten og kan redusere volumet med hele 80 prosent. Avfallet kan også kvernes og tørkes til en helt tørr masse. Da reduseres vekt og volum maksimalt, massen utvikler ikke lukt og kan lagres lenge slik at større volumer kan hentes samlet, forklarer han.

Gjenbruk er også et område hvor Foodtech er involvert i flere prosjekter. Overskuddsproduksjon i bakerbransjen er et eksempel hvor de maler, bløtlegger og lager surdeig av restene etter dagens produksjon. Surdeigen brukes til produksjonen av bakervarer de neste dagene, noe som hever kvaliteten betydelig.

Bioco er et annet prosjekt der Felleskjøpet Agri og Nortura samarbeider om å benytte ny teknologi kalt enzymatisk hydrolyse til foredling av skjærebein av kylling og kalkun. De forsker nå på hvorvidt proteinet fra kyllingskroget kan få alternativ anvendelse, eksempelvis i proteinpulver.

Mindre plast

Foodtech tilbyr alle typer emballasjeløsninger som brukes innen matvareindustrien. Nye emballasjemetoder som; Slimfresh, Slicefresh, Darfresh og Paperseal, har fokus på bærekraft. De forskjellige metodene gir oss muligheter innen av varekategorier og fordeler innen økt holdbarhet, lavere transportvolum, økt kapasitet og større grad av profilering/historiefortelling. Mondini sitt patenterte system Paperseal som ble lansert på IFFA, kan redusere plastforbruket opp til 80 prosent.

Følger trendene nøye

Foodtech har alltid hatt som målsetning å være blant de mest innovative leverandørene i bransjen, derfor følger de nøye med på alt som skjer i inn- og utland.

– Vi kan ikke i dag si nøyaktig hvordan bærekraftsarbeidet vil påvirke bransjen og oss som leverandør i fremtiden. Men at det vil skje endringer innen råvarekontroll, eksponering og lagring av mat samt hvordan vi håndterer matsvinn er hevet over enhver tvil. Vi ønsker fortsatt å være en god og konstruktiv samtalepartner når det kommer til bærekraftige løsninger for aktører innen matproduksjon og servering. Derfor er vårt aller viktigste bærekraftsmål å bistå kundene våre slik at de oppfyller sine bærekraftsmål, sier Wiig til slutt.

Av: Tom Backe, [email protected]

Next article